Tør Hovedbund

Døjer du med tør hovedbund? Vi guider dig!

Døjer du med tør hovedbund? Vi guider dig!

Lider du af kløe i hovedbunden? Så kan det være fordi du har en tør hovedbund. Når hovedbunden er tør, er det oftest fordi, huden er blevet affedtet og udtørret, og det vil typisk give kløe. Det er vigtigt, at du gør noget ved en tør hovedbund, da du ellers risikerer at få sår og ar i hovedbunden.

Vi har kigget nærmere på hvad man kan gøre for at undgå en tør hovedbund, og hvordan man kan behandle den.

Hvad er tør hovedbund egentlig?

rejseapotek

Problemer med hovedbunden handler hverken om alder, køn eller hygiejne, alle kan blive ramt. En tør hovedbund er ofte forbundet med løse hudflager og kløen, som drysser mere end normal skæl. Står den tørre hovedbund på i lang tid, uden behandling, kan der i værste tilfælde opstå sprækker i hovedbunden og det kan medføre hårtab.

Skæl eller tør hovedbund?

Forskellen på en tør hovedbund og skæl kan typisk ses på selve farven. Hudflagerne ved tør hovedbund er ofte hvide og tørre, mens skæl er mere fedtede og gullige. De hvide hudflager fra en tør hovedbund har tendens til at drysse mere, mens de mere fedtede skælflager bliver i hovedbunden.

Mange forveksler de hvide hudflager med skæl, men skæl har en mere gullig farve, og drysser ikke på samme måde

Hvad skyldes en tør hovedbund?

Efterhånden er det blevet normalt at døje med problemer i hovedbunden, og det er der faktisk en god forklaring på. Den hyppigste og mest almindelig årsag er, at man i dag bruger utallige hårprodukter med alverdens unaturlige kemikalier og parabener i.

Alle de kemikalier, som findes i shampooer, stylingprodukter, hårolier osv, er med til at ødelægge hårets naturlige balance, som findes i hovedbunden. I hovedbunden har vi ligesom i huden, en masse talgkirtler. De sørger for at generere talg, der produceres af fedt og døde hudceller. Talgen har til formål at fedte og beskytte vores hud, og hvis den naturlige produktion af talg af en eller anden grund ikke er stor nok, vil du opleve, at din hovedbund bliver tør.

Sodium lauryl sulfat er en af de værste syndere når det kommer til tør hovedbund, og bør altid undgåes

OBS: Sygdomme som lavt eller højt stofskifte, diabetes, lever- eller nyresygdomme og visse typer medicin kan give tør hud. Mangel på vand og de rette vitaminer kan også medføre en tør hovedbund.

Shampoo uden Sodium Lauryl Sulfat

Hvis du har irriteret og tør hovedbund, er det især Sodium Lauryl Sulfat (eller Natrium Lauryl Sulfat), du med fordel kan forsøge at undgå. Det har nemlig i adskillige undersøgelser vist sig at kunne irritere huden.

3 shampoo’er uden SLS:

Hvad er symptomerne på en tør hovedbund?

Symptomerne du oplever ved en tør hovedbund er oftest meget lig med andres, og det er derfor nemt at genkende disse:

 1. Du vil opleve en ekstrem kløe
 2. Din hovedbund vil føles stram
 3. Der vil drysse hvide hudskaller fra dit hår
 4. Der kan opstå sprækker og sår i hovedbunden

Hvordan slipper jeg af med en tør hovedbund?

Der findes mange forskellige produkter på markedet, som er udviklet specielt til tør hovedbund. Især er produkter med fugtgivende olier og vitaminer værd at fremhæve. Vi har samlet 3 produkter, alle udviklet til tør, irriteret og kløende hovedbund.

1. Juhldal PSO Shampoo

Juhldals unikke PSO shampoo er fremstillet til at afhjælpe irriteret hovedbund. Hovedingrediensen i dette præparat er det naturlig stof Bromelin – et enzym fra ananas, som har vist sig at være særligt effektivt mod tør, kløende og skællende hovedbund.

 • Indeholder lægeurter med ophelende, beroligende og fugtbevarende effekt
 • Ved regelmæssig brug opbygges hovedbundens naturlige balance
 • Opnå en sundere og mere velplejet hovedbund helt uden parabener

2. Australian Bodycare Scalp Treatment

Med Australian BodyCare Scalp Treatment får du intens pleje til en irriteret og tør hovedbund. Produktet fungerer som en hovedbundskur, hvor masken både har til funktion at berolige en kløene og irriteret hovedbund. Men også til forebygger skæl og eventuel tørhed. Samtidig tilhører den fugt til hovedbunden.

 • Indeholder Tea Tree Oil, som modvirker snavs og bakterier
 • Indeholder Macademia Nut Oil, som fugter hovedbunden og styrker hårets rødder
 • Fungerer som en hovedbundskur, der tilfører direkte fugt til de tørre områder

3. Olinol no. 301 Shampoo

Olinoll’s populære shampoo fjerner årsagen til skæl og hovedbundsproblemer på en naturlig måde. De aktive ingredienser fra manuka og piletræ afhjælper tørre flager og isse-irritation, som kan være medvirkende til hårtab.

 • Skæl og hudflager mindskes af frugtenzymer
 • Burre, enebær, ensian, citron og timian mindsker for høj talgproduktion
 • Tre kiratiner, aminosyrer og hexuronsyre genskaber fugtbalancen i hovedbunden
 • Indholdet af kamille, citronmelisse, mistelten, fennikel og røllike beskytter huden og gør den mindre følsom