Gærflager

Alt om Gærflager – Vegansk erstatning for ost

Alt om Gærflager – Vegansk erstatning for ost

Som veganer er der bare nogle ting man kommer til at savne, og en af dem er den fantastiske smag af ost. Heldigvis findes der erstatninger der smager næsten lige så godt!

Gærflager kan give dig en mild og afrundet ostesmag, og så er de helt veganske.

Hvad er gærflager?

Gærflager er inaktivt gær, og de er altså ikke “levende” som bagegær. Inaktivt gær betyder altså, at du ikke kan bruge dem til bagning, og hører du til dem, der ikke tåler gær, kan du sagtens spise flagerne.

Gærflager er små, tynde og lysegule, og de ser måske ikke ud af meget, men du skal ikke lade dig snyde af deres udseende.

Gærflagerne bruges ofte som smagsgiver i diverse retter, og de har en let oste-nøddeagtig smag, og giver dig den eftertragtede umamismag.

Derfor er gærflager velegnet til veganere

Når du vælger at spise vegansk, er der mange ting du vælger fra, og du fravælger også gode kilder til protein og kostfibre. Med gærflager får du et produkt der indeholder alle essentielle aminosyrer, og har et højt indhold af proteiner og kostfibre.

Med gærflager får du en kalorielet erstatning for ost, der tilmed giver dig 46 g protein pr. 100 gram!

Ernæring pr. 100 gram:

  • Energi: 1432 kJ/ 341 kcal
  • Fedt: 4,2 g
  • heraf mættede fedtsyrer: 0,6 g
  • Kulhydrat: 19 g
  • heraf sukkerarter: 16 g
  • Kostfibre: 22 g
  • Protein: 46 g
  • Salt: 0,09 g

3 måder at bruge gærflager på:

Der er mange muligheder, når det kommer til at bruge sine gærflager. Du kan både bruge dem som krydderi, som oste topping, eller du kan lave din egen bechamelsovs eller ostedip.

Vi har samlet de 3 bedste opskrifter med gærflager nedenunder:

1. Bechamelsauce med gærflager

bechamelsauce med gærflager

Det skal du bruge:

  • 4 spsk. plantesmør
  • 4 spsk. hvedemel
  • ½ liter vand
  • ½ dl sojafløde
  • 4 spsk. friskpresset citronsaft
  • 3 tsk. gærflager
  • 1 fed revet hvidløg
  • 3 tsk. havsalt
  • Friskrevet muskatnød

Sådan gør du:

  1. Smelt plantesmør til det bruser let og tilsæt melet.
  2. Tilsæt derefter vand og rør godt mens den tykner.
  3. Lad saucen boble et par minutter og smag den derefter til med de øvrige ingredienser. Sojafløden tilsættes til sidst.

2. Vegansk ostedip med gærflager

Det skal du bruge:

ostedip med gærflager

Sådan gør du:

  1. Blød cashewnødderne op i vand natten over eller i et par timer
  2. Blend cashewnødder, citronsaft, 3 dl vand, gærflager, paprika, hvidløgspulver, løgpulver, chilipulver og salt
  3. Varm ostesoven i en gryde ved medium varme og under omrøring hele tiden. Når den begynder at blive tyk og bobler, kan du tilsætte vand efter hvor tyk den skal være.

3. Ristet “cheesy” blomkål med gærflager

Det skal du bruge:

blomkål med gærflager

Sådan gør du:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Del blomkålen i små buketter og læg dem i en stor skål.
  3. Tilsæt olivenolie, gærflagerne, hvidløgspulver, salt og peber, og mix det hele godt samme
  4. Bag ved 200 grader i ca. 30 minutter eller indtil de er gyldenbrune