Pigmentpletter

Pigmentpletter – Gode råd og vejledning

Pigmentpletter – Gode råd og vejledning

Pigmentpletter anses for at være et af de største skønhedsproblemer i verden, og faktisk lider én ud af fire kvinder af forandringer i deres pigmentlag. Måske du også har fået pigmentpletter efter for meget sol, eller måske under gravditeten?

Uanset hvilken årsag der ligger bag, så er pigmentpletter noget vi alle gerne vil slippe af med, og vi har undersøgt hvordan du kan få en mere ensartet hud. ↓

Hvad er pigmentpletter?

pigmentpletter

Pigmentpletter er i bund og grund et udtryk for forandringer i huden, der viser sig som pigmentskjolder, skygger, overskæg, pletter og plamager. Oftest er det ansigtet, halsen, brystet og hænderne der er mest udsat.

Hvorfor opstår pigmentpletter?

Egentlig er grunden til hudforandringer meget simpel, hvis vi ikke passer på vores hud, så er udsigterne for pigmentpletter lige om hjørnet. De mørke pigmentpletter skyldes en øget produktion af melanin, mens de hvide pigmentpletter skyldes en mindsket produktion af melanin. Pigmentpletter opstår altså, når cellerne producerer for meget, eller for lidt pigment, for at beskytte huden mod udefrakommende påvirkninger. Det kan både være belastninger i form af for meget sol, men også psykisk belastning som stress og ubalance.

Mørke pigmentpletter opstår, når cellerne producerer for meget pigment, for at beskytte huden mod udefrakommende påvirkninger.

Hvem er mest udsat?
Hovedårsagen til de mørke plamager, er for meget sol, og ingen beskyttelse mod de skarpe UV stråler. Selv om du ikke er plaget af pigmentpletter lige nu, så kan dine solvaner få stor betydning for din hud i fremtiden. Det er derfor vigtigt at du uanset hvilken behandling du vælger, passer godt på din hud, når du opholder dig i solen. Dog er en stor synder også hormonel ubalance, enten i form af graviditet, hormonelle præparater, eller psykiske belastninger.

Årsager til pigmentpletter:

 • Stress og ubalance i kroppen giver oftest pigmentforandring ved kæben og tindingerne
 • Graviditet, kan give den såkaldte “graviditetsmaske”, og giver oftest mørke plamager i ansigtet
 • Solskader kan give mørke plamager alle de steder huden er blevet udsat for overeksponering
 • Irritation i huden som akne, kan give pigmentdannelse og mørke ar
 • P-piller kan give pigmentpletter, men vil oftest forsvinde efter p-pille stop
 • Barbering, især under armene kan give hudforandringer
 • Medicin og kemiske påvirkninger, skrappe parfumer kan give mørke plamager

Cirka 7% af alle gravide og én ud af tre p-pillebrugere lider af en eller anden form for hormonel pigmentering.

Hvordan slipper jeg af med pigmentpletter?

solcreme mod pigmentpletter

Husk solcremen!

En af de mest effektive midler mod pigmentpletter er solcreme, gerne over SPF 30! Selvom dine pigmentforandringer muligvis ikke er forårsaget af solskader, så kan sol i den grad forværre de mørke plamager. Derudover finder du også en hjælpende hånd mod de mørke plamager, i form af forskellige cremer og serum’s specielt udviklet til at lysne huden.

Når skaden er sket!

Er du allerede blevet ramt af de mørke plamager, kan du med fordel prøve en Creme mod pigmentforandringer og pigmentpletter. De forskellige slags cremer virker oftest ved at hæmme produktionen af melanin, der er det mørke pigment. Derudover går cremerne samtidigt ind og tilbagefører en del af det allerede dannede mørke pigment, for at gøre huden mere ensartet. Cremer mod pigmentforandringer kan oftest bruges overalt hvor pigmentforandringer er opstået, men du kan også få serum og creme specielt udviklet til ansigtet.

1. Beauté Pacifique Pigment Equalizer

Pigment Equalizer fra Beauté Pacifique indeholder to planteekstrakter og en speciel form for C-vitamin, der alle tre hver for sig har en dokumenteret, hudblegende effekt. Det er hudens mørke pigment (Melanin), der påvirkes af de tre aktive ingredienser til både at producere mindre Melanin og til at tilbageføre en del af den allerede dannede Melanin.

Pigment Equalizer’s egenskaber:

 • Indeholder Vitamin A, der udjævner farveforskelle og giver en anti-age effekt
 • Indeholder solfilter, der bevirker, at mørke områder ikke bliver endnu mørkere
 • C-vitamin gør mørk hud lysere og samtidig stimulerer denne C-vitamin type hudens collagensyntese

2. New Nordic Pigment Clear

Skin Care Pigment Clear er en hudplejetablet, der tilfører din hud næringsstoffer indefra. En supplerende skønheds-rutine, der påvirker hudens vitale funktioner i dermis – laget hvor de pigmentproducerende celler også findes.

Pigment clear egenskaber:

 • Indeholder kobber, der bidrager til normal hudpigmentering
 • Normaliser produktionen af mørke pigmenter
 • Virker indefra og ud, og kommer helt ind i de dybeste hudlag

3. Cosborg PigmentCare

PigmentCare er udviklet specielt til reduktion af pigmentpletter. Derudover er den en klinisk dokumenteret anti-ageing creme, som modvirker og minimerer synlige pigementpletter.

En revolutionerende sammensætning af to stoffer – Niacinamide PC og Stay C50 – der bremser den kraftige dannelse og spredning af pigmentet melanin i.

Cosborg PigmentCare egenskaber:

 • Aktivstofferne i Cosborg PigmentCare hæmmer overførslen af pigmentdannelse i overhuden
 • Cremen er tilsat UVA-beskyttelse
 • Virkningen indtræder løbende og optimal resultat på 3 måneder

Er pigmentpletter farlige?

Pigmentforstyrrelser er oftest helt almindelige, især dem vi har fokus på, som omhandler hyperpigmentering, altså en overproduktion af melanin.

Dog skal du altid holde øje med:

 1. Om de forandrer sig
 2. Bliver mørkere
 3. Eller uens i kanterne

Er du i tvivl om pletterne, eller oplever du forandringer, er det en god idé at få kigget på det af lægen.