Man With Itchy Toes

Lider du af svamp?

Lider du af svamp?

Svampeinfektioner er en sygdom, der bliver mere og mere normal. Her i blogindlægget kan du læse om de mest normale former for svamp og finde ud af, hvordan det kan blive behandlet.

Hvad er svamp for en sygdom?

Svampe er en del af vores naturlige miljø. De plantelignende organismer bruges i mange henseender og er til stor nytte. Nogle svampe er dog også sygdomsfremkaldende. Få svampe er endda dødelige, selvom de meget sjældent forekommer i Danmark. Her er det derimod meget almindeligt, at have svampeinfektion i hud, hår eller negle. Nogle af de mikrosvampe der findes i huden kan under visse omstændigheder give gener. De to former for mikroskopiske svampe, som angriber vores hud, er dermatofyter og gærsvampe.

 

Generelt for alle svampeinfektioner gælder det dog, at de trives i et varmt og fugtigt miljø. Derfor er det altid vigtigt at tørre sig ordentligt efter vask og ikke have for tætsiddende tøj og sko på. Hvis det er for sent, og svampeinfektionen allerede er fremtrædende, kan du købe behandlende midler i håndkøb hos Helsebixen. Her er der mange produkter til at fjerne svampene. Det kan du læse mere specifikt om herunder, hvor vi også gennemgår de to mest almindelige tilfælde af svamp i Danmark, nemlig skedesvamp og fodsvamp.

Skedesvamp

Skedesvamp skyldes oftest infektion med gærsvampen Candida Albicans. Gærsvampen lever naturligt på menneskets slimhinder og blandt andet i skeden. Infektionen er hyppig, da tre ud af fire kvinder oplever mindst en episode med skedesvamp i deres liv. Heldigvis har de fleste kvinder gærsvampe i skeden, uden at det giver gener. Når der sker infektion, klør og svier det i skedeåbningen. Nogle kvinder oplever desuden smerter ved samleje og ved vandladning. Hvis du har mistanke om skedesvamp bør du altid gå til lægen, som stiller diagnosen efter en gynækologisk undersøgelse.

canesten 100 mg

 

Når du har fået bekræftet mistanken om skedesvamp kan det behandles på flere måder. Med mælkesyrebakterier og intimsæbe hver dag, sikrer en pH-værdi, hvor svampen ikke kan overleve. Har du fået infektionen, kan det behandles medicinsk, enten med stikpiller eller creme lokalt i skeden. Du kan dog også få en tabletbehandling.

Begge dele kan fås i håndkøb hos Helsebixen. På linket i boksen til højre kan du endda købe en lille pakke der kombinerer vaginaltablet og creme, så du kan behandle svampen på den bedste måde for dig. Hvis du kun vil have enten tablet eller creme, så kig efter andre produkter fra Canesten under kategorien skedesvamp .

Canesten varinaltabletter + creme

Fodsvamp

Fodsvamp er den mest almindelige form for svamp og ses hos cirka 10 % af befolkningen. Svampene elsker fugtige og varme omgivelser, og derfor er fodsvamp primært et problem for unge og voksne, der går i alt for tætsluttende fodtøj. Derudover er det heller ikke svært at blive smittet af andre, da man kan videreføre svamp både gennem direkte kontakt og gennem indirekte kontakt med for eksempel håndklæder, fodtøj eller gulve.

Canesten creme 1%

Den typiske fodsvamp er imellem de yderste tæer og giver et kløende, eventuelt let skrællende udslet. Nogle gange danner den rødme og små væskefyldte blærer, hvorefter angrebet kan risikere at brede sig til resten af foden. Hvis du ikke har den almindelige fodsvamp, har du måske fået den mere sjældne mokkasinsvamp. Den giver rødme og markering af fodens furer og strækker sig op over fodranden, så det ser ud som om du har en mokkasin eller gymnastiksko på.

Lige meget hvilken slags der er tale om, er det altid vigtigt at holde god fodhygiejne. Husk altid at tørre fødderne ordentligt af efter hver vask og at have godt fodtøj på, der ikke er for tætsluttende. Hvis du allerede er blevet ramt af svampen, er det bare med at komme i gang med en behandling. Det mest effektive svampedræbende middel du kan finde på markedet er Lamicil Once . Cremen er den eneste behandling af fodsvamp, som kun skal benyttes en enkelt gang.

Lamisil once kutanopløsning

 

Hjælp andre og vind!

Månedens kommentar vinder 500 gram chia frø

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen