Zink

Zink – Alt der er værd at vide

Zink – Alt der er værd at vide

Føler du dig træt og uoplagt, eller har du mistet appetitten? Så kan det være, du skal tjekke dit zink-tal. Selvom det er sjældnere og sjældnere at os danskere lider af zinkmangel, så kan en dårlig kost betyde at du ikke optager nok zink.

Vi har kigget nærmere på spormineralet zink, der har hele 10 forskellige egenskaber i din krop, læs mere nedenunder.

Hvad er zink?

Zink er centralt for os gennem hele livet. Fra vi som fostre skal udvikle os og til vi som børn har vokseværk. Og senere når vi får skader og sår, og når vi som gamle skal sikre immunforsvaret bedst muligt.

Zink er et spormineral og findes i alle kroppens celler og i alle kropsvæsker. Hele kroppen indeholder i alt cirka to gram zink. Faktisk indgår spormineralet i over 200 enzymer i din krop. Det er de enzymer, der blandt andet indgår i omsætningen af kulhydrat, protein og fedt. Derudover er mineralet også vigtig for vækst, immunsystemet og dit stofskifte.

I gennemsnit regner man med, at kun 5 – 50 % af den zink vi indtager gennem kosten bliver optaget. Optagelsen af zink i tarmen varierer nemlig meget og afhænger af kostens sammensætning.

Hvad er forskellen på et mineral og et spormineral?

Mineraler skal vi have mere end 100 milligram af om dagen, mens vi kalder de mineraler, som vi skal bruge mindre end 100 milligram af om dagen for at være fysisk velfungerende, for sporelementer – og det er her zink hører til.

Dagligt anbefalet indtag af zink

Zink absorberes i tyndtarmen og udskilles via nyrerne, huden og tarmen. Kroppen lagrer ikke spormineralet, så det er nødvendigt med et dagligt indtag for at sikre et normalt niveau.

Den anbefalede daglige dosis varierer afhængig af køn og alder:

 • Teenagepiger: 9 milligram
 • Teenagedrenge: 12 milligram
 • Kvinder: 7 milligram
 • Mænd: 9 milligram
 • Gravide: 9 milligram
 • Ammende: 11 milligram

Hvordan ved jeg om jeg har zinkmangel?

Det er heldigvis sjældent at personer i Danmark oplever zinkmangel, da vi i Danmark har fokus på at spise varieret, og lever forholdsvist sundt. Dog kan spormineralet være særligt vigtig for gravide og ammende, samt for folk over 50. Hvis du er i en af de ovenstående kategorier, kan det være en god ide, at få tjekket dit zinkindhold ved lægen.

Skulle du have en mistanke om, at du er i zinkunderskud, kan symptomer på mangel være:

 • Nedsat appetit
 • Smags- og lugteforstyrrelser
 • Udslæt
 • Hårtab
 • Hyppige infektioner
 • Dårlig sårheling

De største syndere til zinkmangel

Der findes flere store syndere til zinkmangel, og bl.a. kan for meget sukker, samt uorganiske jerntilskud og p-piller være med til at forringe selve optagelsen af zink. Det er samtidig svært at få nok zink gennem en vegetar- og veganerkost.

Mangel og dårlig udnyttelse af zink kan blandt andet forårsages af:

 • Ensidige kostvaner og mangel på animalsk protein
 • For meget sukker
 • Stor indtagelse af jern og calcium
 • Alkohol og alkoholrelaterede leversygdomme
 • Glutenallergi (cøliaki)
 • Irritabel tyktarm og Crohn´s syge (tarmbetændelse)
 • P-piller og vanddrivende medicin
 • Længere tids brug af antibiotika (tetracyklin)

Zink i Fødevarer

Zink findes især i kød, æg, skaldyr, og i ost. Faktisk har østers det højeste indhold af zink, og blot én østers indeholder mellem 5 og 10 milligram. Er du ikke så meget til østers, så kan du finde andre kilder til zink nedenunder.

Vi har samlet en top 10 fødevarer der indeholder zink pr. 100 gram:

Top 10 fødevarer med zink
 1. Hvedekim indeholder 17,8 mg
 2. Oksekødsspegepølse indeholder 5,5 mg
 3. Ost, blå- og hvidskimmel indeholder 5,1 mg
 4. Tørret daddel indeholder 5,1 mg
 5. Magert oksekød indeholder 4,8 mg
 6. Æggeblomme indeholder 3,8 mg
 7. Hirseflager indeholder 3,4 mg
 8. Havregryn indeholder 3,0 mg
 9. Bulgur indeholder 2,8 mg
 10. Leverpostej indeholder 2,5 mg

10 egenskaber ved zink

1 – DNA syntese

Zink spiller en rolle i, hvordan kroppen aflæser arvematerialet. Det gør zink ved at binde sig til DNA’et og på den måde kontrollere, hvilket dele af arvematerialet der bliver aflæst af kroppens celler, og hvilke der ikke gør.

2 – Syre-base stofskifte

Et afbalanceret syre-base-forhold har en stor betydning for din sundhed. Mineralstoffet zink er med til at danne Bicarbonat, og er således også med til at vedligeholde et afbalanceret syre-base-stofskifte. 

3 – Kulhydratstofskifte

Zink bidrager til en normal omsætning af A-vitamin, kulhydrater og makronæringsstoffer

4 – Kognitiv funktion

Indtagelse af zink er nødvendigt for den normale funktion af en lang række af dine organer, heriblandt hjernen. 10% af kroppens zink findes i hjernen, og hjernens funktioner påvirkes ved zinkmangel

5 – Frugtbarhed og reproduktion

Zink er afgørende for celledeling og fostervækst, og bliver derfor også anbefalet til gravide og ammende mødre. Derudover vedligeholder zink også mandens sædkvalitet, og zinkmangel kan altså forværre fertiliteten hos både mænd og kvinder.

6 – Omsætning af protein og fedt

Zink sørger for en normal omsætning af fedt og protein.

7 – Dannelse af hud og negle

Zinkmangel kan få dine negle til at gro langsomt eller medføre misfarvninger. Zink er nemlig med til at vedligeholde normal dannelse af hud og negle.

8 – Dannelse af hår

Som nævnt tidligere er hårtab et almindeligt symptom på zinkmangel og skyldes dannelsen af skæl i håret som i sidste ende forårsager dette symptom. Zink opretholder normal vækst af dit hår.

9 – Dannelse af knogler

Dine knogler indeholder en stor mængde zink, som medvirker til at de optager kalcium effektivt, og derved vedligeholder zink den normale dannelse af knogler.

10 – Vedligeholdelse af dit immunforsvar

Zink vedligeholder en normal funktion af immunsystemet.

Er der bivirkninger ved Zink?

Bivirkninger ved at tage tilskud med zink er sjældne, men der kan eventuelt forekomme irritationer i mave-tarm kanalen.
Tager du kosttilskud med zink i højere doser end det anbefales, kan du hæmme optagelsen af andre sporstoffer, som fx. kobber.

I sværere og sjældne tilfælde kan der ses symptomer som opkastning, diaré, bevidsthedssvækkelse og søvnighed.