A Vitamin

A vitamin – din komplette guide

A vitamin – din komplette guide

Det første vitamin i rækken, men måske et af dem de fleste ikke ved så meget om. Hvad er det godt for? Får vi danskere generelt nok A vitamin? Hvilke fødevarer der indeholder A vitamin?

Alt dette og meget mere kan du læse om i dette dybdegående blogindlæg omkring emnet.

Hvad er A vitamin

Du får først lige en hurtig introduktion til A vitaminet, som i øvrigt er et fedtopløseligt vitamin. Det er mest kendt for at bidrage til dit syn, et normaltfungerende immunforsvar, en normal vækst og velfungerende slimhinder – og sidst, men ikke mindre vigtigt, er det essentielt for din forplantningsevne. Med det på plads, kan vi fortsætte med at gå endnu mere i dybden.

Er A vitamin bare A vitamin eller er der mere i det?
Jo, jeg er glad for at du spørger. Det er det nemlig ikke bare. A vitamin kan brydes yderligere op.

Der er to slags A-vitamin:

  • Retinoider
  • Karotenoider

Der er retinol, retinal og retinsyre (retinoider) som du får fra animalske fødevarer – af disse er retinol den mest essentielle. Derudover er der også karotener, hvoraf beta-karoten nok er den du har hørt om, som også er den vigtigste.

Fælles for disse former er, at de alle kan omdannes til retinol i kroppen, som er formen med de brugbare funktioner.

Modsat mange andre vitaminer og mineraler, så lagres A vitamin forholdsvist længe i kroppen. Det er derfor ikke altid nødvendigt at få tilført det dagligt. Med mindre du er i underskud, eller har særlige skavanker som kræver det.

Har du mangel på A vitamin?

Normalvis er det følgende grupper som er i risiko for A vitamin mangel:

  • Alderdom
  • Ensidig kost
  • Gravide og ammende
  • Sygdomme der nedsætter optagelsen af fedt

Det skal dog nævnes, at gravide og ammende skal være ekstra opmærksomme på ikke at få for meget A vitamin. Så gravide bør ikke tage en større dosis af tilskud med A vitamin, udover det indhold som er i almindelige vitaminer til gravide.
Da A vitamin er fedtopløseligt kan det udskilles med modermælken og der er derfor en risiko for overdosis til dit barn.

Stort udvalg af a vitamin

Symptomer på A vitaminmangel

Et af de hyppigste symptomer og indikator på mangel af a-vitamin, er en hæmmet bekæmpelse af sygdomme – det vil sige at du har sværere ved at komme over bakterietilstande end normalt.

Ydermere kan en af symptomerne også være et dårligere syn i mørke, da A vitamin kan have en indflydelse på dit syn. Slutteligt kan tør hud også være et tegn på A vitamin mangel, men tør hud kan dog også skyldes et væld af andre ting.

6 beviste egenskaber og funktioner ved A vitamin

Nu er der ovenfor blevet nævnt nogle af de funktioner A vitamin har, men hvad er det hele specifikt det er godt for? Det får du svar på i det følgende afsnit. Vi har listet de 6 egenskaber overskueligt op – med en kort forklaring til hver.

1 – Normal omsætning af jern

Jern har den funktion at den transportere ilt rundt i kroppen, og derved sørger jern for at du ikke bliver udmattet og træt. Det vedligeholder også den normale stofomsætning.
A vitamin er essentielt for, at kroppen kan omsætte jern optimalt, og uden A vitamin kan kroppen altså heller ikke få gavn af de gode egenskaber ved jern.

2 – Bidrager til normale slimhinder

Slimhinder kan betegnes som den indre hud og er et beskyttende lag som blokerer mod bakterier og snavs. Vi har slimhinder overalt i kroppen. Næse, mund, luftrør, øjne osv.
A vitamin spiller en vigtig rolle for, at dine slimhinder er velfungerende.

3 – En normal og sund hud

Som nævnt ovenfor har A vitamin indflydelse på velfungerende slimhinder og disse har også påvirkning på din hud. Så sammen med A vitaminens andre egenskaber såsom at stabilisere hudvævet, holdes din hud derved smidig og ”ung”.

4 – Vedligeholder et normalt syn

A vitamin og rodopsin er vigtigt for et godt syn – specielt evnen til bare at kunne se nogenlunde om natten. Det er bl.a. derfor manglende A vitamin kan medføre natteblindhed.

5 – Bidrager til immunforsvarets normale funktion

A vitamin bidrager derudover til et normalt fungerende immunforsvar, da det i kombination med andre vitaminer kan holde bakterier på afstand.

6 – Spiller en rolle i cellespecialiseringsprocessen

Cellespecialisering er den proces som ændrer celler til at udføre en bestemt opgave i kroppen. Det er også kendt som celledifferentiering.

Selvom man ikke hører så meget om A vitamin, så er det stadig vigtigt for kroppens mange systemer. Det vidner de 6 nyttige egenskaber ovenfor om.

Anbefalet dagligt indtag

Børn i alderen 1-10 år anbefales et dagligt indtag på 400 mcg.
Voksne og unge over 11 år anbefales et dagligt indtag på 800 mcg.

Er der bivirkninger ved for højt et indtag?
Først skal det lige nævnes, at beta-karoten omdannes efter behov i kroppen til retinol. Så hvis du indtager beta-karoten er der altså ikke risiko for en overdosis, hvis din krop ellers fungerer som den skal.

Normalt er en overdosis af A vitamin ikke noget du skal være bekymret for. Der er dog det med A vitamin, at det er fedtopløseligt, hvilket gør at det ikke bare kan udskilles gennem urinen.

Du skal op over en dosis på 100mg på én gang før det er farligt. Her kan følgerne være krampe, trykken for hovedet og kvalme.

Indtager du, igennem en længere periode, en daglig dosis på omkring 15 mg, så kan du også opleve ovenstående symptomer. Det hører dog til sjældenhederne, at folk får for meget A vitamin.

OBS: Ved stærkt nedsat nyrefunktion frarådes det på det kraftigste at tage et tilskud af A vitamin.

Fødevarer med højt indhold af A vitamin

For A vitamin angives værdier for de A vitamin aktive stoffer, retinol og bete-caroten. Den samlede A vitaminvirkning er beregnet som retinol ækvivalenter forkortet til RE.

1 retinol ækvivalent (RE) = 1 mcg retinol / 12 mcg beta-caroten

10 fødevarer der indeholder A vitamin:
Mængden af A vitamin er angivet pr. 100 gram af den givende fødevare.
– Levertran: 60000 RE
– Hyben: 950 RE
– Gulerod: 917 RE
– Mælkebøtteblade: 750 RE
– Krabbe: 650 RE
– Æggeblomme: 606 RE
– Fløde 50%: 443 RE
– Grønkål: 421 RE
– Spinat 349 RE
– Ost: 245 RE
Kilde: www.frida.fooddata.dk

Normalt ligger alle slags lever rigtig højt i indholdet af A vitamin (retinol). Vi har blot nævnt den form for lever med det højeste indhold for at give en varieret liste.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen