7 Sundere Sukkererstatninger

7 sundere sukkererstatninger

7 sundere sukkererstatninger

Det hvide sukker er gået af mode – og de seneste par år er der dukket forskellige sukkererstatninger op. Vi ser nærmere på de mest populære erstatninger til hvidt sukker, og så kan du få et et overblik over de forskellige nye alternativer der findes på markedet.

Vi er allerede ret vilde med at skære ned på det unødvendige hvide sukker, og længere nede finder du 5 opskrifter helt uden sukker :-)

Hvorfor vælge hvidt sukker fra?

Når vi snakker om hvidt sukker, mener vi det raffinerede sukker som findes i rigtig mange produkter og i store mængder. Vi danskere spiser generelt alt for meget sukker. En normal dansker indtager i gennemsnittet 42 kilo sukker om året. Sukkererstatninger er derfor især aktuelt hvis du som mange andre danskere, har en sød tand.

For meget sukker gør os sløve og gør koncentrationsevnen dårligere, og så kan det forårsage hjerte-kar-sygdomme, diabetes, migræne og mange andre lidelser.

Raffineret sukker stimulerer bugspytkirtlen i en så høj grad, at den producere for meget af hormonet insulin. For meget sukker påvirker altså blodsukkeret og øger vores appetit, og giver os lyst til endnu mere sukker og andre raffinerede kulhydrater, f.eks. slik, brød og kager, der lynhurtigt nedbrydes til sukker i maven og optages i blodet.

7 Sukkererstatninger

Sukker sender dit blodsukker på en rutsjebanetur, og et stykke bliver hurtigt til to. Men du kan nemt erstatte det hvide raffinerede sukker med sundere alternativer, som ikke får dit blodsukker til at stige helt unaturligt i vejret. Vi har samlet de bedste alternativer for hvidt sukker nedenunder:

1. Palmesukker

sukkererstatninger

Palmesukkeret fremstilles ved, at man tapper og inddamper de søde safter fra kokospalmer og lader det koge ind, til det krystalliserer. Derved får det en søg og karamelagtig smag, der smager lidt ligesom farin. Palmesukker søder lige så godt som almindeligt sukker og indeholder en anelse færre kalorier, og så har sukkeret et lavere glykæmisk indeks.

Glykæmisk indeks er et mål, der kort fortalt, angiver hvor meget en fødevare, der indeholder kulhydrat, påvirker blodsukkeret.

Selvom kalorieindholdet er en anelse mindre end i hvidt sukker skal det stadig doseres med omtanke.

2. Kokossukker & Nektar

Kokossukker er et naturligt sukker lavet fra saften fra kokosnøddepalmen. Det er ofte forvekslet med palme sukker, hvilket er fremstillet på samme måde, men det er dog en anden type palme. Kokossukker har ligesom palmesukkeret et lavere glykæmisk indeks end almindeligt raffineret sukker, og bidrager derved til at dit blodsukker ikke stiger i en ligeså høj grad.

Kokossukker smager ligesom palmesukker sødt og karamelagtigt, og kan erstatte farin i de fleste opskrifter.

Kokosnektar er lavet af nektaren fra kokospalmens blomster og tappes for deres søde, velsmagende nektar. Nyd dens milde karamelagtige smag i en sirup, der kan bruges på pandekager, til at søde morgenmadsprodukter, eller i bagværk.

3. Lucuma

lucuma

Lucuma er en eksotisk frugt fra sydamerika. Det tørrede lucumapulver kan anvendes som sødning til diverse søde sager, og i Sydamerika er is med lucuma smag en ren favorit. Smagen er svær at beskrive, men minder lidt om ahornsirup med en karamelagtig smag.

Nogle beskriver den som en blanding af cashewnød, karamel & valnød med en blød eftersmag af kaffe.

4. Sukrin

Sukrin er et sødestof til bordbrug på basis af erythritol. Sukrin indeholder ingen kulhydrater, men smager og ligner almindelig hvidt sukker. Sukrin bliver fremstillet ved en naturlig gæringsproces (fermentering), hvor man bruger druesukker som råstof. Derudover er sukrin helt naturligt fremstillet af Erythritol, der findes i naturen i bl.a. pærer, meloner og spisesvampe.

Indtagelse af fødevarer, der indeholder erythritol (Sukrin) i stedet for sukker, begrænser stigningen i blodsukkerniveauet i forhold til sukkerholdige fødevarer. Du kan få sukrin som almindeligt sukker, flormelis og brun sukker.

5. Birkesød

BirkeSød består af sødestoffet xylitol, som enten kan udvindes af xylose fra birkebark eller fremstilles syntetisk. Det indeholder 40 procent færre kalorier end sukker og giver en lille stigning i blodsukkeret.

Smagen minder meget om sukker, men er en lille smule mere “kold”, og birkesød søder ikke lige så godt som almindeligt sukker. Til gengæld mindsker det chancen for huller i tænderne, fordi det både hæmmer væksten af bakterier og forhindrer dem i at sætte sig fast på tænderne

6. Stevia

alternativ for hvidt sukker

Stevia er et naturligt sødestof, som udvindes fra bladene på planten Stevia. Det indeholder ingen kalorier og påvirker derfor ikke dit blodsukker. Stevia søder 200-300 gange mere end sukker, og man skal derfor kun bruge meget små mængder. Du kan både få stevia i dråbeform eller pulverform.

Ud over at være sød har stevia en lidt lakridsagtig eftersmag, så hvis du er vild med lakrids er stevia alternativet for dig.

7. Agavesirup

Agavesirup er et naturprodukt, der er udvundet af den mexicanske kaktus. Det søder ca. 1,5 gang kraftigere end almindeligt sukker. Det har et lavere glymæisk indeks end hvidt sukker, og får derved ikke dit blodsukker til at stige i ligeså høj grad.

Det er dog værd at bemærke at agavesirup indeholder 70-90 procent fruktose (sukkerstof, som findes i små mængder i frugt). Så igen skal sukker erstatningen bruges med måde. Dog kan den søde sirup bruges på din morgenmad eller til pandekager istedet for den normale sirup.

5 opskrifter UDEN sukker

Vi har samlet 5 af vores absolut favorit opskrifter der er helt uden raffineret hvid sukker, og så kan de med garanti slukke din tørst efter slik og hurtige kulhydrater.

Bønne Brownie

brownie

En kalorielet brownie lavet af sorte bønner, der får den mest svampede konsistens, og så smager den syndigt godt af chokolade. En kage du simpelthen bliver nødt til at bage, og så er den jo tilmed helt uden raffineret sukker.

Sundere Æblecrumble

æblekage

En klassiker i ethvert hjem er en frisk og saftig æble crumble kage, og i denne udgave er den sødet med kokossukker og kokosolie. Den smager helt fantastisk med en klat vaniljeskyr.

Den du ved nok – uden sukker

denduvednok

Du kender måske “den du ved nok”? Men har du prøvet den i en lidt sundere udgave uden tilsat sukker? Hvis ikke, så er det vidst ved at være på tide. Kagen bliver en symfoni af chokolade, kokos og kaffe – Vi kan ikke sige andet end MUMS.

Granolabarer

granolabarer

Lav dine egne sundere granola barer og bestem helt selv hvad du vil have i. De er perfekte til madpakken, og så er de tilmed uden raffineret sukker, kun sødet med dadler og agavesirup.

Sundere jorbærtærte

jordbaer

Jordbærtærte smager af sol og sommer, og denne udgave er ingen undtagelse. Den er sødet med kokossukker og easis marcipan, og så smager den af mere.

Slagt din indre sukkergris
Vi håber i er blevet inspirerede til at skifte almindeligt hvidt sukker ud med en af ovenstående alternativer. Vi synes i hvert fald at alternativerne er værd at give en chance, og så smager opskrifterne altså lige så godt uden almindeligt sukker.

Skære du ned på sukkeret, bliver din trang til mere også mindsket, og så er det nemmere at undvære chokolade, fredagsslik og chips! :-)

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen