Mixed Nuts In A Bowl On A Wooden Background

7 nødder – et sundt valg som snack?

7 nødder – et sundt valg som snack?

Du har sikkert hørt, at nødder er et sikkert og sundt valg som snack? Og det er sandt!

Nødder indeholder nemlig en masse gode ting, og så er de perfekt som et lille mellemmåltid – de er nemlig både mættende og lette at have med på farten. Desuden indeholder nødder også en del protein, nogle nødder indeholder endda flere proteiner end kød og fjerkræ, det vil vi komme ind på senere! 

Hvorfor spise nødder?

Mange har det med at lade sig skræmme af nødder pga. nøddernes høje fedt- og kalorieindhold. Men lige præcis ved nødder er det også vigtigt, at huske på alle de gode næringsstoffer nødderne faktik indeholder. En stor del af det fedt nødderne indeholder er nemlig sunde omega fedtsyrer. Det er dog vigtigt, at spise alt med måde, for der er trods alt grænser for, hvor mange nødder du kan spise i forhold til anbefalet kalorieindtag pr. dag.

Der findes utroligt mange forskellige nødder, hvilket kan gøre det svært, at finde rundt i næringsindholdet. Ved du f.eks. hvilke der er bedst at spise hvis du gerne vil undgå mange kalorier? Eller hvilke der indeholder flest proteiner?

Nedenfor er syv populære nødder udvalgt, hvor der er kigget nærmere på næringsindhold og fordele.

1. Valnødder

Valnødder indeholder 654 kcal pr. 100 gram, 65 gram fedt, 7 gram kostfibre og 15 gram protein. Valnødder spises ofte i rå tilstand, dvs. de har ikke mistet nogle af de gode næringstoffer som f.eks. andre nødder gør når de opvarmes og ristes.

walnuts-932080_640

Valnødder indholder disse mineraler og vitaminer:
(målt pr. 100 gram)

  • Magnesium: 158 mg.  – svarere til 40% af det dagligt anbefalede indtag.
  • Fosfor: 346 mg.  – svarere til 35% af det dagligt anbefalede indtag.
  • Kobber: 1,6 mg.  – svarere til 79% af det dagligt anbefalede indtag.
  • Folat: 98,0 mcg.  – svarere til 25% af det dagligt anbefalede indtag.
Valnødder

2. Mandler

Mandler er nok blandt de mest populære nødder. De er ofte brugt som ingrediens i salater, desserter eller som topping på morgengrøden. Mandler betegnes botamisk set som en stenfrugt, og vokser på et mandeltræ. Inden i frugten ligger der en lille sten med furet og brun skal. Heri ligger der et lille frø – det er det frø vi kender som mandlen. Dvs. at mandler teknisk set er et frø fra mandeltræets frugter.

Mandler indeholder pr. 100 gram 575 kcal, 51 gram fedt og 10 gram kostfribre. Desuden indeholder mandler hele 22 gram protein pr. 100 gram.

Mandler er faktisk de nødder, som indeholder flest E-vitaminer (24,7 mg. pr. 100 g.). Vitamin E indeholder de gode antioxidanter som hjælper med at bekæmpe de frie radikaler – herved mindskes hudens aldringsprocess.

Mandler er de nødder med det højeste indhold af E-vitamin

almonds-1567358_1280

Mandler indeholder forskellige mineraler og vitaminer:
(målt pr. 100 gram)

  • Magnesium: 275 mg. – svarere til 69% af det dagligt anbefalede indtag.
  • Fosfor: 480 mg. – svarere til 48% af det dagligt anbefalede indtag.
  • Vitamin E: 24,7 – mg. svarere til 124% af det dagligt anbefalede indtag.
  • Kalium: 687 mg.-  svarere til 20% af det dagligt anbefalede indtag.
Mandler

3. Cashewnødder

100 gram rå cashewnødder har et kalorie indhold på 553 kcal, 3 gram kostfibre og 18 gram protein. Derudover indeholder cashewnødder 44 gram fedt, hvilket er et lavere indhold af fedt end de fleste nødder.

Cashew nuts on white

Cashewnødder har et lavere fedtindhold end de fleste nødder. Dermed også det laveste kalorieindhold.

Cashewnødder vokser på mellemstore træer i tropiske dele af mellem- og sydamerika. Nødderne er faktisk den tørrede del af cashew-æblet. Dermed er cashewnødder teknisk set slet ikke nødder.

Nødderne indeholder disse vitaminer og mineraler:
(Målt pr. 100 gram)

  • Magnesium: 292 mg. – svarer til 37% af det dagligt anbefalede indtag.
  • Kobber: 34,1 mg. – svarer til 110% af det dagligt anbefalede indtag.
  • Fosfor: 593 mg. – svarer til 59 % af det dagligt anbefalede indtag.
  • Vitamin K: 34,1 mcg. – svarer til 43% af det dagligt anbefalede indtag.
  • Vitamin B6: 0,4 mcg. – svarer til 21% af det dagligt anbefalede indtag.
Cashewnødder

Undersøgelser har givet beviser for, at ved at riste cashewnødderne produceres der faktisk et højere niveau af næringsstoffer.

4. Macadamianødder

100 gram macadamianødder har et kalorieindhold på 718 kcal, 76 gram fedt, 9 gram kostfibre og 8 gram protein. Nødderne er altså blandt de nødder med det højeste fedtindhold. Nødderne har nærmest en smøragtig lækker smag. På trods af, at disse nødder har det højeste indhold af fedt, er det meste af fedtet fra den monoumættende slags.

Macadamia nut on white background

Macadamianødder stammer oprindeligt fra regnskovene i Nordøstaustralien, hvor de vokser i klaser på træet ved navn Macadamia intergrifolia. Skallen på nødderne er næsten umulige at knække uden brug af specielt værktøj. Nødderne kan med fordel spises helt som de er, men ses også ofte ristet i f.eks. honning eller rullet i sesamfrø.

Nødderne indeholder disse vitaminer og mineraler:
(Målt pr. 100 gram)

  • Thiamin (B1): 1,2 mg – svarer til 80% af dagligt anbefalet indtag
  • Mangan: 4,1 mg. – svarer til 207% af dagligt anbefalet indtag
  • Magnesium: 130 mg. – svarer til 33% af dagligt anbefalet indtag.
  • Fosfor: 188 mg. – svarer til 19% af dagligt anbefalet indtag.

Som set ovenfor indeholder macadanianødderne thiamin. Thiamin er et B1-vitamin som medvirker til et normalt fungerende nervesystem samt normal fungerende hjerte.

5. Hasselnødder

100 gram hasselnødder har et kalorieindhold på 628 kcal, 61 gram fedt, 10 gram kostfibre og hele 15 gram protein. Hasselnødder er ikke bare en ingrediens i Nutella – de har utroligt mange gode egenskaber. Bl.a. er hasselnødder som nævnt en god kilde til protein som giver en dejlig mættende fornemmelse.

Closeup view of hazelnuts isolated on white background

Hasselnødder er frugt fra træet ved navn hassel, som er en art af løvfældende træer og buske med spiselige nødder. Hasselnødder er specielt en udbredt spisen om vinteren.

Nødderne indeholder disse vitaminer og mineraler:
(Målt pr. 100 gram)

  • Folat (Vitamin b): 113 mcg – svarer til 28% af dagligt anbefalet indtag
  • Vitamin E: 15,0 mg – svarer til 75% af dagligt anbefalet indtag
  • Mangan: 6,2 mg. – svarer til 309 % af dagligt anbefalet indtag
  • Magnesium: 163 mg. – svarer til 41% af dagligt anbefalet indtag
  • Fosfor: 290 mg. – svarer til 29% af dagligt anbefalet indtag

Der hvor hasselnødderne skiller sig ud fra andre nødder er på indholdet af folat som er et B-vitamin. Folat bidrager til moderens vævs vækst under graviditeten samt bidrager til normal funktion af immunsystemet.

Derudover indeholder hasselnødder Mangan, som bidrager til en normal dannelse af bindevævet samt hjælper med at vedligeholde normale knogler.

6. Paranødder

100 gram paranødder har et kalorie indhold på 656 kcal, 66 gram fedt, 12 gram kulhydrater og 14 gram protein. Derudover indholder paranødder 8 gram kostfibre pr. 100 gram. Paranødder er blandt de nødder som indeholder flest mættede fedtstoffer.

brazil-nut-638972_640

Paranødder er blandt de nødder med det laveste indhold af kulhydrater.

Paranød betegnes som et spiseligt frø, og stammer fra det syamerikanske træ ved samme navn. Selve frugten ligner faktisk en kokosnød til forveksling, men indeni er der i stedet 8-24 tætsiddende frø (paranødder).

Paranødder er en af de nødder, som har det højeste indhold af selen. Selen bidrager til vedligeholdelse af normalt hår og negle, bidtrager til normalt immunsystem samt hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativ stress.

Nødderne indeholder disse vitaminer og mineraler:
(Målt pr. 100 gram)

  • Selen:1917 mcg. – svarer til 2739% af det dagligt anbefalet indtag
  • Kobber: 1,7 mg – svarer til 170% mg. af dagligt anbefalet indtag
  • Fosfor: 725 mg. -svarer til 73% af dagligt anbefalet indtag
  • Magnesium: 376 mg. – svarer til 94% af det daglige anbefalet indtag
  • Thiamin (B1): 0,6 – mcg. svarer til 41% af det daglige anbefalet indtag

7. Jordnødder

100 gram jordnødder (tør-ristet uden salt) har et kalorieindhold på 585 kcal, 50 gram fedt, 22 gram klhydrat og 8 gram kostfibre. Sepecielt er jordnødder en god kilde til protein, som der er hele 24 gram af pr. 100 gram.
Vi er blevet utroligt vant til at kalde jordnødder det engelske udtryk “peanuts” samt forbinde dem med saltede og ristede – og derved ikke forbinde dem med en sund spisen. Men jordnødder uden salt og tilberedt er også lækkert!

Jordnødder hører på trods navnet, ikke ind under kategorien nødder men bælgfrugter.

Peanuts er blandt de nødder med det højeste indhold af proteiner

peanut-390081_640

Nødderne indeholder disse vitaminer og mineraler:
(Målt pr. 100 gram)

  • Mangan: 2,1 mg. – svarer til 104% af det dagligt anbefalet indtag
  • Magnesium: 176 mg. – svarer til 44% af det daglige anbefalet indtag
  • Fosfor: 358 mg. – svarer til 36 % af det daglige anbefalet indtag
  • Folat (B-vitamin): 145 mcg. – svarer til 36% af det daglige anbefalet indtag

Som ses ovenfor indeholder jordnødder mangan, som bidrager med at beskytte dine celler mod oxidativ stress samt vedligeholde normale knogler. Desuden indeholder de magnesium som hjælper med at mindske træthed samt er med til at musklerne fungere som de skal.

Om
Artikel Navn
7 nødder - et sundt valg som snack?
Beskrivelse
Nødder er fyldt med vitaminer, mineraler, antioxidanter og omega fedtsyrer. Nødder er perfekt som et lille mellemmåltid - de er nemlig både mættende og energigivende. Bliv klogere på syv populære nødder - hvad er deres næringsindhold og sundhedsfordele? Læs med her!