Halsbrand

Halsbrand – hvad kan du selv gøre?

Halsbrand – hvad kan du selv gøre?

De fleste oplever ind imellem den sviende og brændende fornemmelse, der starter bag brystbenet og langsomt stiger op mod halsen. Andre døjer med det i perioder. En følelse af ubehag, der kan være yderst smertefuld. Det viser, at en tredjedel af alle danskere lider af halsbrand, men hvad er effekten af halsbrand, og kan man gøre noget ved smerten?

Årsagen til at halsbrand opstår skyldes at indhold fra maven, af forskellige årsager, løber op i spiserøret og dermed forårsager halsbrand, idet indholdet grundlæggende består af saltsyre. Desuden forekommer der ændringer i antirefluksbarrieren, som forhindrer at indholdet fra maven løber tilbage til spiserøret, hvilket eksempelvis kan skyldes ændringer i trykforholdene i spiserøret eller nedsat syreneutralisering.

Hvad er symptomerne på halsbrand?

Trods navnet har halsbrand intet at gøre med, at det brænder i halsen. Fællesbetegnelsen er dog en sviende og brændende fornemmelse bag brystbenet, som stiger op mod halsen.
Denne fornemmelse indtræder ofte efter et måltid, hvorfor det oftest er værst efter aftensmad. Halsbrand kan tillige generere smerter ved synkning og hosten. Derudover kan smerterne i enkelte tilfælde minde om hjertekrampe, uden at det kan være tegn på en hjertesygdom.

Hvad kan jeg selv gøre for at undgå halsbrand?

For at undgå at få halsbrand bør du rette opmærksomhed mod følgende:
– Overvægt øger tendensen til mavesyrerefluks
– Spis mindre måltider
– Spis mindre fedt i hvert måltid
– Undgå fed mad, kaffe, citrusfrugter, alkohol, løg og chokolade
– Sov med hovedgærdet hævet eller benyt en ekstra pude
– Undgå forstoppelse, da det kan øge tendensen til mavesyrerefluks
– Rygestop minimerer ligeledes risikoen for mavesyrerefluks (se indlæg omkring rygestop)

Behandling af halsbrand
Der findes forskellige effektive hjælpemidler, der kan anvendes til behandling af blandt andet halsbrand og mavesyre. Disse kan købes i håndkøb hos Helsebixen.
Her kan du eksempelvis finde Kuracid Tabletter , som virker ved, at hæmme histamins stimulerende virkning på maveslimhindens syreproducerende celler, og dermed nedsætte produktionen af mavesyre.

Kuracid tabletter 150 mg

Hvis du ønsker en anden form end tabletter kan Galieve Cool Mint Oral Suspension anbefales. På bare 3 minutter kan du fjerne halsbrand og sure opstød. Den virker derefter i op til 4 timer ved at miksturen reagerer med din mavesyre og lægger låg på maveindeholdet.

Galieve Cool Mint Oral Suspension (300ml)

Hjælp andre og vind!

Månedens kommentar vinder 500 gram chia frø

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen