13 Trin Til At Tabe Sig

Drop slankekuren – 13 simple trin til at tabe sig

Drop slankekuren – 13 simple trin til at tabe sig

En slankekur har vi næsten alle prøvet – men har den virket? Svaret på dette er ofte nej. Det kan være svært at ændre på vores vaner, da en slankekur ofte vil være forbundet med en hel livsstilsændring. Med blot få ændringer i hverdagens dårlige vaner, vil du kunne opnå et tilfredsstillende resultat – en sundere og bedre livsstil!

Slip af med dårlige vaner – 13 trin til at tabe sig

Vi har samlet nogle af de dårlige vaner, som de fleste nok går rundt og bøvler med. Det er også et vigtigt element i denne livsstils ændring, at du ikke tager for mange ting under ”behandling”, hvis du gaber over for mange dårlige vaner, kan det ende med at du mister motivationen eller det bliver for svært at opgive for mange vaner. Rom blev ikke bygget på en dag, og det gør din nye livsstil heller ikke! Det kræver trin for trin begyndelse, start stille og roligt ud, til du kan se at det ikke er så svært at sige nej til de dårlige vaner.

Dog skal du huske på at det ikke nødvendigvis er disse dårlige vaner, der passer på dig – men du kan stadig forsøge at projektere disse råd over på dine ”dårlige vaner”, og husk på! En ting ad gangen!

Dårlig vane nr. 1 – Sodavand!

En ting de fleste af os kæmper med, er den lækre læskedrik prop fyldt med sukker! En farlig energi cocktail, der sætter vores blodsukker på en rutsjebane uden at gøre noget godt for os. Den eneste ting der er sikker når man drikker sodavand, er at kroppen bliver endnu mere tørstig og sulten af det. Dette er en dårlig vane du bliver glad for at komme af med.
Men hvad kan man gøre? Forsøg dig med at skifte sukkervandet ud med mineralvand, evt. Med brus og mild smag – det skaber en ændring i din dagligdag, men du kan stadig få dit boblende kick uden at have dårlig samvittighed.

Læskedrikke der stort set høre ind under samme kategori som sodavand: Iste, Vitaminvand (medmindre du laver din egen vitamin vand, med CitrusZinger kan dette gøres sundet) og Juicer. Du kan selvfølgelig finde sunde alternativer, og visse former for juicer kan være sunde nok – men alt med måde, er en gylden regel at leve med.

Dårlig vane nr. 2 – Hvidt brød!

En anden dårlig vane som ellers også er en lækker snack – er det hvide brød. Vi ved godt alle sammen at det hvide brød ikke mætter lige så godt som fulkorns produkter, eller andre alternativer til brød. Men til tider smager det bare bedre. Skal du af med lidt ekstra på mave fronten, er det en rigtig god ide at give det hvide brød op! Faktisk skal man skære ned på indtagelsen af alle tomme kulhydrater, også pasta. Men du kan dog bage dit eget sundere brød, med masser af fuldkorn og gode sager.

Knækbrød er også et glimrende supplement til brød, der er flere fuldkorn, det mætter uden at sætte sig på maven med det samme. Du kan nemt og bekvemt bage dit eget knækbrød, hvor du har rig mulighed for at sammensætte dine yndlings kerner og andre gode sager.

Du skal dog have i mente, at du ikke opgiver hvidt brød eller brød for evigt! Men en god start er at skære det hvide brød fra din kost i en periode, så kan det blive en ekstra godte på et senere tidspunkt.

Skift f.eks. det normale hvedemel ud med fuldkornsrugmel, som både mætter mere og indeholder flere sunde næringsstoffer.

Dårlig vane nr. 3 – ”Jeg snupper lige bilen”!

At tage bilen er en yderst bekvemmelig ting at kunne gøre, men selv her i vintermånederne er det en god ide at lade bilen stå hjemme og tage en rask gåtur ned og handle, hente børnene og til andre gøremål. Det kan man sagtens! Undgå eftermiddags trafikproppen og gå rundt, cykel rundt eller endda løb rundt til de ting du skal.
På trods af at det er mere omstændeligt vil din krop elske dig for at komme ud i vintrenes friskhed og få rørt sig rigtigt. Du vil få et energi boost af at komme uden for og tage en rask gå tur en gang i mellem.

Hvis det ikke kan lade sig gøre at lade bilen stå hjemme, kan i som en familie tage en rask gå tur om aften, måske efter aftensmaden og blive luftet igennem. Det er sundt både for dig og resten af familien!

Dårlig vane nr. 4 – Take Away Kaffe!

De gode take away kaffer, indebære ofte en hel del sukker og mælk – og det er sjældent den slanke udgave. Selvfølgelig skal man have lov til en enkelt kaffe latte engang imellem, men ikke flere om dagen, eller hver dag. En god rutine du kan få dig selv ind i, hvis du er kaffe drikker, er netop at udskifte kaffe latten med en espresso, eller den mildere version – kaffe med skummetmælk/minimælk.

Det kan være en bedre overgang, hvis du ikke kan leve uden din kaffe. Er kaffen som sådan ikke noget du har behov for, vil du gøre din krop en kæmpe tjeneste ved at skifte over til urte te!

Dårlig vane nr. 5 – At Spise Ude eller Take Away!

At spare madlavningen væk – lyder nogle gange som den bedste plan, det giver mere tid til familien og mindre stress i hverdagen. Men det er også farlige kalorier, du næsten ikke ænser før de har sat sig godt fast. Derfor er det vigtigt at implementere en sund og fornuftig hverdags kost til aften. Planlæg gerne en uge frem ad gangen, det giver et overblik over indkøb og tid.

Brug en time eller to hver uge til at planlægge dette, og skab gerne muligheder for at hele familien kan være med til at lave maden, så det ikke bliver en træls opgave der skal overstås.
På den her måde sikre du, at dig og din familie får en sund og nærende kost samtidig med at i skaber sammenhold og bruger tid sammen om aften, der indebære en aktivitet frem for sofa hygge..

Dårlig vane nr. 6 – Store portioner på store tallerkner!

Drop de store tallerkner! Bruger du store tallerkner bliver dine portioner automatisk større end nødvendige, dette ender ofte i at du bliver overmæt, hvilket hverken er hjælpsomt eller behageligt.

Skift til en mindre størrelse tallerkner, og dine portioner bliver automatisk mindre – det betyder at du kan spise dig mæt efter din maves behov. Dog skal du passe på med at spise for hurtigt også, det kan også hurtigt resultere i overmæthed –hvilket blot gør at du ender i samme situation igen..

Konklusion: Mindre tallerkner, mindre mad, rigtig mæt = en sundere hverdag !

Dårlig vane nr. 7 – Slik!

Slik er ofte blevet en tradition hjemme hos de fleste mennesker i dag – specielt hvis du har børn, kan dette være svært at slippe uden om, let og elegant. Traditionen tro, hedder det ofte fredags slik eller lørdags slik hos de fleste familier eller endda blandt venner, da det er noget man måske selv er vokset op med, kan det være svært at stoppe.

Sammen med det yderst populære ”bland selv slik” er dette ikke en nem vane at droppe, situationen er ofte den at man ender med at blande alt for meget og så ender det alligevel med at man bliver dårlig blot i forsøget på at udrydde godterne inden weekenden er omme!

Hvordan kan du takle denne dårlige vane? Drop bland selv slik for det første, det kommer der intet godt ud af! Dernæst, spise naturlige søde ting – så som frugter, lav dig selv en frugt salat!

Du kan også prøve at skifte til sukkerfrit slik som f.eks. sukkerfri frugtvingummi – det smager mindst ligeså godt, og så er det ovenikøbet sundt.

Dårlig vane nr. 8 – Morgenmad!

Dagens vigtigste måltid! Som de fleste glemmer eller blot ikke tager sig tid til. Dette er et problem mange mennesker går med. På trods af at man ikke føler sig sulten om morgen betyder dette ikke at din krop ikke har behov for mad! Din krop vil automatisk gå i sult-mode og holde på dine reserver, fordi den går i nødprogram. De forsøger simpelthen at rationere dine reserver så du kan overleve længere tid uden mad. Men dette er langt fra godt for kroppen!
Morgenmad er til for at give både din krop og din hjerne energi til dagen. Spiser du en god solid morgenmad, vil du hellere ikke have behov for at spise så meget i løbet af dagen.

Du kan evt. Starte din dag ud med frugt, fuldkorns produkter, æg og mælkeprodukter eller hvis du har problemer med at spise så meget om morgen, prøv en lækker frugt smoothie.

Dårlig vane nr. 9 – Elevatoren

Det er vist ikke en der behøver den voldsomme uddybelse.. Men alligevel vil vi gerne pointere at et par ture på trappen ikke blot er godt for de daglige 30 min bevægelse, men også godt for lårbasserne og bagdelen! Det går både hurtigere at komme op på din etage og samtidig får du mere spændstige lår og balder. Det er hvad vi vil kalde en Win Win!

Dårlig vane nr. 10 – Hygge med vennerne!

Hygge med vennerne, ender ofte med lidt vin, kaffe eller cafe tur – hvilket hurtigt kan vise sine mærker på kroppen. Dog skal du ikke droppe hyggen med vennerne, men afprøv anderledes aktiviteter sammen, en tur i svømmehallen, gå lange ture, cykel en tur sammen – i kan stadig hygge jer lige så meget, men her hygger i blot samtidig med at i er aktive. Gør kroppen og sindet glad på samme tid.

Dårlig vane nr. 11 – Smør?

Skal der smør på det hele for at det smager som du godt kan lide det? Så skal der måske skæres ned enten fjern alt smør fra brød, knækbrød mm. Ellers kan du droppe brugen af smør til stegning og bagning mm. Her kan du gøre brug af olier. Det er en stor ændring i spise vanerne, men kan gavne rigtig meget på lang sigt. Du kan sagtens overleve uden smørret både på brød og pande, det er simpelthen bare en mindre omstilling du skal igennem.

At fjerne smørret fra dit brød, kan have rigtig god virkning på din hud – lider du måske at fedtet hud og urenheder, kan både smør og sukker spille en stor rolle i dette. Skær det ud af din kost, så meget som muligt og du vil næsten garanteret se resultater!

Prøv f.eks. ristet sesam olie, som smager rigtig lækkert, når du bruger det til madlavning. Du vil slet ikke savne dit smør.

Dårlig vane nr. 12 – Kage til kaffen?

Er du også en af dem der elsker et lille stykke kage til kaffen, eller bare den der har en svag side overfor søde sager? Frem for at ty til kage hver eneste dag, til hver eneste kop kaffe – kan du derimod tage en daddelkugle eller en riskage, du kan også gøre brug af tidligere bagte knækbrød – med mørk chokolade. Ved at tage en af erstatningerne til den tunge kage, vil du stadig få lidt til kaffen uden at du behøver føle skyld eller vægt.

Dårlig vane nr. 13 – Chokolade

Chokolade er i virkeligheden ganske sundt i de rette mængder! Mørk chokolade er godt for kroppen, i mindre mængder. Er du den der elsker mælkechokolade med fyld, kan det godt være du vil blive sat på en prøve i at ændre denne dårlige vane.

Det med at chokolade er sundt, er i teorien sandt! Dog kan det vurderes hvad der er lige tilpas og for meget? Jeg er overbevist om at du selv er i stand til at bedømme den helt specifikke mængde at mørk chokolade. Når vi snakker mørkchokolade er det 70% kakao og op efter, der kan gøre sig gældende.

Mørkere chokolade er nemlig mindre fyldt med sukker og derfor et langt sundere alternativ.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen