Vitamin Dosering

Få styr på Vitamin Dosering

Få styr på Vitamin Dosering

Har du styr på hvorledes man dosere vitaminer? Kan man tage en overdosis i vitaminer og hvilke bieffekter har sådan en overdosis? Hvordan ved du om, du har taget en overdosis af vitaminer? Alt dette og mere til har vi fundet svar på! Det handler om at kende dine vitaminer og vide lige præcist hvilke vitaminer du behøver og hvor store mængder der skal til for at give den rette virkning.

Anbefalet Daglige Dosis af Vitaminer

Den anbefalet daglige dosis på vitaminer og vitamin tilskud, hvad enten det kommer gennem ens kost eller netop i tilskudsform, er specifik. I visse tilfælde kan overdosering give ubehageligt bivirkninger, dette er dog kun i mere drastiske tilfælde.

A-vitamin

Den anbefalede daglige dosis af A-vitamin ligger på 800 RE for kvinder og lidt højere for mænd, nemlig på 900 R. Ved overdrevent indtag af A-vitamin kan der i visse tilfælde opstå forgiftninger i kroppen. Ved en dosering på 15 mg. om dagen, kan det have bivirkninger på gravide kvinder, da sådan en overdosis kan give misdannelser.

B1-vitamin

Det er anbefalet at det daglige indtag ligger på 1,4 mg. for mænd og 1,1 mg. for kvinder. Under graviditeten og amning stiger behovet for kvinder til 1,6 mg. pr. døgn. Der er ingen muligheder for overdosering af B1-vitamin, dog kan en for høj stue temperatur og alkohol nedbryde B1-vitaminerne.

B7-vitamin

Den anbefalede daglige dosis sættes til ca. 4,7 mg. både til mænd og kvinder. Mange ældre spiser dog så små mængder mad, at de har svært ved at optage den anbefalede dosis og kommer derved i B7 underskud. Man kan også sagtens hæve sit daglige indtag af B7 til 15 – 20mg dagligt. En for høj dosis af B7 kan fremkalde kløe og rødmen i huden, samt gener fra mave-tarmkanalen, symptomerne forsvinder dog ofte af sig selv, efter nogen tid.

B12-vitamin

Daglig dosis for kvinder og mænd ligger på 2.0 mikrogram. Kvinder der er gravide eller ammende anbefales at indtage op til 2,6 mikrogram dagligt. Da B12-vitamin er vandopløselig, er der ingen fare for forgiftning ved overdosis.

C-vitamin

Den anbefalede daglige dosis for C-vitamin til voksne mænd og kvinder er 75 mg. Ved ammende og gravide, stiger den anbefalede dosis til 85mg, pr døgn. Det er dog ikke rigtig muligt at tage for meget C-vitamin, da store mængder bare nedsætter optagelses kraften af vitaminerne. Ved forkølelse, er det ganske normalt at indtage større mængder C-vitamin, i visse tilfælde helt op til 1-2 gram. Dog kan det ikke umiddelbart videnskabeligt bevises at C-vitamin har en virkning mod forkølelse.

D-vitamin

Der anbefales at både mænd og kvinder op til 60år dagligt indtager 7,5 microgram. Ældre, gravide og ammende bør hæve indtaget til 10 microgram i døgnet. Ved overdreven indtag af D-vitamin, kan kalcium indholdet i blodet stige, hvilket kan resultere i kvalme, hovedpine, forstoppelse. Ved 100 gange den anbefalede dosis, kan det resultere i kalcium udfælder i nyrer og blære, samt give nyresten.

E-vitamin

Den daglige anbefalede dosis af E-vitamin til kvinder ligger på 8 mg og for mænd på 10mg. For gravide og ammende, ligger den daslige dosis på 10 -11 mg. Bivirkninger ved overdosering af E-vitamin kan fremkalde hovedepiner samt symptomer i mave-tarmkanalen, dette ses dog sjældent. Ved over 10 gram E-vitamin pr dag, fremmes risikoen for nedsat frugtbarhed hos både mænd og kvinder.

B9-vitamin

Bedre kendt som folinsyre, har en daglig anbefalede dosis på 30 mcg til spædbørn, 50mcg til småbørn, 80 – 200mcg til skolebørn, voksne 200mcg, kvinder der ønsker at blive gravide 400-800 mcg, Gravide 400 mcg og ammende 300mcg. Folinsyre /B9-vitamin har ingen betydelige bivirkninger, ved en mulig overdosering.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen