Hvorfor-strækmærker

Strækmærker – Hvad kan man gøre?

Strækmærker – Hvad kan man gøre?

Ja hvad er strækmærker egentligt? Mange undre sig over hvorfor de får dem, men også hvordan de bliver til.

Vi har her på Helsebixen forsøgt at lave et indlæg som går i dybden og besvare de mange spørgsmål der er til og omkring strækmærker.

God fornøjelse :-)

Hvad er strækmærker?

Der findes to forklaringer på hvad strækmærker er. Den ene en meget teknisk og den anden en let forståelig forklaring. Vi har taget udgangspunkt i den sidste.

Den let forklarelige
Strækmærker er noget som rammer rigtig mange personer hver eneste år. Faktisk er langt størstedelen af dem kvinder, de har nemlig en større tendens til at få strækmærker. Der findes flere forskellige grunde til at vi får strækmærker.

Som tidligere nævnt er langt største delen af dem som bliver ramt af strækmærker kvinder. Faktisk viser analyser at der er bestemte kvinder som har en større tendens til at få strækmærker end andre. Dette skyldes disse fire gener i kroppen:

 • ELN
 • SRPX
 • HMCNI
 • TMEMI8

Hvis den kvindelig krop indeholder nogle af disse fire gener har de op til 40% større chance for at få strækmærker end den gennemsnitlige kvinde.

Strækmærker er en skade som opstår i kroppens hud. Nærmere i dermis som er hudens tykkeste lag. Strækmærket kommer ved at dermis knækker og derved skabes revnerne i yderste lag. Disse kan ikke heles igen, og det er disse streger vi alle kender som strækmærker.

Den korte forklaring på hvordan strækmærker opstår kan ske på følgende måder:

 • Ved et hurtigt, større, vægttab
 • En hurtig forøgning i vægt, der bl.a. kan skyldes graviditet og bodybuilding
 • Hurtigt vækst i bl.a. puberteten

Der findes dog råd både før og efter skaden er sket, som kan hjælpe dig mod et mål hvor at de blive mindre synlige eller forhindre dem i at opstå.

Helsebixen forhandler blandt denne olie fra Mellisa, som sørger for at din hud forbliver elastisk og mindsker risikoen for at strækmærker kan opstå.

Køb Mellisa Ansigts og kropsolie (200 ml)

Hvor opstår strækmærker?

Strækmærker kan opstå rigtig mange forskellige steder på kroppen. Din krop er ofte udsat de steder hvor at kroppen har mulighed for at tilføre mest ny masse, eller fedt.

Dette indebære blandt andet nogen af de større områder på kroppen. Dog er de sjælendt steder hvor at det er tydeligt, udover i bl.a. badetøj eller undertøj.

De mest udsatte steder på kroppen er:

 • Bryster (dette indebære mest kvinder)
 • Lår (både inderlår og ydrelår)
 • Hofter som er en af de mest udsatte steder for kvinder
 • På maven og bughulen (ofte et sted man får ved store vægtændringer

Disse steder er ekstra udsat da de ofte indeholder største delen af den fedt vi har i kroppen, samt at det er de steder som kroppen hurtigst optager fedt, der er en af de helt store synder sammen med graviditet.

Symptomer på strækmærker

Der findes ingen symptomer på at du er ved at få strækmærker. De ”eneste” symptomer der kan findes, er dem som i sidste ende afgøre om du får strækmærker eller ej.

Nogen kan godt opleve kløe omkring de steder hvor at strækmærkerne er ved at opstå, dog handler dette kun nogle få personer, derfor vælger vi heller ikke at sige at det er et decideret ”symptom”.

Ud fra dette, konkluderes det at der ikke kommer tidspunkter hvor at du kan se eller mærke på din krop, at du er ved at danne strækmærker. Dog er det som udgangspunkt en rigtig god ide at være opmærksom i de tre tidligere nævnte perioder, hvor at kroppen har meget stor sandsynlighed, for at blive udsat for strækmærker.

Hvor hyppigt er strækmærker?

Hyppigheden af strækmærker er meget forskellige da det som tidligere nævnt også har mange forskellige faktorer. Dog findes der perioder i ens liv hvor at chancen for at de opstår er væsentlig højere. I puberteten er kroppen udsat i en længere periode, pga. En hurtig udvikling. Det er i den periode hvor rigtig mange har fået, og får deres strækmærker, som desværre er en følgesvend resten af livet.

Graviditet
En af de ting hvor rigtig mange kvinder risikere at få strækmærker er under graviditet. Det er helt forskelligt hvor mange og hvor store strækmærker du får.
Det giver for mange måske meget god mening at dette afhænger af hvor stor en mave du får under graviditeten, da strækmærker i forbindelse med graviditet kommer pga. Den hurtige vækst af maven.

Fakta:
Faktisk får op mod 90% af alle gravide kvinder strækmærker. Disse kommer ofte omkring sjette og syvende måned hvor at huden når sit maksimale.

Rigtig mange kvinder oplever at de i graviditeten får store strækmærker omkring ”bæltet”, altså i bunden af maven og lige over hofterne. Dette er steder hvor at rigtig meget fedt sætter sig.

De 3 årsager til strækmærker

Der findes overordnet 3 forskellige årsager til at man får strækmærker. Det er selvfølelig muligt at du kan få dem af flere grunde, men disse er de 3 mest almindelige.

Hurtig forøgning i vægten Bl.a. graviditet og bodybuilding

Som tidligere nævnt er graviditet en næsten sikker vinder for at få strækmærker. Ved at blive gravid kommer sandsynligheden for at få strækmærker helt op på 90 %, hvilket er hver niende og af ti kvinder som får strækmærker efterfølgende.
Derfor er det også helt naturligt at have strækmærker som kvinde der har født børn.

Grunden til at bodybuildere er i fare for at få strækmærker, ligger i at deres muskler udvikler sig hurtigere end deres dermis kan nå at udvide sig (dette er det yderste lag hud, også kaldt læderhuden).

Derfor får mange bodybuildere strækmærker. Dog tænker mange noget mindre over det, iforhold til personer der har opnået strækmærker via hurtigvægt tab, eftersom at mange forbinder strækmærker med ”overvægt” eller tidligere overvægt.

Vægttab:

Hvis du oplever at gennemgå et større vægttab, ofte også hurtigt, kan ”læderhuden” ikke nå at vende sig til kroppens nye størrelse, og dette resultere for nogen i strækmærker. Dog har mange måske ikke opdaget at de allerede har mange af strækmærkerne i forvejen.

Her hvor mange ender med at opleve strækmærkerne pga. Det større vægttab, er lige under og omkring navlen. Dette skyldes at dette er et af de steder hvor kroppen har nemmest ved at optage fedt og, det samtidig er det sted på kroppen hvor at der oplagres mest af det fedt som vi mennesker indtager.

Hurtig vækst i kroppen. Bl.a. Puberteten

Flere undersøgelser viser at utrolig mange unge får det i deres pubertet. Dette skyldes at der er rigtig meget vækst i kroppen på dette tidspunkt. Dette indebære blandt andet at kroppen vokser sig længere og større, hvilket er et problem for mange.

Derudover er det også dette tidspunkt hvor at kroppen har den største tendens til både at stige og falde i vægt, dette gør også at huden ikke kan følge med. Derfor oplever rigtig mange danskere at de allerede får deres strækmærker i denne periode.

For mange er det et fysisk og psykisk nederlag at de får disse mærker. Det er også i den periode næsten umuligt at kontrollere om dine børn ender med at få strækmærker. Det eneste der er væsentligt er at de holder en rimelig neutral vægt der er nogen lunde konstant, så de hverken taber sig meget i perioder eller tager på.

Er strækmærker farlige?

Strækmærker er på ingen mulige måder farligt for dig og din krop.

Som tidligere nævnt så er strækmærker blot et brud på ”læderhuden” så er det yderste og mest robuste lag hud. Det eneste som der sker ved strækmærkerne er at din hud får nogle revner, der har et lidt specielt udseende.

Så det farligste du vil opleve der er ved at få strækmærker er at du får nogle ar resten af livet, men dette kan selvfølgelig også være ret træls og med til at give et hak i selvtilliden.

Der er dog hjælp at hente, læs mere om hvad du kan gøre for at undgå de irriterende streger:

Med Beauté Pacifique Scars and Stripes Creme (100 ml) kan du mindske risikoen og behandle strækmærker. Denne creme er specielt lavet til at hjælpe dig i kampen mod strækmærker. Med et indhold af essentielle vitaminer og anti-age effekter, der blødgør huden og sørger for at huden er mere elastisk.

Køb Beauté Pacifique Scars and Stripes Creme (100 ml)

Behandling

Hvad gør jeg, hvis jeg først har fået dem?

Som tidligere nævnt er strækmærker aldrig noget som forsvinder 100 % fra din krop, eftersom at din hud er blevet ødelagt i området med strækmærkerne, og huden kan derfor heller ikke hele sig selv igen.

Der findes dog flere ting som er muligt at gør for dig og din krop til at få mindre tydelige strækmærker, samt at forbygge mod at få endnu flere af dem.

Dette kan bl.a. hjælpes på ved med olien fra Weleda, som er udarbejdet i samarbejde med jordmødre og læger. Olien er en mandel baseret olie, der har et meget højt indhold af essentielle fedtsyrer. Disse går ind og tilføre huden intensivt fugt og sørger for at din hud forbliver smidig og beskytter den mod udtørring.

Olien er tilsat hvedeolie, som har et højt indhold af A-, D- og E-Vitamin, der alle plejer og forfiner huden.

Køb Weleda Stretch Mark Massage Oil (100 ml)

Hjælp huden med vitamin

En af de vitaminer der kan hjælpe dig i kampen mod strækmærkerne er helt klart C-vitamin. C-vitamin har en væsentlig betydning for kollagen, i huden.

Til dem som ikke ved hvad kollagen er – Kollagen er et proteinstof som spiller en væsentlig rolle i at kroppen kan danne bindevæv, som er den del af huden, der sørger for at den kan udvide samt udvikle sig.

Fremtidsudsigterne for strækmærker

Fremtidsudsigterne for strækmærker, er hverken lyse eller mørke for den sags skyld. Det er som nævnt i artiklen rigtig svært at forbygge imod, og gøre noget ved når det først er sket.

Det bedste der er at gøre i kampen mod strækmærker er at forbygge. Hjælp din hud med at holde sig fugtig og nærigt. Hvis du gør dette igennem hele dit liv, eller dine børn liv, skaber du en rigtig god base for at forhindre strækmærker.

Derudover er en sund og varieret kost, også en rigtig god hjælpende hånd. Ved dette sørger du for at kroppen ikke oplever store forandringer, som presser kroppens hud til at udvide sig.

Kokosolie
Flere undersøgelser viser at kokosolie kan hjælpe med at fjerne misfarvninger i huden, bl.a. strækmærker. Kokosolien holder huden fugtig og gør den dermed også mere elastisk. Disse to faktor sørger for at huden heler hurtigere

Men hvordan undgår jeg bedst strækmærkerne så?

Den bedste måde at undgå at få strækmærkerne er ved at forbygge dem.
Men det kan for mange være svært at føle de forbygger dem længe nok.

Strækmærker er ikke en ting som vi ikke 100 % kan forbygge helt imod. Dette skyldes at huden har en hvis flexibilitet, og dette er den som du kan hjælpe på vej med at blive mere elastisk, så den bedre kan tåle udvidelserne.

Der findes flere måde at forbygge strækmærker på. Dette er blandt andet ved at tilføre huden næring og gode vitaminer samt fedtsyrten.

En hurtig forøgning i vægt

Som tidligere nævnt er graviditet en næsten sikker vinder for at få strækmærker. Ved at blive gravid kommer sandsynligheden for at få strækmærker helt op på 90 %, hvilket er hver niende og af ti kvinder som får strækmærker efterfølgende.
Derfor er det også helt naturligt at have strækmærker som kvinde der har født børn.

Hos gravide er chancen størst for strækmærker i 6 eller 7 måned, da det på dette tidspunkt er der hvor at huden udvides mest, i et højt tempo. Det er derfor en rigtig god ide igennem graviditeten at få smurt huden med en fed creme. Dette kunne f.eks. være babyolie, der er højest anbefalingsværdigt til dette formål

Derma Eco Baby Olie (145 ml)

Grunden til at bodybuildere er i fare for at få strækmærker, ligger i at deres muskler udvikler sig hurtigere end deres dermis kan nå at udvide sig (dette er det yderste lag hud, også kaldt læderhuden).

Derfor får mange bodybuildere strækmærker. Dog tænker mange noget mindre over det, iforhold til personer der har opnået strækmærker via hurtigvægt tab, eftersom at mange forbinder strækmærker med ”overvægt” eller tidligere overvægt.

Vægttab

Hvis du oplever at gennemgå et større vægttab, ofte også hurtigt, kan ”læderhuden” ikke nå at vende sig til kroppens nye størrelse, og dette resultere for nogen i strækmærker. Dog har mange måske ikke opdaget at de allerede har mange af strækmærkerne i forvejen.

Her hvor mange ender med at opleve strækmærkerne pga. Det større vægttab, er lige under og omkring navlen. Dette skyldes at dette er et af de steder hvor kroppen har nemmest ved at optage fedt og, det samtidig er det sted på kroppen hvor at der oplagres mest af det fedt som vi mennesker indtager.

Hurtig vækst i kroppen. Bl.a. Puberteten

Flere undersøgelser viser at utrolig mange unge får det i deres pubertet. Dette skyldes at der er rigtig meget vækst i kroppen på dette tidspunkt. Dette indebære blandt andet at kroppen vokser sig længere og større, hvilket er et problem for mange.

Derudover er det også dette tidspunkt hvor at kroppen har den største tendens til både at stige og falde i vægt, dette gør også at huden ikke kan følge med. Derfor oplever rigtig mange danskere at de allerede får deres strækmærker i denne periode.

For mange er det et fysisk og psykisk nederlag at de får disse mærker. Det er også i den periode næsten umuligt at kontrollere om dine børn ender med at få strækmærker.

Det eneste der kan være med til at mindske chancen drastisk, er hvis du konstant holder dig samt dine børn ved en neutral vægt. Dette giver huden mulighed for at blive elastisk i samme tempo som kroppen vokser på.

Om
Strækmærker
Artikel Navn
Strækmærker
Beskrivelse
Strækmærker opstår når huden udstrækkes hurtigt samt kraftigt. Der er tre almindelige årsager til at man før strækmærker. Strækmærker forsvinder aldrig, de bliver dog mindre og mindre tydelige med tiden.
Forfatter
Udgiver
Helsebixen
Udgiver Logo

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen