D Vitamin

D vitamin – alt du skal vide om solskinsvitaminet

D vitamin – alt du skal vide om solskinsvitaminet

D Vitamin, eller solskinsvitaminet som det også bliver kaldt, er et meget omdiskuteret vitamin – specielt her i norden. Grunden til dette er at vi danskere om vinteren ofte er i stort underskud af netop D Vitamin.

Det skyldes at den primære kilde er solen, men fordi der er færre solskinstimer om vinteren og fordi solen står så lavt, så får vi ikke dækket vores behov om vinteren. Du kan nedenfor blive meget klogere på D vitamin.

Hvad er D Vitamin?

Et vitamin bliver normalt forbundet med et organisk stof, fordi det tilføres kroppen udefra. Du kan dog godt danne D vitamin via huden, hvis du får tilstrækkeligt sollys.
Derudover er vitaminer også ofte vandopløselige, hvilket gør de lettere kan skylles ud via urinen og derved ikke bliver optaget optimalt. D vitamin er derimod fedtopløseligt og du kan derfor også bedre lagre det i kroppen.

Normalvis finder du ikke en bedre kilde til vitaminer og mineraler end gennem din kost. Der findes et væld af fødevarer med et højt indholdsstof af disse.

Men der er en interessant undtagelse fra denne regel. I modsætning til andre vigtige vitaminer, der leveres igennem kosten, kan kroppen også producere D-vitamin fra sollys. Derfor bliver det også ofte kaldt for solskinsvitaminet.

Bliv i dette indlæg klogere på, hvordan vores kroppe får og optager D vitamin, hvad det gør, og hvorfor det er så vigtigt for den generelle sundhed.

Er der forskel på D vitamin?

Ja, det er der rent faktisk. D vitamin er ikke bare et enkelt vitamin, men består af D1, D2, D3, D4 og D5. Derudover består det også af en aktiv og inaktiv form. Den inaktive form kaldes ”cholecalciferol” og indeholder D2 og D3. Kroppen skal konvertere denne til en aktiv form, før den kan få gavn af det. Når det er aktiveret kaldes det ”calcitriol”.

Den inaktive form ”cholecalciferol” får vi fra 2 forskellige kilder – nemlig gennem sollys og i mindre mængder gennem kosten.

Spar 8% på Puori D Vitamin lige nu!

I vinterhalvåret – fra oktober til april – er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden. Så nu er det tid til at tanke på på solskinsvitaminet.

 

D vitamin tilbud

 

Køb nu og spar 8% >>

 

Hvordan får vi D vitamin fra sollys?

Vores hud indeholder naturligt et stof kaldet ”7-dehydrocholesterol”. Når vores hud udsættes for solskin eller UV lys, bliver dette stof omdannet til vitamin D3. Vi kan også få en lille smule af D-vitamin fra visse fødevarer, såsom fede fisk, æg og fuld fedt mejeri. Du finder et uddybende punkt om fødevarerne længere nede.

Uanset om D-vitamin stammer fra vores hud eller kost, skal det behandles af leveren og nyrerne, før det når den endelige aktiverede form.

D vitamin mangel

Mangel på D vitamin er langt mere udbredt i Danmark end mange andre lande. Dette skyldes bl.a. vi ikke har lige så mange solskinstimer som andre steder. Specielt i vinterperioden opstår der stor mangel på D vitamin.

Anbefalet daglig dosis: De officielle anbefalinger for indtag af D vitamin lyder på 7,5 mg for voksne mænd og kvinder. Ældre (60+), gravide og ammende bør hæve indtaget til 10 mg. pr. døgn.

Derudover har ældre mennesker også ofte mangel på vitaminet, da de i højere grad for en mere ensformig kost.

Symptomer ved mangel på D vitamin

Har du mangel på D vitamin vil symptomerne ofte være mildere end ved mangel på andre vitaminer og mineraler. De mest udbredte symptomer er bl.a. smerter i musklerne og nedsat kraft, smerter i knogler og besvær med at rejse sig op.

Er det muligt at få for meget D vitamin og hvad er følgerne?

Hvis du får D vitamin i alt for stor mængde vil det medføre et forhøjet indhold af calcium i blodet. Dette kan bl.a. medføre kvalme, forstoppelse og hovedpine. Derudover kan du ved et meget højt indtag få nyresten. Men her snakker vi en mængde på 100 gange det anbefalede. Man har også set tilfælde af blodpropper, men igen skal vi langt over det anbefalede indtag. Så normalvis burde dette ikke være en bekymring.

7 væsentlige ting D Vitamin bidrager til i kroppen

D vitamin bidrager til rigtig mange ting. De mest væsentlige er listet nedenfor, så du kan danne dig et overblik over hvad kroppen bruge D vitamin til.

1 – Opretholder calciumindholdet i blodet

D vitamin er med til at regulere calciumindholdet i blodet. Det hjælper bl.a. mod forkalkning.

2 – Vedligeholder normale knogler

Eftersom det opretholder calciumindholdet i blodet er det også rigtig vigtigt for et sundt og stærkt skelet. Calcium har som bekendt en stor indflydelse på stærke og velfungerende knogler.

3 – Optagelse og udnyttelse af fosfor og calcium

Når indholdet af fosfor i kroppen falder, så hjælper D vitamin med til at få stabiliseret tilstanden igen.

4 – Bidrager til immunsystemets normale funktion

Når snakken falder på immunforsvaret er det svært at komme udenom de såkaldte T-celler. Det er disse som immunforsvaret bruger til at bekæmpe bakterier og disse T-celler har ligeledes brug for D vitamin for at virke korrekt.

5 – Vedligeholder normale og sunde tænder

D vitamin sørger også for at hjælpe til i den proces som sikrer at dine tænder er sunde og stærke.

6- Bidrager til en normal muskelfunktion

Musklerne og muskelvæksten nyder også godt af D vitamin og det er bl.a. fordi musklerne indeholder D vitamin-receptorer.

7 – Vigtigt for udviklingen af en sund krop hos børn

D Vitamin bidrager både til at udviklingen og væksten i knoglerne hos børn, men det har også indvirkning på udviklingen af et sundt og stærkt immunforsvar.

Spar 8% på Puori D Vitamin lige nu!

I vinterhalvåret – fra oktober til april – er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden. Så nu er det tid til at tanke på på solskinsvitaminet.

 

D vitamin tilbud

 

Køb nu og spar 8% >>

 

Hvordan får jeg nok D vitamin?

Som nævnt tidligere er vi her i Danmark ekstra udsatte, da vi ikke har lige så meget sollys. Så hvis du ikke har råd til at rejse sydpå hele vinteren, ja så må du få din D vitamin igennem kosten eller via et tilskud.

Fødevarer med et højt indhold

Top 5 fødevarer med D vitamin
Mængden af D vitamin er angivet pr. 100 gram af den givende fødevare.
– Levertran fra sej (500 mcg)
– Levertran fra torsk (250 mcg)
– Vildt laks (30 mcg)
– Torskerogn (27 mcg)
– Røget sild (13 mcg)

Som du kan se er det i høj grad i fisk du finder D vitamin. Derudover er der også D vitamin i æg og kylling, men i meget, meget små mængder sammenlignet med den fede fisk.
Er du ikke så vild med fisk? Så er et kosttilskud måske den rette løsning.

Supplér med et kosttilskud

Der er en grund til at det hedder et kostTILSKUD. Det skal ses som et tilskud til kosten og ikke som en erstatning. Men lige med D vitamin kan det være svært at få det hele gennem kosten. Derfor er det ofte en god idé med et lille ekstra tilskud af D vitamin.

Er du i tvivl om, hvilket D-vitamintilskud, du skal have? Læs: D-vitamin test – Vælg det bedste D-vitamintilskud til dit behov

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen