Spirulina

Spirulina – alt om den populære alge

Spirulina – alt om den populære alge

Spirulina, som er en alge, har igennem længere tid været et af de hotteste emner, når snakken er faldet på grønne alger. Vi har set nærmere på algen og prøver at uddybe hvorfor den er så populær.

Hvad er spirulina?

oliveall

Spirulina er en ferskvandsplante, som mest af alt ligner undersøisk græs. Den tørrede spirulinaplante har en flot grøn farve og indeholder blandt andet protein. Af den grund kan den bruges som supplement i din kost.

Selvom der hele tiden er udskiftning af produkter indenfor helse og fødevarer, så er spirulina kommet for at blive. 

Spirulinapulver

Det er sjældent du finder spirulina i sin helt naturlige form – altså som en hel alge. Næsten alle grønne alger bliver tørret og lavet om til pulver. Spirulinapulver kan også købes i kapsler og som tabletter, så der er noget for enhver smag. Indholdet i spirulinapulver kan variere, men Pureviva Spirulina & Chlorella Pulver Ø indeholder f.eks. både proteiner og kostfibre. 

Oprindelse og historie

Spirulina er blevet brugt i rigtig mange lande, langt tilbage i tiden. Det vokser vildt i søer, have og oceaner over hele verden. Historien går på, at spirulina blev fundet første gang i Lake Chad og Mexicos Lake Texcoco. Befolkningen tog det hurtigt til sig og begyndte at bruge det i madlavningen.

Spirulinaalgen findes i både saltvand og ferskvand i naturen. Den bliver også kommercielt dyrket i mange afrikanske lande, Frankrig, Kina, Indien, Thailand, og USA.
I nyere tid er det faktisk primært Hawaii og Kina, der er kendt for fremstillingen af den grønne alge

Bivirkninger ved spirulina pulver

Til en start skal det nævnes at spirulina på ingen måde er farligt. Men som det er med alting, så kan du også indtage for meget spirulinapulver og det kan der være nogle bivirkninger forbundet med.

Spirulina indeholder jod, så hvis du er overfølsom overfor store mængder af dette, så skal du være lidt varsom med spirulina. I meget få tilfælde er der nogle som ved overdrevet indtag kan opleve feber.

Det er dog værd at huske, at spirulina er en alge og er derfor ikke forbundet med nogen risiko, hvis bare det er dyrket forsvarligt.

Hvad er forskellen på Chlorella og Spirulina?

Du har måske også hørt om den anden grønne alge chlorella? Hvis du har, undrer du dig måske over hvilken alge du skal vælge. Det kan vi godt forstå, for de to alger minder umiddelbart meget om hinanden, men der er alligevel nogle ret klare forskelle – dem kan du blive klogere på ved at klikke på linket nedenunder.

Opskrifter med spirulina

Spirulina bliver ikke normalt anvendt i madlavning herhjemme, da den har en meget karakteristisk smag som ikke alle er lige vild med. Derfor anvendes det grønne spirulina pulver ofte i smoothies og juice – her bliver smagen nemlig ikke påvirket i samme grad.

smoothie

Smoothie med hvedegræs
Hurtig smoothie med hvedegræs – men hvorfor ikke også tilsætte lidt spirulina for at understøtte den dejlige, friske grønne farve.
Find opskriften lige her >>

proteinkugler

Lækre Proteinkugler med chokolade, appelsin og spirulina
Disse proteinkugler er en perfekt lille aftensnack eller et lækkert mellemmåltid på farten.
Find opskriften lige her >>

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen