Hoste

8 gode råd mod hoste

8 gode råd mod hoste

Vi har alle sammen prøvet det, søvnløse nætter med hoste og snot i næsen, der forhindrer dig i at få din vigtige nattesøvn. Det kan have en stor indflydelse på din hverdag, og der er hjælp at hente.

Hoste er kroppens naturlige mekanisme til at rense luftvejene.

Vi giver dig 8 gode råd mod hoste, der kan være med til at mindske generne ved hosten.

Slimet eller tør hoste?

hoste

Man opdeler oftest hoste i to kategorier, slimet også kaldet produktiv hoste og tør hoste. Inden vi kommer til de 8 råd mod hoste, kan du læse mere om de forskellige typer af hoste, og finde produkter til begge kategorier.

Hoste med slim er det modsatte af tør hoste. Slimet kommer fra lungerne og kroppen reagere med hoste for at få det væk fra luftvejene. Slimen skyldes oftest infektioner eller irritanter, såsom allergener, vira eller bakterier, som har fundet vej ned i lungerne.

Slimet/produktiv hoste

Denne type hoste kendetegnes ved, at der dannes slim i lungerne, som hostes op. Man bør ikke undertrykke slimet hoste, da kroppen har brug for at komme af med slimen. Her kan du dog gøre brug af slimopløsende midler, der hjælper din krop med at komme af med slimen.

Tør hoste

Ved den tørre hoste produceres der slim, men den mærkes som en kilden, kløen eller kradsen i halsen og brystet, og er generelt meget generende og irriterende. Den tørre hoste er svær at komme af med i forhold til den slimede, da man ikke kan hoste slimen op. Derfor kan man med fordel forsøge at berolige denne type hoste med naturmedicin.

8 gode råd mod hoste

Hoste kan virkelig være med til at forvringe livskvaliteten, og kan påvirke dit humør såvel som din krop. Men tvivl ikke, der er altså hjælp at hente, og det er noget der ikke kræver dyre salver eller medicin.

1 – Vanddamp med æteriske olier

Med vanddamp løsner du op i halsen og næsen, og det fungerer som en slags naturlig udrensning i næsekanalen. Det er et gammelt men effektivt trick, og du vil føle dig mere afslappet efter at have indtaget dampen.

Bring et par liter vand i kog og hæld det kogende vand i stor skål. Tilsæt 2-3 dråber æterisk olie, og rør rundt så oliens damp frigives. Læn forsigtigt hovedet ind over skålen og dæk nakken samt hovedet til med et stort håndklæde, og indånd den varme damp.

honning

 

2 – Honning

Honning har længe været kendt i forbindelse med forkølelse, og du har sikkert prøvet honning i teen. Men faktisk får du ikke gavn af alle honningens gode egenskaber når den varmes op. Spis gerne op til 1 spsk. honning 3 gange dagligt så længe hosten står på.

3 – Saltvand

Du har måske hørt om dette husråd før, men aldrig rigtig prøvet det? Det lyder måske lidt ulækkert, men saltvandet kan være med til at løsne de gener der er i halsen, og så er saltvand både et billigt og naturligt alternativ!

Du skal blot blande 1 tsk. fuld salt i lunkent vand og røre rundt til salten er opløst. Gurgl en mundfuld af vandet i ca. 20 sekunder og spyt ud. Gentag til alt vandet er gurglet og skyl efter med rent, koldt vand til sidst.

4 – Lakridsrodste

 

lakridsrod

Lakridsrodsteen er også et gammelt husråd, og bruges til at løsne op ved luftvejene, og har en beroligende effekt, hvilket kan være med til at mindske irritationen i halsen.

Du kan nemt og hurtigt lave din egen lakridsrodste. Bring blot lidt vand i kog. Tag en lille håndfuld skåret lakridsrod og put det i en stor kop. Dæk lakridsroden med kogende vand og lad det trække i 10 – 15 minutter. Kan drikkes lige så tit du vil, og vil give en varm og beroligende fornemmelse i halsen.

5 – Spyt slimen ud

Selvom det kan virke ulækkert, så skal slimen op ad halsen og ud. Slug ikke slim da det blot vil ophobe sig, eller komme ud igen på et senere tidspunkt. Når kroppen hoster slim op, er det et tegn på at kroppen vil af med den – gør det når du er på toilet i håndvasken, så er der ingen der lægger mærke til det.

6 – Næsespray

næsespray

 

Næsesprays trækker slimhinden sammen så der bedre bliver plads og slimen/snottet nemmere kan passere. Næsesprays fjerner dog ikke slimen, der produceres i lungerne, men kan være en god ide at bruge, for at lave bedre plads.

7 – Sov med hovedet højt

Hoster du meget om natten, så kan det være en idé at sove med hovedet højt oppe. Når du hæver hovedet og halsen, holder slimet sig nede i lungerne i løbet af natten. Har du ikke elevationsseng, så snup et par ekstra puder, eller læg 2 store bøger under sengebenene i hovedenden.

8 – Drik iskoldt vand eller spis sodavandsis

Selvom varme drikke oftest er dejlige når man har ondt i halsen og hoster, så får de ofte løsnet op for slimet, og gør det endnu sværere at stoppe med at hoste. Prøv at drik iskoldt vand en gang imellem, og måske endda en sodavandsis. Det virker beroligende og kølende, og giver din hals en lille pause fra alt hosteriet.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen