Quinoa

Quinoa – alt om det populære korn

Quinoa – alt om det populære korn

Quinoa korn både smager godt og kan bruges i et hav af opskrifter, når det kommer til lækker mad. Især er den anvendelig i vegetarmad, da quinoa er en kilde til protein, og indeholder mellem 10 og 20 g. protein pr. 100 gram.

Læs mere om hvad quinoa egentlig er og hvorfor det er blevet så populært i det nordiske køkken. 

Quinoa Opskrifter

Leder du efter et lækkert alternativ til madlavning, så skal du prøve nogle af vores forskellige opskrifter med Quinoa. Vi har samlet vores bedste opskrifter lige her.

Hvordan tilberedes quinoa?

  1. Rens quinoaen under koldt vand inden det tilberedes.
  2. Bring quinoaen i kog og sænk derefter temperaturen så gryden simrer.
  3. Det tager ca. 15 minutter at koge 2 dl. quinoa og du vil opleve at de er blevet gennemsigtige når de er kogt færdige.
  4. Hvis man ønsker en mere nøddeagtig smag kan man eventuelt riste kornene lidt inden kogning.

Hvad er quinoa?

Det er et forholdsvist nyt “korn” I Danmark og oplever stigende opmærksomhed herhjemme. Det er på trods af det har været dyrket i over 5000 år i Andesbjergene. I dag er quinoa blevet populært herhjemme.

Quinoa er botanisk set hverken et korn eller et græs. Det tilhører derimod salturtfamilien som også omfatter spinat, rødbede og sukkeroe. Det videnskablige navn for Quinoa er Chenopodium quinoa.

Er der forskel på quinoa?
quinoa hvid

Quinoa kommer i flere forskellige farver fra hvid til orange, rød og sort. Den største forskel på dem er rent kosmetisk, at de forskellige farver kan pynte i retterne. Der kan dog være små forskelle i smagsnuancerne, hvor det siges at jo mørkere en quinoa er, jo mere mørk og rig er smagen

Dog skal det også lige siges, at der findes tusindvis af arter, og hver art har sin egen ’profil’. Som ved andre afgrøder er næringsindholdet afhængigt af jordkvalitet, vokseforhold og høsttidspunkt.

Quinoa Næringsindhold (Hvid, Rå)

Makronæringstoffer m.m.Indhold pr. 100g
Energi, KJ309 KJ
Energi, kcal76 kcal
total-N2,130 g
Protein13,3 g
Kulhydrat44,8 g
kostfibre8,3 g
Fedt, total6,5 g
Aske2,2 g
Tørstof88,6 g
Vand11,4 g

Quinoa Næringsindhold (Rød, Rå)

Makronæringstoffer m.m.Indhold pr. 100g
Energi, KJ355 KJ
Energi, kcal87 kcal
total-N2,330 g
Protein14,6 g
Kulhydrat52,8 g
kostfibre12,3 g
Fedt, total7,0 g
Aske2,2 g
Tørstof89,2 g
Vand10,8 g

Quinoa Næringsindhold (Sort, Rå)

Makronæringstoffer m.m.Indhold pr. 100g
Energi, KJ349 KJ
Energi, kcal86 kcal
total-N2,185 g
Protein13,7 g
Kulhydrat42,3 g
kostfibre13,9 g
Fedt, total6,5 g
Aske2,5 g
Tørstof88,2 g
Vand11,8 g

5 fordele ved Quinoa

1. Højt næringsindhold

Det er blevet anvendt i tusinder af år i Sydamerika, selv om det kun fornyligt er blevet trendy herhjemme. Quinoa er en kilde til fibre, hvilket gør det til et fuldkornsprodukt. Alt efter hvilken sort du vælger kan frøet have helt op til 50% så højt et indhold af protein i forhold til andre korn.

2. Enestående aminosyrebalance

Den har en god proteinbalance og så indeholder den fedtsyrer.

3. Anbefalet til vegetarer

Som nævnt tidligere er quinoa en god kilde til protein sammenlignet med andre korn. Det kan ofte være et problem for vegetarer at få proteiner nok og få dem fra varierede kilder. Så er du vegetar eller ønsker blot at spise vegetarisk er quinoa et glimrende alternativ.

4. Kalk

Quinoa indeholder 17 mg calcium pr. 100 gram, og er faktisk et godt tilskud til kalk hvis man er i mangel. Dog kan quinoa ikke erstatte hele dit calcium behov.

5. Glutenfrit

Modsat f.eks. couscous og bulgur er quinoa helt uden gluten. Derfor er det et fint alternativ til disse råvarer. Som en lille sidenote kan du også bruge quinoa istedet for ris.

En god tommelfingerregel ved tilberedning er en del quinoa til to dele væske, vand eller eksempelvis bouillonblanding.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen