Rødkløver

Rødkløver – en hjælpende hånd til overgangsalderen!

Rødkløver – en hjælpende hånd til overgangsalderen!

Måske du frygter for din første hedetur, eller måske du allerede er plaget af humørsvingninger eller andre gener, der i den grad kan gøre hverdagen besværlig? Uanset hvilket scenarie du kan nikke genkendende til, så frygt ej, der er ikke bare håb forude – der er rødkløverekstrakt!

Læs mere om rødkløverekstrakt, der kan hjælpe dig i kampen mod hedeture lige nedenunder ↓

Hvad er rødkløver?

Rødkløverekstrakt

Rødkløver (Trifolium pratense) er et medlem af bælgplantefamilien og indheholder isoflavoner. Rødkløveren er meget almindelig i den danske natur, og ses ofte i grøftekanter og dyrkes også på marker, primært som dyrefoder. Urten har fået en del opmærksomhed, da de seneste års forskning viser tegn på, at et dagligt ekstrakt af rødkløver kan være med til at mindske gener ved overgangsalderen.

Rødkløver indeholder altså phytoøstrogener, der også er kendt som planteøstrogener, som er stoffer, der er i stand til at efterligne kvinders østrogen.

Planteøstrogen vs. almindelig østrogen

Op mod 75 procent af alle kvinder oplever gener i forbindelse med overgangsalderen. Næsten alle gener og problemer skyldes, at kvindens produktion af østrogen falder i takt med alderen. Det er netop det mindskede niveau af østrogen der er med til at give kvinder i overgangsalderen gener.

Det specielle ved rødkløver er, at planterne indeholder stoffer, kaldet planteøstrogener, der har nogle af de samme effekter som almindelige østrogener. Forskellen er blot, at planteøstrogenerne ikke har samme bivirkninger som det almindelige østrogen. Det almindelige østrogen (Der bruges i hormonbehandlinger) binder sig til nogle receptorer, kaldet alfareceptorer, i brystvæv og ovarievæv, som begge er følsomme over for hormonel påvirkning, og netop denne proces kan forstørre risikoen for at udvikle kræft.

Planteøstrogenerne – altså dem, man finder i rødkløver – binder sig derimod til betareceptorer, som der er væsentligt færre af i bryst og ovarievæv, og giver derved ikke samme risiko.

Hvilke produkter findes der med rødkløver?

De seneste par år er der kommet en del rødkløver produkter på markedet, som indeholder forskellige typer af rødkløver. Formålet med næsten alle produkterne er, at drage nytte af planteøstrogenerne og dermed mindske generne fra overgangsalderen.

De forskellige former for rødkløver:

  • Fermenteret flydende rødkløverekstrakt, der er anvendt i den tidligere nævnte undersøgelse
  • Kapselform, der indeholder pulveriseret rødkløverblomster og rødkløverekstrakt
  • Rødkløver te, baseret på tørret rødkløverblomster

Fermenteret Rødkløverekstrakt
Isoflavonerne (planteøstrogenerne) i rødkløverekstrakt, er det aktive stof der kan have en regulerende effekt på dit hormonsystemet. Det er svært for menneskekroppen at optage den helt naturlige form for rødkløver, da isoflavonerne er tilkoblet glukosemolekyler.

Fermenteringen er med til at forstærke kroppens mulighed for at optage de planteøstrogener fra rødkløveren, som kan være behjælpelige mod gener i overgangsalderen

For at gøre det nemmere for vores krop at fordøje har Herrens Mark derfor tilsat mælkesyrebakterier til rødkløverekstrakten, som fraspalter glukosen. Dette giver rødkløverekstraktet en form, der kan optages direkte gennem tarmvægen over i blodbanen.

Rødkløverekstrakt virkning

Selve virkningen af rødkløverekstrakt er endnu ikke videnskabeligt bevist, men der er lavet forsøg der viser effekten. Et af de mest sigende forsøg, er udarbejdet af Aarhus universitetshospital og AgroTech, hvor 60 kvinder med overgangsalderproblemer blev udvalgt. 30 af kvinderne drak 150 ml rødkløverekstrakt om dagen i 12 uger, mens de øvrige 30 drak et placebo-produkt (et produkt uden virkning).

I den danske undersøgelse brugte forskerne et ekstrakt, som kombinerede rødkløver med mælkesyrebakterier, der gør det lettere for mavetarm-kanalen, at optage de bioaktive forbindelser i rødkløver.

Efter 12 uger testede de virkningen, og rødkløver-ekstraktet viste sig i gennemsnit at kunne reducere antallet af hedeture med en tredjedel (32 procent).

Resultater af forsøg med rødkløverekstrakt efter 12 uger

  1. Tre måneders behandling reducerede kvindernes svedeture med 32%, og gjorde de tilbagestående hedeture mindre intense.
  2. Knoglenedbrydningen blev bremset hos dem, der fik rødkløverekstraktet, mens nedbrydningen var igangsat for de kvinder, der ikke modtog rødkløverekstraktet.
  3. Til forskel for kvinder i behandling med humane østrogener, oplevede kvinderne i behandling med plante østrogener og isoflavoner ikke samme bivirkninger.
  4. Kvindernes østrogenniveau kom i bedre balance, som derfor udløste færre hedeture.

Obs: Det er vigtigt at nævne rødkløver endnu ikke har en videnskabeligt bevist effekt, men der har været mange positive meldinger omkring rødkløver mod netop hedeture.

Er der bivirkninger ved rødkløver?

Som nævnt tidligere har traditionel hormonbehandling mod overgangsalderens gener en lille risiko for at udvikle livmoder- og brystkræft. Dog har Rødkløverekstrakt ikke på nuværende tidspunkt nogen kendte bivirkninger, ud over dens lidt skarpe smag.

Læs også: