Glutenallergi

Test dig selv – Har du glutenallergi?

Test dig selv – Har du glutenallergi?

Lider du ofte af oppustet mave, spændinger i nakken, poser under øjnene eller migræneanfald? Så lider du måske af ”cøliaki”, som måske er bedre kendt under navnet ”glutenallergi”.

Glutenallergi er en grim lidelse, som rammer mange personer. Faktisk mener eksperter at flere end 50.000 danskere lider af cøliaki uden egentlig at være klar over, at de lider af det. Lider du af cøliaki, kan du ikke tåle gluten, som findes i bl.a. hvede, byg og rug.

Gluten – er det ikke svært at undgå?

Gluten findes i alverdens produkter. Det er nok derfor mange mener, at det er besværligt at skulle undgå alle de produkter, der indeholder gluten. Især hvis man ikke er klar over, hvilke produkter, der indeholder gluten. Men hvis du har mistanke til, at du lider af glutenallergi, er det så ikke bedre at gøre noget ved det end at lide med sygdommen?

De mest velkendte tegn på glutenallergi

Glutenallergi – eller cøliaki – viser sig på mange måder. Flere af symptomerne er nogle, vi sagtens kan opleve, selvom vi ikke har lidelsen. Derfor kan det være svært at vurdere, om de symptomer du har, er forbundet med glutenallergi eller måske bare er fordi du har en hård uge. Her giver vi dig de mest velkendte tegn på glutenallergi:
• Manglende energi
• Poser under øjnene
• Ondt på forsiden af hofterne
• Spændinger i nakken
• Myoser mellem skulderbladene
• Ømme led
• Anfald af migræne
• Gigt
• Blister i munden
• Oppustet mave
• Væskeophobninger
• Problemer med at tabe sig
• ”Vokseværk” (selv i en voksen alder)

Test dig selv – Lider jeg af glutenallergi?

Selvom mange af symptomerne på glutenallergi er symptomer, vi alle kan lide af fra den ene dag til den anden, så er der faktisk en rigtig nem måde at teste, hvordan din krop reagerer på gluten.
Den nemmeste metode, hvorpå du kan tjekke, om du lider af glutenallergi er ved at udelade gluten 100 % fra din kost i 14 dage – og derefter begynde at spise gluten igen.

Symptomer på glutenallergi

Når du udelader gluten fra din kost, vil du sandsynligvis mærke en forskel. Nogle oplever en forværring af symptomerne fra start, men det er faktisk helt normalt. Herefter oplever mange at de får mere energi, en bedre fordøjelse, pænere hud og færre muskel- og ledsmerter. Efter 14 dage uden gluten, vil din krop reagere kraftigere, når du begynder at spise gluten igen. På den måde er du ikke i tvivl om du lider af glutenallergi eller ej.

Bag uden gluten

Hvis du vil forsøge at leve helt uden gluten, skal du skifte din traditionelle hvedemel ud med nogle naturligt glutenfrie meltyper. Det kan f.eks. være:
Amarant
Majsmel
Hirseflager
Boghvedemel
Rismel
Quinoa
Kartoffelmel
Soyamel

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen