2021

3 simple kostændringer til en sund livsstil i det nye år!

3 simple kostændringer til en sund livsstil i det nye år!

Det nye år giver perfekt anledning til at starte en sundere livsstil, og vi har 3 uundværlige og enkle tips til at komme i gang! Med en simpel udskiftning af 3 populære – men kalorietomme madvarer er du allerede godt på vej til en sundere kost. Nemlig hvide ris, hvid pasta og hvedemel.

“Hold dig væk fra kulhydrater” er en sætning der ofte forbindes med en sundere livsstil – det er dog ikke så simpelt. For at forstå hvorfor du skal undgå visse kulhydrater er det vigtigt at definere de forskellige former for kulhydrater. Først og fremmest bidrager kulhydrater helt generelt til energi og sørger altså for at holde kroppen igang – så de kan ikke undværes helt. Der skelnes ofte mellem 2 former for kulhydrater – de hurtige og de langsomme, og det er disse der definerer hvilke man bør holde sig fra.

De hurtige kulhydrater er madvarer som hvidt brød, hvid ris og pasta – og det er disse man bør undgå, hvis man ønsker en sundere livsstil. Dog er de tre madvarer en fast del af mange danskers køkken og bruges dagligt i diverse måltider.

Hurtige kulhydrater som disse er generelt kendt for at fede og få blodsukkeret til at stige, hvilket gør det ideelt at udskifte de 3 madvarer med sundere alternativer. Man kan naturligvis skifte de hvide udgaver med fuldkorn – men hvis du vil undgå gluten og hurtige kulhydrater helt, har vi de perfekte erstatninger!

Pasta -> Kikærtepasta

En perfekt pasta med et overtræk af velsmagende tomatsauce kan man aldrig gå galt i byen med. Pasta er en velkendt madvare i køkkener verden over og bliver brugt for sig selv eller som ingrediens i et hav af lækre retter. Dog indeholder den normale hvedepasta en række tomme kalorier, som absolut ikke er en del af en sund livsstil – men bare rolig.

Kikærtepasta er det nye hvedepasta – bare uden tomme kalorier og med en masse protein og fibre! Du behøver altså ikke at undvære de lækre pastaretter, for med en enkelt udskiftning af hvedepasta med kikærtepasta skifter du tomme kalorier ud med en masse gode næringsstoffer! Prøv eksempelvis Clearspring Kikærte Pasta, som er både økologisk og glutenfri.

Hvedemel -> Kikærtemel

Hvedemel er fyldt med hurtige kulhydrater og bidrager altså ikke til en sund livsstil. Der findes et hav af forskellige alternativer til hvedemel som bla. omfatter fintmalede gryn, sorte bønner og kikærter. Det lyder måske umiddelbart ikke som en vellignende erstatning, men bruges de fintmalede superfoods som ingrediens i forskellige retter er følelsen og smagen næsten identisk.

Kikærtemel er især værd at fremhæve, da det fine mel både kan bruges i det søde og salte køkken og desuden er spækket med næringsstoffer! Melet er blandt andet kendt for at have en regulerende virkning på blodsukkeret, så du holdes mæt i længere tid i modsætning til almindelig hvedemel.

Desuden bidrager kikærtemel både med proteiner, fibre og vitamin C og E som desuden virker antioxidante. Prøv eksempelvis den bedstsælgende Urtekram Kikærtemel – vi lover at du ikke vil fortryde det!

Hvid ris -> Quinoa

Vi kender især ris fra det asiatiske køkken, hvor de hvide ris er en vigtig ingrediens i en masse velkendte madretter. Ris kan bruges i forskellige former – om det er grød, som tilbehør til en ret eller som ingrediens er ris en stor del af madlavning verden over.

Hvad kan de små energibomber erstattes med, hvis man ikke kan undvære ris til aftensmaden? Quinoa!

Quinoa er alletiders superfood og fungerer som perfekt erstatning til ris. De små frø er lette at tilberede og får samme bløde og knasende konsistens som ris, når de koges. Quinoa er især de senere år blevet en anerkendt ingrediens i det sunde køkken, da de små frø indeholder et væld af proteiner og fibre som holder dig mæt i længere tid. De små frø findes i et hav af forskellige former – og i Helsebixens store sortiment finder du både Røde Quinoa, Sorte Quinoa, Hvid Quinoa og mange flere!

Der findes et hav af sundere alternativer til almindelige fødevarer – og du kan gå på opdagelse i vores store sortiment af Special Produkter og finde netop det der passer til dig og dine præferencer.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen