Quinoa korn både smager godt og kan bruges i et hav af opskrifter, når det kommer til lækker og sund mad. Især er den anvendelig i vegetarmad, da quinoa er en god kilde til protein, og indeholder mellem 10 og 20 g. protein pr. 100 gram.
Læs mere om hvad quinoa egentlig er og hvorfor det er blevet så populært i det nordiske køkken.
Leder du efter et sundt og lækkert alternativ til madlavning, så skal du prøve nogle af vores forskellige opskrifter med Quinoa. Vi har samlet vores bedste opskrifter lige her.
Rens quinoaen under koldt vand inden det tilberedes.
Bring quinoaen i kog og sænk derefter temperaturen så gryden simrer.
Det tager ca. 15 minutter at koge 2 dl. quinoa og du vil opleve at de er blevet gennemsigtige når de er kogt færdige.
Hvis man ønsker en mere nøddeagtig smag kan man eventuelt riste kornene lidt inden kogning.
Hvad er quinoa?
Det er et forholdsvist nyt “korn” I Danmark og oplever stigende opmærksomhed herhjemme. Det er på trods af det har været dyrket i over 5000 år i Andesbjergene, hvor inkaerne kaldte det for moderkornet på grund af dets hellige status blandt folket. I dag kaldes quinoa populært for en superfood.
Quinoa er botanisk set hverken et korn eller et græs. Det tilhører derimod salturtfamilien som også omfatter spinat, rødbede og sukkeroe. Det videnskablige navn for Quinoa er Chenopodium quinoa.
Quinoa kommer i flere forskellige farver fra hvid til orange, rød og sort. Den største forskel på dem er rent kosmetisk, at de forskellige farver kan pynte i retterne. Der kan dog være små forskelle i smagsnuancerne, hvor det siges at jo mørkere en quinoa er, jo mere mørk og rig er smagen
Dog skal det også lige siges, at der findes tusindvis af arter, og hver art har sin egen ’næringsprofil’. Som ved andre afgrøder er næringsindholdet afhængigt af jordkvalitet, vokseforhold og høsttidspunkt.
Quinoa Næringsindhold (Hvid, Rå)
Makronæringstoffer m.m.
Indhold pr. 100g
Energi, KJ
309 KJ
Energi, kcal
76 kcal
total-N
2,130 g
Protein
13,3 g
Kulhydrat
44,8 g
kostfibre
8,3 g
Fedt, total
6,5 g
Aske
2,2 g
Tørstof
88,6 g
Vand
11,4 g
Quinoa Næringsindhold (Rød, Rå)
Makronæringstoffer m.m.
Indhold pr. 100g
Energi, KJ
355 KJ
Energi, kcal
87 kcal
total-N
2,330 g
Protein
14,6 g
Kulhydrat
52,8 g
kostfibre
12,3 g
Fedt, total
7,0 g
Aske
2,2 g
Tørstof
89,2 g
Vand
10,8 g
Quinoa Næringsindhold (Sort, Rå)
Makronæringstoffer m.m.
Indhold pr. 100g
Energi, KJ
349 KJ
Energi, kcal
86 kcal
total-N
2,185 g
Protein
13,7 g
Kulhydrat
42,3 g
kostfibre
13,9 g
Fedt, total
6,5 g
Aske
2,5 g
Tørstof
88,2 g
Vand
11,8 g
5 fordele ved Quinoa
1. Højt næringsindhold
Det er blevet anvendt i tusinder af år i Sydamerika, selv om det kun fornyligt er blevet trendy herhjemme. Quinoa er en god kilde til fibre, hvilket gør det til et fuldkornsprodukt. Alt efter hvilken sort du vælger kan frøet have helt op til 50% så højt et indhold af protein i forhold til andre korn.
2. Enestående aminosyrebalance
Den har en ideel proteinbalance, faktisk en af de bedste når man snakker om korn, og så indeholder den alle essentielle fedtsyrer.
3. Anbefalet til vegetarer
Som nævnt tidligere er quinoa en god kilde til protein sammenlignet med andre korn. Det kan ofte være et problem for vegetarer at få proteiner nok og få dem fra varierede kilder. Så er du vegetar eller ønsker blot at spise vegetarisk er quinoa et glimrende alternativ.
4. Kalk
Quinoa indeholder 17 mg calcium pr. 100 gram, og er faktisk et godt tilskud til kalk hvis man er i mangel. Dog kan quinoa ikke erstatte hele dit calcium behov.
5. Glutenfrit
Modsat f.eks. couscous og bulgur er quinoa helt uden gluten. Derfor er det et fint alternativ til disse råvarer. Som en lille sidenote kan du også bruge quinoa istedet for ris.
En god tommelfingerregel ved tilberedning er en del quinoa til to dele væske, vand eller eksempelvis bouillonblanding.
Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.