A Vitamin

A vitamin – den komplette guide

A vitamin – den komplette guide

Det første vitamin i rækken, men måske et af dem de fleste ikke ved så meget om. Hvad er det godt for? Får vi danskere generelt nok A vitamin? Hvilke fødevarer er rig på A vitamin?
Alt dette og meget mere kan du læse om i dette dybdegående blogindlæg omkring emnet.

Hvad er A vitamin

Du får først lige en hurtig introduktion til A vitaminet, som i øvrigt er et fedtopløseligt vitamin. Det er mest kendt for at bidrage til dit syn, et stærkt immunforsvar, en sund vækst og sunde slimhinder – og sidst men ikke mindre vigtigt er det essentielt for din forplantningsevne. Med det på plads kan vi fortsætte med at gå endnu mere i dybden.

Er A vitamin bare A vitamin eller er der mere til det?
Jo, jeg er glad for du spørg, fordi det er det nemlig ikke bare. A vitamin kan yderligere brydes op.

Der er to slags A-vitamin:

  • Retinoider
  • Karotenoider

Der er retinol, retinal og retinsyre (retinoider) som du får fra animalske fødevarer – heraf er retinol den mest essentielle. Derudover er der også karotener, hvoraf beta-karoten nok er den du formentligt har hørt om, som også er den vigtigste.

Fælles for disse former er at de alle kan omdannes til retinol i kroppen, som er formen med de gavnlige virkninger.

Modsat mange andre vitaminer og mineraler, så lagres A vitamin forholdsvist længe i kroppen og det er derfor ikke altid nødvendigt at få tilført det dagligt. Med mindre du er i underskud eller har særlige skavanker som kræver det.

Har du mangel på A vitamin?

Normalvis er det følgende grupper som har den største chance for A vitamin mangel:

  • Alderdom
  • Ensidig kost
  • Gravide og ammende
  • Sygdomme der nedsætter optagelsen af fedt

Det skal dog nævnes at gravide og ammende skal være ekstra opmærksomme på ikke at få for meget A vitamin. Så gravide bør ikke tage en større dosis af tilskud med A vitamin udover det indhold som er i almindelige vitaminer til gravide.
Da A vitamin er fedtopløseligt kan det udskilles med modermælken og der er derfor risiko for overdosis til dit barn.

Stort udvalg af a vitamin

Symptomer på A vitaminmangel

Da A vitamin spiller en vigtig rolle i dit immunforsvar, så er en af de hyppigste symptomer dårlig bekæmpelse af infektioner – det vil sige at du har sværere ved at komme over en infektion end normalt.

Ydermere kan et af symptomerne også være et dårligere syn i mørke, da A vitamin som sagt har stor indflydelse på dit syn. Slutteligt kan tør hud også være et tegn på A vitamin mangel, men tør hud kan dog også skyldes et væld af andre ting.

6 beviste egenskaber og virkninger ved A vitamin

Nu er der ovenfor blevet nævnt nogle af de gavnlige virkninger ved A vitamin, men hvad er det hele specifikt det er godt for? Det får du svar på i det følgende afsnit. Vi har listet de 6 egenskaber overskueligt op – med en kort forklaring til hver.

1 – Hjælper kroppen til normal omsætning af jern

Jern hjælper bl.a. med at transportere ilt rundt i kroppen, afhjælper udmattelse og træthed samt styrker den energigivende metabolisme.
A vitamin er essentielt for at kroppen kan omsætte jern optimalt og uden A vitamin kan kroppen altså heller ikke få gavn af de gode egenskaber ved jern.

2 – Bidrager til normale slimhinder

Slimhinder kan betegnes som den indre hud og er et beskyttende lag som beskytter mod bakterier og allergener mm. Vi har slimhinder overalt i kroppen. Næse, mund, luftrør, øjne osv.
A vitamin spiller en vigtig rolle for at dine slimhinder er sunde og velfungerende.

3 – Hjælper til en normal og sund hud

Som nævnt ovenfor har A vitamin indflydelse på sunde slimhinder og disse har også påvirkning på din hud. Så sammen med A vitaminens andre gavnlige egenskaber såsom at styrke hudvævet hjælper de med at holde huden smidig og ”ung”.

4 – Vedligeholder et normalt syn

A vitamin og rodopsin er vigtigt for et godt syn – specielt evnen til bare at kunne se nogenlunde om natten. Det er bl.a. derfor manglende A vitamin kan medføre natteblindhed.

5 – Bidrager til immunforsvarets normale funktion

A vitamin er en stærk antioxidant og bidrager derudover yderligere til et sundt immunforsvar, da det hjælper med at holde infektioner på afstand.

6 – Spiller en vigtig rolle i cellespecialiseringsprocessen

Cellespecialisering er den proces som ændrer celler til at udføre en bestemt opgave i kroppen. Det er også kendt som celledifferentiering.

Selvom man ikke hører så meget om A vitamin, så er det stadig essentielt for kroppen. Det vidner de 6 gavnlige egenskaber ovenfor om.

Anbefalet dagligt indtag

Børn i alderen 1-10 år anbefales et dagligt indtag på 400 mcg.
Voksne og unge over 11 år anbefales et dagligt indtag på 800 mcg.

Er der bivirkninger ved for højt et indtag?
Først skal det lige nævnes at beta-karoten omdannes efter behov i kroppen til retinol. Så hvis du indtager beta-karoten er der altså ikke risiko for en overdosis, hvis din krop ellers fungerer som den skal.

Normalt er en overdosis af A vitamin ikke noget du skal være bekymret for. Der er dog det med A vitamin at det er fedtopløseligt, hvilket gør at det ikke bare kan udskilles gennem urinen.

Du skal op over en dosis på 100mg på én gang før det er farligt. Her kan følgerne være krampe, trykken for hovedet og kvalme.

Indtager du igennem en længere periode en daglig dosis på omkring 15 mg, så kan du også opleve ovenstående symptomer. Det hører dog til sjældenhederne at folk får for meget A vitamin.

OBS: Ved stærkt nedsat nyrefunktion frarådes det på det kraftigste at tage et tilskud af A vitamin.

Fødevarer med højt indhold af A vitamin

For A vitamin angives værdier for de A vitamin aktive stoffer, retinol og bete-caroten. Den samlede A vitaminvirkning er beregnet som retinol ækvivalenter forkortet til RE.

1 retinol ækvivalent (RE) = 1 mcg retinol / 12 mcg beta-caroten

10 fødevarer rig på A vitamin:
Mængden af A vitamin er angivet pr. 100 gram af den givende fødevare.
– Levertran: 60000 RE
– Hyben: 950 RE
– Gulerod: 917 RE
– Mælkebøtteblade: 750 RE
– Krabbe: 650 RE
– Æggeblomme: 606 RE
– Fløde 50%: 443 RE
– Grønkål: 421 RE
– Spinat 349 RE
– Ost: 245 RE
Kilde: www.frida.fooddata.dk

Normalt ligger alt lever rigtig højt i indholdet af A vitamin (retinol). Vi har blot nævnt den form for lever med det højeste indhold for at give en varieret liste.

GRATIS opskrifter og sunde tips?

Gør som 50.000 andre og få vores gratis e-mail med de bedste sundhed tips, træningsideer, lækre opskrifter og meget mere.

Du er nu tilmeldt! Hold øje med indbakken.