Hyben

Hyben – 5 gode virkninger

Hyben – 5 gode virkninger

Du har med garanti stiftet bekendtskab med hyben, og måske har du endda drillet klassekammeraterne med dets kløpulver? Men faktisk er hyben meget mere end en finurlig frugt.

Vi har undersøgt alt om den orangerøde frugt, og fundet 5 gode virkninger, læs mere nedenunder.

Hvad er Hyben?

Hyben
Hyben er egentlig en frugt, men den vokser på vilde roser, og den mest almindelige type bliver kaldt for “rynket rose”. Frugterne består af blødt frugtkød, der omgiver hårde, hvide frø. Det er de hvide frø du kender fra skoletiden, og som blev brugt som kløpulver.

Hyben i sæson
Hyben er meget modstandsdygtige og har en meget lang sæson. De modnes allerede i august, og kan stadig hænge på buskene i november.

I dag har frugten mere status som ukrudt end noget andet. Men selvom hyben er uønskede i mange haver, så er den faktisk perfekt i vores klima. For jo koldere vintre, desto mere C vitamin dannes der i frugterne.
Hyben frugterne er altså især kendt for at indeholde store mængder C-vitamin, og faktisk indeholder ½ dl hyben, lige så meget C vitamin som der er i 35 appelsiner.
Hyben anvendes oftest til syltning, marmelade, gelé eller som te, men mange af C vitaminerne forsvinder ved kogning. Derfor anbefaler vi at du istedet tørrer eller sylter frugterne.

Hyben som kosttilskud

Hyben pulverform
Den vigtigste fordel der er ved, at indtage hyben som kosttilskud, er dets antiinflammatoriske effekt. Frugterne indeholder nemlig noget der hedder galactolipider, som er en type fedtstoffer, der har en hæmmende effekt på de hvide blodlegemers bevægelse mod betændelsestilstande.

Det er dog værd at bemærke, at der ikke er nok fyldetsgørende forskning i hybens gavnlige virkninger, og det er altså ikke godkendt som et naturlægemiddel. Alligevel bruger mange der er plaget af inflammatoriske lidelser, hyben som supplement til deres kost.

5 gode virkninger ved hyben

Vi har valgt at fokusere på hybenpulver, da dette er et af de mest anvendte kosttilskud. Den gavnlige effekt opnåes ved dagligt indtag på mindst 2,5 g hybenpulver 2 gange dagligt.

1. Bidrager til kroppens normale immunsystem

Hybenpulver vedligeholder kroppens normale immunsystem, og med sit indhold af c vitamin, kan det være en god ide at tage når du er forkølet.

2. Medvirker til at understøtte fordøjelsen

Hyben indeholder en lang række næringsstoffer og fibre. Det høje indhold af fibre, hele 43 g pr 100 gram, kan forklare hybens gavnlige effekt på fordøjelsen.

3. Virker antiinflammatorisk

Som nævnt tidligere indeholder hyben galactolipider, som er med til at hæmme de hvide blodlegemers vej mod betændte steder i kroppen.

4. Vedligeholder leddenes bevægelighed

Denne virkning hænger uløseligt sammen med den ovenover, nemlig den antiinflammatoriske egenskab. Det er nemlig betændelse der skaber problemer med led og muskler, og hybens indhold af galactolipider kan altså vedligeholde leddenes bevægelighed.

5. Indeholder vigtige vitaminer og mineraler

Hyben er en yderst effektiv kilde til c-vitamin. Rent faktisk viser det sig at forholdet af vitamin C er markant højere i hyben end i f.eks. appelsiner. C-vitamin bidrager til immunforsvarets normalfunktion samt dannelsen af aminosyrer som bliver udnyttet til produktion af proteiner.

Hyben i kapselform

Med hyben i kapselform, sikrer du dig præcis den rette mængde hybenpulver, og dette kan spare dig tid i en travl hverdag.

Natur Drogeriets hybenkapsler er et populært økologisk kosttilskud, og så er kapslerne helt vegetabilske.

  • Hybenkapslerne medvirker til at holde leddene normale og fleksible
  • De understøtter en normalt fungerende fordøjelseskanal
  • De bidrager til kroppens normale immunsystem