Glutenfri Fuldkorn

Alt om glutenfri fuldkorn

Alt om glutenfri fuldkorn

Flere og flere diagnosticeres med cøliaki i dag. Cøliakiforeningen oplever desuden en stigende interesse for glutenfri kost, og især hvordan man får inkorporeret fuldkorn i en glutenfri kost. Derfor har vi sat fokus på hvordan du kan få mere glutenfri fuldkorn i din hverdag, uden at gå på kompromis med den gode smag.

Forskellige fuldkorn uden gluten

Der er meget at have styr på, når man lever glutenfrit. Hvad må jeg, og hvad må jeg ikke? Mange vælger helt brød fra, og det er en fejl. Der findes et stort udvalg af alternativer for almindelig mel. Især kan det være svært at få nok fuldkorn når man vælger gluten fra, men hvad mange ikke ved er, at der findes mange forskellige glutenfrie fuldkorns produkter.

Derfor har din krop brug for fuldkorn
Fuldkorn har mange gode egenskaber, hvad gælder kroppens tarmsystem, og de kan bidrage til en velfungerende fordøjelse. Derudover er de med til at give dig en god mæthedsfornemmelse, og gør det nemmere for dig ikke at falde i de søde fristelser. Fuldkorn indeholder komplekse kulhydrater, som er yderst vigtig for kroppens, og er en af kroppens kilder til energi.

Oversigt over glutenfrie fuldkorns produkter:

Tips til mere fuldkorn i hverdagen

Mange forbinder fuldkorn med gluten, og især brød, pasta og havregryn bliver skåret fra når du vælger at leve en glutenfrit. Men selvom du vælger gluten fra kan du sagtens vælge fuldkorn til, og vi har samlet 3 gode tips til at få mere fuldkorn i hverdagen.

  1. Tilsæt glutenfri fuldkornshavregryn eller fuldkornsris til kødboller, frikadeller eller farsbrød
  2. Tilsæt glutenfri fuldkornshavregryn til smoothies og brug dem
  3. Erstat glutenfri almindelig pasta med glutenfrie pastaprodukter med fuldkorn af fx. sorte eller brune ris
  4. Prøv at udskifte halvdelen af dit foretrukne glutenfri mel med glutenfri fuldkornsmel i dine brødopskrifter. Væskemængden skal øges lidt når du bager med fuldkornsmel da det typisk suger lidt mere væske.

Vi håber du har fundet frem til hvordan du kan bruge fuldkorn selvom du undgår gluten, og at du har fundet inspiration til en hverdag med mere fuldkorn :-)

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen