Økologisk Hårpleje

Økologisk hårpleje – 4 ting du bør vide

Økologisk hårpleje – 4 ting du bør vide

Rigtig mange danskere vælger økologien til, især når det kommer til madvarer. Økologi-bølgen breder sig så småt ud i andre brancher. Hud- og hårplejeproducenter har fundet ud af, at økologisk hårpleje kan give lige så god mening som økologiske madvarer. Er du begyndt at tænke over indholdet og bæredygtigheden af dine hårprodukter?

Hvad er økologisk hårpleje?

 alt=

Økologi i fødevarer er herhjemme, i Danmark, nemt at finde frem til. Det er takket være Ø-mærket, som giver forbrugerne en sikkerhed om, at produktet er økologisk. Økologi i madvarer er samtidigt reguleret af EU.

Når snakken falder på skønhedsprodukter, er det dog en anden virkelighed. Her er ikke nogle fastsatte regler om, hvad man må kalde økologisk og ej. Det betyder, at hvis din shampoo indeholder en ingrediens som udgør 10% af produktet, og er økologisk. Kan producenten brande det som økologi. Sørg derfor for at kigge bag på etiketten, for at se hvor mange ingredienser der er økologiske.

1. Er økologisk hårpleje sundere?

De lidt dyrere hårpleje produkter, og dem med flere ingredienser i, bliver ofte holdt op mod en højere standard end de lidt billigere varianter. Derfor kan man som tommelfingerregel regne med, at ingredienserne i produktet er af højere kvalitet og garanteret økologiske.

Hvis producenten lever op til disse krav, kan mange fx økologiske shampoo, være langt sundere for din hovedbund, hud og inde i din krop. Mange traditionelle shampoo indeholder silikone og andre kemiske stoffer, der optages af huden og ender inde i din krop. Så hvorfor ikke sørge for, at de produkter der alligevel ender med at påvirke din krop, er fri for så mange skadelige stoffer som muligt.

2. Essentielle olier – godt eller skidt?

Meget shampoo og balsam indeholder økologiske essentielle olier. Olierne er en omdiskuteret ingrediens blandt skønhedsentusiaster.

Hvis en shampoo eller andet hårplejeprodukt sælges som parfumefri, men indeholder essentielle olier, skal man træde varsomt. Især hvis man er allergiker eller har meget sensitiv hud. Essentielle olier er nemlige naturlige olier som er udvundet af planter, blomster eller frugt, hvilket vil sige at de ofte tilfører en “naturlig” duft til hårplejeproduktet.

økologisk hårpleje essentielle olier

Der findes mange forskellige meninger om essentielle olier. Man ved, at de kan påvirke humøret, virke afslappende eller opkvikkende, hvilket er en lækker egenskab at have i sine hårplejeprodukter. At man skal undgå olierne fuldstændigt, lader vi være op til dig, men hvis man bruger sin sunde fornuft når man vælger sin hårpleje, kan det ikke gå helt galt.

Det skal tilføjes, at der kan være stor forskel på kvalitet og renhed af de essentielle olier, så prøv igen at undgå alt for billige produkter, da det betyder at ingredienserne med stor sandsynlighed også er billige.

3. Økologisk hårpleje – godt for håret?

Ud fra hvad der er skrevet indtil videre i dette indlæg, er du forhåbentligt overbevist om, at økologisk hårpleje har sine klare fordele for dig. Men hvad med de plejende effekter? En shampoo eller balsam skal jo også rense og pleje dit hår.

Ofte er traditionelle hårplejeprodukter fulde af silikone, som blødgør håret på kort sigt. På den lange bane kan virkningen af disse produkter vende, og begynde at skade håret. Et produkt med flere naturlige ingredienser, er ofte mildere mod håret, renser uden at strippe håret for sin egen naturlige barrierer.

4. Omtanke for miljøet

Du ved selvfølgelig, at økologi er et bedre valg hvis man vil skåne naturen og miljøet. Hårplejeprodukter ender også med at blive skyllet ud i dit afløb. Dermed ender det også ud i vores allesammens grundvand og i spildevandet.

Vi anbefaler, at du undersøger markedet selv for produkter der opfylder det behov dit hår har. Vi håber, at denne artikel har gjort dig en smule klogere, og kan hjælpe dig med at vælge det rigtige produkt.

Avalon Organics

Producenten Avalon Organics, som er et amerikansk personlig pleje mærke, specialisere sig i at lave økologiske, veganske og sunde produkter. Alt deres shampoo og balsam er:

  • Min. 70% økologiske (NSF Certificeret)
  • 100% veganske
  • Frie for GMO og syntetisk parfume og farve

Gå på opdagelse i brandets produkter, deres sortiment inkluderer “problemløsere” som bl.a. bekæmper hårtab, tørt hår og irriteret hovedbund!

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen