Tryptofan

Alt om Tryptofan – Vejen til bedre søvn og humør

Alt om Tryptofan – Vejen til bedre søvn og humør

Tryptofan har fået stor opmærksomhed i medierne det sidste stykke tid, og det er der en grund til. Tryptofan kan nemlig have stor betydning for dit humør og din ydeevne.

Vi har undersøgt alt om Tryptofan, og du kan blive klogere på det populære stof lige nedenunder ↓

Hvad er Tryptofan?

Protein består af 20 essentielle aminosyrer, og Tryptofan er en af dem, og er den eneste aminosyre der kan danne den meget vigtige neurotransmitter; serotonin. Serontin er et af de mest udbredte signalstoffer i vores nervesystem og er derfor central for vores humør, velbefindende samt vores mentale og fysiske præstationsevne. Udover at være en vigtig byggesten for produktionen af serotonin, så bliver Tryptofan omdannet til hormonet melatonin i kroppen. Melatonin er også kendt som søvnhormonet, og er det hormon der gør dig naturligt træt, og sikrer dig den bedste søvn.

Serotonin er sammen med andre signalstoffer afgørende for, at vi kan yde vores bedste og udnytte alle kroppens funktioner, især under træning.

Tryptofan og serotonin

Som nævnt tidligere er tryptofan med til at støtte kroppens dannelse af serotonin. Et indhold af serotonin i hjernen, giver dig ikke kun en bedre ydeevnee, men giver også fordele som:

 • Bedre humør
 • Kan virke beroligende og afstressende
 • Nedsætter appetitten

Serotonin-niveauet falder, når der ikke bliver tilføjet nok kilder til tryptofan i ens kost sammen med andre vigtige vitaminer og mineraler.

Man kan ikke tage tilskud af serotonin, men tryptofan er lettilgængeligt, sikkert og videnskabeligt underbygget som tilskud.

3 virkninger ved Tryptofan

Der er endnu ingen videnskabeligt beviste virkninger ved at tage tryptofan, men der findes forskning, der tyder på at aminosyren har positive virkninger på en række af kroppens funktioner.Vi har kigget nærmere på 3 af dem lige nedenunder:

1. Hjælper med at forbedre søvnkvaliteten

Det tyder på, at tryptofan har naturlige beroligende virkninger, der kan hjælpe dig med at opnå en roligere og dybere søvn. Manglende søvn er en risikofaktor for problemer som nedsat koncentration og hukommelse, muskelsmerter, vægtøgning og mere.

Tryptofan tilbyder et naturligt middel mod en bedre søvn og gør at søvnen hurtigere kan indfinde sig, alt uden stærke søvnfremkaldende receptmidler.

2. Løfter dit humør

Tryptofan har vist sig at kunne naturligt løfte dit humør, da det er med til at danne “humør-stoffet” Serotonin. Mange undersøgelser har vist at aminosyren, er altafgørende for dannelsen af serotonin i hjernen, og hjælper med at gøre andre essentielle aminosyrer mere tilgængelige, hvilket kan hjælpe med at nedbryde produktionen af ​​stresshormoner.

3. Kan hjælpe dig med at opretholde en normal vægt

Tryptofan er ikke noget slankemiddel, men det kan hjælpe dig med at overkomme din sukkertrang. Øgede serotoninniveauer kan være med til at fremme ro, klarhed i tankerne, og kontrol over trang.

Tryptofan er desuden nødvendig for fremstillingen af vitamin B3 (niacin), som hjælper med at regulere blodsukkeret.

Er jeg i mangel på tryptofan?

Har du svært ved at komme i godt humør, og har du svært ved at falde til ro når du skal sove? Så kan det være du skal se nærmere på om du kan være i mangel på tryptofan. Da Tryptonat er en essentiel aminosyre, betyder det at kroppen ikke selv kan danne den, og den skal tilføres gennem kosten eller via tilskud.

Symptomer på lave niveauer af tryptofan:

 • Søvnløshed og uro i kroppen
 • Svaghed og langvarig udmattelse efter fysisk aktivitet
 • Stress og dårligt humør
 • Forværring af PMS symptomer
 • Mad cravings, især for sukker og hurtige kulhydrater
 • Kognitive problemer: hukommelsesfejl, lavere koncentration og opmærksomhed
 • Problemer med fordøjelsen

Tryptofan i mad

Tryptofan findes i proteinrige fødevarer såsom frø, nødder, ost og bønner, men skal desværre kæmpe med andre stoffer i blodet, om at blive optaget af hjernen. Heldigvis er det her, at kulhydrat kommer ind i billedet. Hvis du spiser kulhydrat, frigør det insulin, og insulin transporterer alle de andre stoffer væk, og dermed kommer tryptofan i overskud, og sendes direkte til hjernen.

Tryptofan i mad - top 10 fødevare

Tryptofan i mad pr. 100 gram:

 1. Revet Parmesan ost: 530 mg
 2. Afskallede Sesamfrø: 500 mg
 3. Sojabønner: 460 mg
 4. Ost, 20+, alle typer: 420 mg
 5. Hørfrø: 400 mg
 6. Peanutbutter: 380 mg
 7. Røget Skinke: 320 mg
 8. Rå tun: 310 mg
 9. Pistacienødder: 290 mg
 10. Mungbønner: 260 mg

Anbefalet dagligt indtag:

Det anbefales at starte med en lav dosis, og de fleste begynder på 1 – 2 g tryptofan per dag. Med denne dosis kan du opnå en generelt beroligende effekt, og så kan din søvn blive normaliseret.

Det betragtes dog som sikkert at øge dosisen op til 6 gram per dag, hvis din krop tager godt i mod aminosyren.

Er der bivirkninger ved Tryptofan?

Bivirkninger ved indtag af Tryptofan er sjældne og generelt milde.

De rapporterede hyppigste bivirkninger er: halsbrand mavesmerter, luft i maven, kvalme, opkastning, diarré, hovedpine, svimmelhed, og sløvhed.