Graviditet

Graviditet – Før, Under & Efter

Graviditet – Før, Under & Efter

Det kan være svært at blive klog på en graviditet, både hvad der skal til før du tager beslutningen, hvad du må og ikke må under graviditeten, og hvad der skal ske efter. Der findes 100 forskellige råd til hvad der er bedst for dit kommende barn, og vi har samlet nogle gode huskeregler og brugbare oplysninger inden, under og efter din graviditet.

Inden du tager beslutningen

Når et barn bliver til, er der tre faser, hvor kost, vitaminer og mineraler spiller ind:

Perioden op til undfangelsen, hvor begge forældrenes ernæringstilstand er vigtig for, graviditeten og ammeperioden.

Mange bliver først opmærksomme på betydning af vitaminer og mineraler efter de er blevet gravide og det er bestemt ikke for sent at starte her. At følge op også under amning kan være med til, dels at sikre et godt ammeforløb, dels at give sit barn den bedst mulige start på livet.

Før undfangelse

For de, som planlægger at blive forældre, er det fornuftigt at begynde nogle måneder før med tilskud af en god kraftig multivitamin/mineraltablet til begge forældre og et ekstra tilskud af folsyre til kvinden.

1 – Folsyre

Den anbefalede dagsdosis af folsyre til mindskningen af neuralrørsdefekt hos barnet er 400 mikrogram dagligt de sidste to måneder op til undfangelsen. Imidlertid ved man, at 5-7% af befolkningen på grund af en bestemt gentype har et større behov for folsyre. I de familier, hvor denne type forekommer, findes hyppigt tilfælde af hjertekarlidelser, som er en følge af folsyremangel. Har man således et familiemønster med hjertekarproblemer, kan den daglige dosis øges til det dobbelte af de gængse anbefalinger.

2 – Varieret kost

En kost, der inkluderer fisk, valnødder, hørfrø og andre frø og nødder er vigtig; alternativt er et tilskud af fiskeolie fornuftigt.

3 – Søg hjælp hvis du oplever problemer

For de, som har har problemer med at blive gravide, har oplevet aborter eller graviditeter uden for livmoderen, anbefales det at søge hjælp hos en professionel, idet disse forhold ofte kan ændres fuldstændigt gennem individuel rådgivning.

Kvinder, der planlægger graviditet og gravide bør have tilskud af folsyre, da det ikke er muligt at få tilført tilstrækkeligt via kosten. Folsyre har bl.a. den virkning, at det mindsker chancen for neuralrørs defekter i det tidligere fosterstadie med 70-80%.

Normal fostervækst er afhængig af tilstedeværelsen af folsyre, og mangel kan forårsage misdannelser som læbe/ganespalte, rygmarvsbrok, skader på centralnervesystemet, hjerneskader mv.

Under graviditet

Barnets vækst stiller krav til kvindens ernæring. Samtidig oplever mange kvinder specielt i første trimester at have kvalme, nedsat appetit og lyst til kun ganske få ting.

1 – Råd mod kvalme

Mangel på zink, B6, magnesium og essentielle fedtstoffer kan medvirke til graviditetskvalme. Ingefær enten som frisk revet rod eller som tilskud kan for nogle dulme kvalmefornemmelsen.

En ringe appetit kræver, at det man får har en høj næringsværdi; ofte kan smoothies fremstillet ved at blende frosne bær med mandler eller græskarkerner, lidt sojamælk og måske banan eller tørret frugt være noget, der tåles selv ved kvalme.

2 – Råd mod halsbrand

Halsbrand, som også ses hyppigt, skyldes ofte en vis mangel på magnesium, som gør at lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk ikke lukker tæt. Mælk kan have en effekt på din halsbrand, da det er basisk, men problemet er at man ikke kan drikke uanede mængder af mælk. Du kan prøve dig frem med mandler og bananer, som virker for nogen.

3 – Magnesium mangel

Andre symptomer på magnesiummangel er lægkramper, plukkeveer, forstoppelse og blodtryksstigning. I disse tilfælde er et tilskud af magnesium fornuftigt. Generelt har kvinder under graviditeten et stigende behov for de fedtstoffer, der findes i blandt andet fisk, for at få de knogle dannende mineraler som calcium og magnesium samt zink og B-vitaminer.

4 – Fiskoeolie

Hos de, som ikke spiser fisk, anbefales tillige et tilskud af fiskeolie gerne kombineret med lecithin, som forbruges i større mængder ved dannelse og vækst af fosterets centralnervesystem.

5 – Jern

En del kvinder har gavn af et jerntilskud under graviditet, og det er her vigtigt at vælge et letoptageligt præparat, hvor jernet er organisk bundet. Jern er imidlertid et af de mineraler, der oplagres i kroppen og er vanskeligt at udskille, så det er vigtigt at følge de angivne doseringer.Hvis et jerntilskud ikke afhjælper en konstateret blodmangel indenfor 2-4 uger, bør man få afdækket de mulige andre årsager til jern manglen i samråd med læge og/eller en ernæringsterapeut.

6 – Undgå kostomlægninger

Det er ikke tilrådeligt at starte omfattende kostomlægninger, udrensninger eller brug af urtepræparater under graviditet. Kostomlægning i større stil kan medføre udrensningsreaktioner, som belaster fosteret; urter er ofte kraftigt virkende og bør omgås med respekt af gravide.

Teer, som altid kan anvendes under graviditet, er hindbærblad og lindeblomst.

Folsyre

Efter fødslen

Dyr spiser normalt moderkagen efter fødslen – det gør vi ikke! I modsætning til dyrene taber kvinden derfor en del mineraler, specielt en større mængde zink, ved fødslen.

1 – Zink efter fødslen

For at genoprette moderens zinkniveau er det tilrådeligt med et ekstra tilskud i ammeperioden, hvor zink er meget vigtigt for dannelsen af mælk. Af andre mineraler er både calcium og magnesium fortsat vigtige under amning, hvor mode rens reserver kan være noget slidte efter graviditet og fødsel og hvor der trækkes store mængder til mælken.

2 – Det gode fedt

Barnets mæthed og vækst hænger sammen med ammemælkens fedtindhold. Et højt fedtindhold i mælken kræver et stort indtag af fedt hos moderen. Fedtet skal være af den rigtige slags: fede fisk, nødder og frø, som også giver mange mineraler, gode koldpressede olier eller tilskud af fedtstoffer af både n-3 og n-6 typen samt lecithin.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen