Krom

Krom – alt der er værd at vide

Krom – alt der er værd at vide

Måske du aldrig har hørt om Krom før eller aldrig tænkt over, at rigtig mange danskere har brug for det hver eneste dag? Du kan læse meget mere om hvad Krom egentlig er, og hvilke fødevarer der indeholder krom i dette indlæg.

Hvad er Krom?

Der er egnetligt ikke nogen forskel på om vi siger Chrom eller Krom. Vi har dog valgt at benytte krom i denne artikel eftersom at dette blot er det danske ord for det.

Første kommer der her en lille intro til hvad Krom egentligt er, samt hvad det kan gøre for dig.
Krom er faktisk et grundstof, dvs. det hverken er en del af dine daglige vitaminer, eller dine mineraler. Dog kategoriseres det som det samme, og behovet for krom ligger også i den lave ende.

Krom er mest kendt for dets måde at hjælpe kroppen med at have et normalt niveau af blodsukker. Krom har en hjælpende effekt på insulin. Insulin er det som hjælper dig med at regulere dit blodsukker, så det ligger på et stabilt niveau.

Hvis du kæmper med humørsvingninger kan krom måske hjælpe dig. Som nævnt hjælper det med at holde et stabilt blodsukkeret, derved sænker det også risikoen for at have humørsvinger på grund af et ustabilt blodsukker. Humørsvinger rammer mange og er ikke nødvendigvis forbundet med mangel af blodsukker, dog kan der ses en forbindelse mellem disse to ting.

Har du mangel på Krom?

Der er ind til videre kun fundet tre ting som man er sikker på skyldes krommangel. Disse fremkommer alle af flere måneder eller år med kunstig tilføring af ernærelse. Dette indebære blandt andet sonde, drop eller andre kunstige tilføringsveje af næring. Derudover ses det meget sjælendt, at du er i underskud af krom.

Selvom krom har en stor indflydelse på blodsukkeret, er der dog ingen beviser for at krom spiller nogen form for rolle ved sukkersyge. Derfor kan det heller ikke anbefales iforhold til at være kosttilskud imod sukkersyge. Ved sukkersyge er det vigtigt altid at søge egen læge.

Krom har en effekt til at hæmme den sødetand, der giver os lysten til at spise slik og andet sukkerholdigt mad

Der findes ikke andre lægemidler som du ikke må tage samtidig med at du tager krom som kosttilskud. Dette skyldes at det ikke har så stor en indflydelse på kroppen som mange andre vitaminer eller mineraler har.

Stort udvalg af Krom

Fødevarer der indeholder krom

Anbefalet dagligt indtag
Der er ikke en specifik mængde krom som din krop har brug for hver dag. Men man mener dog at kroppen har et behov for 20-200 mikrogram per dag. Dette afhænger dog selvfølelig meget af hvor stor en person du er, samt hvad for noget mad du indtager.

Det er ikke muligt som sådan at få en overdosering af krom, derfor er det heller ikke skadeligt at indtage større mængder af chrom. Dette skal dog ikke anbefales. Som tidligere nævnt er krom et grundstof. Hvis du derfor bliver udsat for krom i forbindelse med indistriuelt arbejde, har du en forhøjet risiko for at udvikle eksem.

10 fødevarer der indeholder krom
Der findes krom i rigtig mange forskellige fødevare, derfor kunne vi også lave en liste på langt over 100 forskellige fødevare, vi har dog blot udvalgt dem med det højeste indhold, samt dem som de fleste har mulighed for at indtage igennem deres kost.
Du får her 10 fødevare du kan indtage i din daglig dag for at du er sikker på at du får dækket dit behov af krom:

Indhold: µg(mikrogram)/100g

  1. Kakaopulver – 173 µg
  2. Tørret abrikoser – 80 µg
  3. Tørret Dadler – 80 µg
  4. Tørret Birkes – 75.2 µg
  5. Oksekødsbouillon – 50 µg
  6. Lakridskonfekt – 43 µg
  7. Figen frugtpålæg – 40.2 µg
  8. Røget svinefilet (Pålæg) – 40 µg
  9. Kogt hamburgerryg – 30 µg
  10. Kogt musling – 25.6 µg

Kilde: http://frida.fooddata.dk/

Hvad er dine erfaringer med krom? Deltag endelig i debatten nedenfor.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen