Chiafrø

Chiafrø – Alt om de populære frø

Chiafrø – Alt om de populære frø

Chiafrø har i de seneste par år fået meget opmærksomhed, og det er der i den grad en grund til. Rigtig mange er begyndt at bruge dem både til den populære chiagrød, eller i diverse bagværk. Vi går i dybden med chiafrø og kigger nærmere på deres spændende næringsprofil.

Du vil samtidig få tips til hvordan du kan bruge chiafrø, og så får du 5 opskrifter til inspiration.

Hvad er chiafrø?

chiafrø

Chia frø kommer fra ørken planten Salvia hispanica, der er et medlem af mint plante familien, frøene kendes nu over hele verden som de populære chiafrø.

Chia er et efterhånden meget gammelt frø og første gang frøet blev brugt af aztekerne var omkring 3500 f.kr. Frøet blev fundet i Mexico, og blev høstet i Valley Of Mexico. Chiafrøet var en stor del af Aztekernes kost. Det var også allerede på dette tidspunkt man blev klar over frøenes mange muligheder. I dag benyttes chia, både i adskillige opskrifter, kosmetik og i hårpleje.

Chiafrø’s næringsprofil

Chiafrø har en ret enestående næringsprofil, da de indeholder hele 34 gram kostfibre pr. 100 gram, hvilket gør dem til en rigtig god kilde. Derudover indeholder 100 gram chiafrø omkring 335 mg magnesium, og 631 mg calcium.

Ernæringsfakta pr. 100 g
Kalorier (kcal): 486
Fedt: 31 g
Mættet fedt: 3,3 g

  • Flerumættede fedtsyrer: 24 g
  • Enkeltumættede fedtsyrer: 2,3 g
  • Transfedtsyrer: 0,1 g

Natrium: 16 mg
Kalium: 407 mg
Kulhydrat: 42 g
Kostfibre: 34 g
Protein: 17 g

Vitaminer og mineraler pr. 100 g

  • Vitamin A: 54 IU
  • C-vitamin: 1,6 mg
  • Calcium: 631 mg
  • Jern: 7,7 mg
  • Vitamin B12: 0 µg
  • Magnesium: 335 mg
Chiafrø

Fordele ved at spise Chiafrø

På grund af chiafrøets interessante ernæringsprofil, følger der også en del fordele med når du vælger at spise chiafrø. Vi har samlet de vigtigste og bedste lige her.

1 – God kilde til protein

Chiafrø har et højt indhold af protein, da de indeholder 17 gram pr. 100 gram. Træner du meget har din krop brug for en masse protein til at vedligeholde dine muskler, og hjælpe dem med at vokse.

2 – God kilde til kostfibre

Derudover er chia ogsåen god kilde til fibre i og med at 100 gram chiafrø indeholder 34 gram kostfibre.

3 – Godt alternativ til vegetarer og veganere

Som vegetar og veganer er du mere udsat for at være i mangel på vitaminer og mineraler, da du skærer vigtig ernæring fra din kost. Især kan du være i mangel på protein, da en god kilde til protein er kød, som jo er strengt forbudt for vegetarer og veganere. Dog er chiafrø et godt alternativ, da de indeholder 17 g protein pr. 100 gr.

4 – Føl dig mere mæt

Chia frø har et naturlig højt indhold af kostfibre, som giver dig en god mæthedsfornemmelse, og en følelse af at maven er fuld men ikke overmæt.

5 – Glutenfri

Chia frø er glutenfri, så alle glutenallergikere kan med ro i maven spise de lækre chiafrø.

Har chiafrø nogle bivirkninger?

Der er meget få beviste bivirkninger ved at spise chia frø – i det hele taget er de nemme at bruge og fordøje. Dog kan et for stort indtag medføre forstoppelse, og det er vigtigt at drikke tilstrækkeligt vand når du spiser chia.

Derudover skal du passe på med at spise for mange chiafrø rå og drikke vand lige efter, da de udvider sig i vand, og dette kan medføre at de sætter sig fast i spiserøret eller udvider sig i maven.

Hvordan anvender jeg chiafrø?

chiafrø

Chia frø har en mild nøddeagtig smag og kan let tilsættes til de fleste retter som tilbehør eller pynt. Det anbefales ikke at indtage frøene rå, da de er lidt hårde for maven at fordøje. Den bedste måde at anvende dem på er enten ved at male dem til mel eller at opbløde dem.

Sådan opblødes chiafrø: For at opbløde chia frøene, blandes de blot i et 1:10 forhold, 1X chia til 10X vand. Laver du chiagrød, bruges 2 dl af en slags mælk, gerne mandelmælk eller rismælk, og 3 spsk. chiafrø. ør godt rundt og sæt på køl i et par timer, gerne natten over.

Chia frø kan holde op til 12 gange deres vægt i vand

Sådan maler du chia til mel: En anden mulighed er at male chia frø i en kaffekværn eller foodprocesser, for at nedbryde de hårde ydre skaller, før de spiser dem. Det malede chia mel kan anvendes i de fleste glutenfri opskrifter som pandekager, muffins, brød og endda pasta. Opbevares i en lufttæt beholder.

Top 3 produkter med Chia

Der findes et hav af forskellige chiafrø produkter, og det kan være svært at vide hvilket et man skal vælge. Vi har samlet 3 produkter der er kvalitetssikrede og gode til prisen:

Køb chiafrø
Køb chiafrø
Køb chiafrø

5 opskrifter med Chiafrø

Du har måske svært ved selv at se hvordan du kan inkludere chia i din kost, derfor giver vi dig et par forslag, til hvordan du kan bruge de velsmagende frø. Frøet er nemt at bruge, det handler om at finde noget som du kan se dig selv spise hver dag.

Vi giver dig her 5 nemme men også populære opskrifter med chia, så du kan inddrage chiafrø i din hverdag. Opskrifterne er nemme at lave, og kræver ikke mange ingredienser:

chia

    Chiagrød med hindbær topping

Chiabudding

    Protein boller med chia

chia

GRATIS opskrifter og sunde tips?

Gør som 50.000 andre og få vores gratis e-mail med de bedste sundhed tips, træningsideer, lækre opskrifter og meget mere.

Du er nu tilmeldt! Hold øje med indbakken.