Høfeber

Høfeber – Vi guider dig gennem pollensæsonen!

Høfeber – Vi guider dig gennem pollensæsonen!

Lider du også af kløende og røde øjne, stoppet og løbende næse, samt en træt og uoplagt krop hver forår og sommer? Så er du ikke alene, faktisk lider op til 1 million danskere af høfeber. Det kan være til stor gene at skulle igennem en pollensæson, og mange frygter de ellers glædelige forårs-og sommer måneder.

Derfor har vi stillet skarpt på hvordan du kommer smertefrit igennem den lange pollensæson, og du kan læse mere om behandling, symptomer og gode råd nedenunder.

Hvad er høfeber?

kikærter

Det er egentlig lidt underligt at vi kalder det for høfeber, da man hverken får feber, eller har allergi for lige præcis hø. Høfeber dækker nemlig over allergier overfor pollen, husstøvmider, kæledyr og skimmelsvampe. Høfeber bliver også betegnet som allergisk rhinitis eller allergisk rhinoconjunktivis.

Helårs- eller sæsonbetinget høfeber
Høfeber kan deles op i to grupper alt efter hvornår du oplever symptomer.

 1. Helårshøfeber betyder at du vil opleve symptomer hele året, og er forårsaget af husstøvmideallergi, kæledyrsallergi og indendørs skimmelsvampeallergi.
 2. Sæsonbetinget høfeber betyder at du kun vil opleve symptomer i bestemte måneder hvert år, og er forårsaget af pollenallergi og udendørs skimmelsvampeallergi.

Symptomer på høfeber

Mange oplever høfeber forskelligt, og dette grundet de mange forskellige symptomer der kan være ved allergierne. Dog er det oftest bestemte steder på kroppen symptomerne optræder, og vi har samlet de mest hyppige symptomer nedenfor:

Øjne

 • Dine øjne klør, bliver røde og løber i vand
 • Dine øjenlåg svulmer op
 • Dine øjne bliver lysfølsomme

Næse

 • Du vil nyse hyppigt og opleve kløe
 • Din næse løber med tynd og klar væske
 • Din næse er helt stoppet

Mund og hals

 • Din mund vil klø både i svælget og på tungen
 • Du vil opleve en brændende fornemmelse

Vejrtrækning

 • Du vil hoste uden at kunne mærke kriller
 • Du kan have hvæsende åndedrag
 • Du kan få astma lignende anfald

Generelt

 • Du vil føle dig træt og udmattet uden grund
 • Du kan opleve feberlignende tilstand uden at have feber
 • Du oplever at have svært ved at koncentrere dig grundet de mange symptomer

Kan du nikke genkendende til mange af symptomerne, kan det være en god ide at få testet hvilken slags høfeber og allergi du lider af.

Hvornår er pollensæsonen?

Den globale opvarmning med mildere vintre har efterhånden gjort at pollensæsonen starter tidligere og varer længere. Derfor kan pollensæsonen allerede starte i februar, og strække sig helt til september.

Graden af pollen i luften kan variere meget, varmt og tørt vejr giver mere pollen i luften end køligere og vådt vejr.

Oversigt over pollensæson:
Februar-Marts: Hassel, El & Elm.
April-Maj: Elm, Birk & Græs.
Juni-Juli: Græs & Bynke.
August-september: Græs & Bynke

Slip af med din høfeber

Høfeber er faktisk den hyppigste kroniske sygdom i Danmark og derfor den sygdom, der har størst indvirkning på danskerne. Mange allergikere er nødt til at melde sig syge pga. af de mange symptomer, og pollensæsonen kan være en lang og svær tid.

Heldigvis er der meget, der kan gøres for at komme nemmere og mere gnidningsfrit i gennem pollensæsonen. Vi har samlet 4 produkter specielt udviklet til høfeber, og du kan læse mere om dem nedenunder:

1. Øjendråber – Benaliv

Øjendråberne fra Benaliv er specielt udviklet til øjengener ved allergi, som er et af de hyppigste symptomer på høfeber. Virkningen mod allergien indtræder næsten øjeblikkeligt og varer i op til flere timer.

Godkendt indikation: Allergisk conjunctivitis. Lindrer symptomer på overfølsomhed (allergi) i øjnene.

2. Alnok Tabletter – Mod Allergi

Alnok er et håndkøbslægemiddel mod allergi og høfeber, der indeholder det aktive stof cetirizin som er et såkaldt antihistamin.

Alnok® hæmmer virkningen af histamin, som medvirker ved udviklingen af den allergiske reaktion. Begyndende virkning ses inden for ½ – 1 time og varer ca. 24 timer.

3. Benaliv Næsespray – øjeblikkelig virkning

En næsespray specielt udviklet til de næsegener der opstår ved allergi og høfeber. Virkningen mod allergien indtræder næsten øjeblikkeligt og varer i op til flere timer. Fordi næsesprayen virker hurtigt, kan du vente med behandlingen til du får symptomer, og kan således benyttes til akut og løbende behandling.

Godkendt indikation: allergisk sæsonbetinget rhinitis / lindrer symptomer på overfølsomhed (allergi) i næsen

4. Haymax Balm mod høfeber

HayMax er et prisbelønnet engelsk naturprodukt, som opfanger pollen. Produktet er baseret på økologiske ingredienser som bivoks og solsikkeolie. Balmen påføres rundt om næse og øjne, og skaber derved en fysisk barriere for allergener fra pollen, støv og husdyr. Således reduceres koncentrationen af allergener i kroppen og allergien formindskes.

Kan bruges regelmæssigt eller efter behov, og sløver ikke som håndkøbsmidler mod allergi oftest gør.

5. Benadryl Kapsler – mod høfeber, nældefeber ell. insektstik

Benadryl Kapsler 8mg kan bruges hvis du har høfeber, nældefeber eller er blevet stukket af et insekt eller andre symptomer på allergi.

Kapslerne indeholder stoffet Acrivastin, der allerede virker efter 30 minutter (15 min. ved nældefeber) og går ind og lindrer symptomerne du mærker ved din allergi.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen