Dieting Concept. Young Woman Choosing Between Fruits And Sweets

Chrom – Få styr på dit blodsukker

Chrom – Få styr på dit blodsukker

Hver dansker spiser i gennemsnit 41 kilo sukker om året. Når kroppen tilbydes for meget ren sukker/glucose på én gang, springes den normale fordøjelsesproces i princippet over, og blodsukkeret bliver banket unødvendigt i vejret.

Når vægten stiger, humøret daler og kroppen opfører sig anderledes, bør du overveje tilskud af chrom.

Er dit blodsukker i balance?

blodsukker

Vi lever i en verden, hvor overvægt, sukkersyge og depressioner er et stigende problem. Alligevel kan det tage utrolig mange år at fastslå, at menneskers behov for vitaminer er øget på grund af forringelser i madkvaliteten, ændret livsstil, flere nydelsesmidler og utilstrækkelig kropsaktivitet.

Hvis du føler, at din krop er i ubalance, er det et godt råd at se på dine kostvaner med ærlige øjne. Erkend overfor dig selv, om du nu også spiser fornuftigt, regelmæssigt nok og får rigeligt med fuldkorn, frugt og grønt.

Det er svært at få spist nok af det sunde, fristelserne til noget let og hurtigt er for store og på et tidspunkt får sukker trangen overtaget og så er det at dit blodsukker kommer i ubalance.

Chrom og svingende blodsukker

Chrom er et livsvigtigt spormineral, der deltager i proteinsammensætningen og en mangel kan forkorte livet, føre til øjenskader og forplantningsforstyrrelser. Mangel på chrom er med til at gøre din sukkertolerancen mindre, og det er klarlagt gennem forsøg, at chrom fremstiller et chrommolekyle kaldet GTF (glucose tolerance faktor), der bevirker at insulinet udnyttes bedre og derved medvirker til at skabe et mere stabilt blodsukker.

Chrom omsætter sukker og fedt

blodsukker


Chrom spiller en stor rolle for omsætningen af sukker. Det spiller faktisk lige så stor en rolle for omsætningen af stivelse som jo også omdannes til sukker og fedt.

Derfor er det ikke kun ældre, eller folk med diabetes, der har et øget behovfor chrom, det gælder også dem, der spiser meget sukker, drikker en del alkohol eller indtager for meget fedt.

Jo mere vi indtager af fødevarer, der kræver chrom,jo større er vores behov. Chrom forbruges i en proces, så der er altså ikke tale om genbrug, men om at kroppen har et behov for konstant tilførsel.

Chrom tager sultfornemmelsen

Enhver tanke om at spise anderledes plager de fleste. De frygter sulten og dens gnavende følelse af ikke at have fået nok mad. I virkeligheden bliver du sulten efter at have spist pasta og andet stilvelsesholdigt.

Det omdannes jo til sukker og sukkerstoffer øger appetitten. Det er skruen uden ende. Kroppen skriger også efter mere mad når den konstant bliver snydt for de næringsstoffer den higer efter og mangler.

Mættet fedt, som er det “sunde” fedt giver besked til hjernen om at du er mæt, og det er her chrom spiller en vigtig rolle

For at opnå en mæthedsfornemmelse skal kroppen bruge fedt og det skal naturligvis være i form at det sunde fedt som fås gennem avokado, nødder og en diverse olier. Og nej, begrænsede mængder af det sunde fedt feder ikke, tværtimod, det aktiverer stofskiftet via leveren og tarmfunktionen og får kroppen til langt bedre at udnytte næringsstoffer & vitaminer.

Her findes Chrom

Din Krop indeholder omkring 6 mg chrom. Vi har samlet de bedste fødevarer der indeholder chrom nedenunder:

blodsukker

Chromholdige fødevarer:

  • Æggeblomme 183 mcg
  • Ølgær 117 mcg
  • Oksekød 57 mcg
  • Ost 56 mcg
  • Kalvelever 55 mcg
  • Grapefrugtsaft 47 mcg
  • Fuldkornsbrød 42 mcg
  • Sort peber 35 mcg
  • Chili 30 mcg
  • Kartofler 27 mcg
  • Spinat 10 mcg
  • Bananer 1 mcg

Det er muligt at sikre sig et rimeligt indtag gennem kosten, men husk, at dit behov øges kraftigt, når du falder for søde sager, for meget kaffe, alkohol eller spiser for meget junk-food.

Det er en god regel at tage en multi-vitamin-mineral med det hele i plus en ekstra chrom til det største måltid.

Dit daglige behov ligger på 125-200 mikrogram.

Er der bivirkninger ved Chrom?

Umiddelbart kender man ikke til problemer ved indtagelse af chrom, men hvis man tager diabetesmedicin, er det fornuftigt at tage lægen med på råd, så insulinen kan justeres.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med DFI

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen