Folinsyre

Alt du skal vide om Folinsyre

Alt du skal vide om Folinsyre

Folinsyre tilhører gruppen af B-vitaminer og er den syntetiske udgave af Folsyre. Vitaminet er specielt vigtigt for kvinder før, under og efter graviditet, hvor mange bliver anbefalet en daglig dosis på 400 mikrogram. Grunden til at Folinsyre specielt er vigtigt til gravide er, at det kan være med til at mindske chancen for fosterskader såsom hjerneskader og neuralrørsdefekter.

Hvad er Folinsyre?

Folinsyre kommer fra folsyre, der sammen med folat og folacin tilhører gruppen af B-vitaminer. Folsyre, folat, folacin og B9-vitamin er navnene på de naturlige former der findes i fødevarer, hvor folinsyre er den syntetiske form for folsyre som man finder i kosttilskud. Folsyre optages i tyndtarmen, hvor en stor mængde af vitaminet bliver udskilt.

Hvorfor tage folinsyre?

Sammen med B12-vitaminet bidrager folsyre til en normal DNA funktion i kromosomerne i kroppens celler. Folsyre er ydermere indblandet i omsætningen og nedbrydningen af homocystein.

Hvor B12-vitaminer kan blive i kroppens depoter op til flere år, er folsyre vandopløseligt og udskilles derfor via urinen inden for nogle måneder. Derfor er det vigtigt, at tilføre regelmæssigt for at dække kroppens behov.

Selvom folsyre udskilles forholdsvist hurtigt fra kroppen, lagres den stadig indtil da. Her er omkring halvdelen af kroppens folsyrebeholdning lagret i leveren, der fungerer som det største lager.

Folsyre

Hvad er det godt for?

Undersøgelser viser, at folinsyre kan hjælpe på mange ting – dog er der kun dokumenteret og bevist én gavnlig virkning i Danmark indtil videre.

Igen, disse undersøgelser er ikke dokumenteret og godkendt i Danmark, og det er derfor ikke muligt at sige, at folinsyre rent faktisk har denne gavnende effekt.

Til dig der er gravid

Når man er gravid eller ønsker at blive det, er der ofte flere ting, man skal være opmærksom på i forhold til hvad man indtager. Man hører ofte om folinsyre i forbindelse med graviditet, da vitaminet er en vigtig del af fosterets byggesten og kan mindske chancen for rygmarvsbrok.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at man tager et dagligt tilskud på 400 ug Folinsyre fra man overvejer at blive gravid og mindst 3 måneder ind i graviditeten.

Hvorfor skal gravide tage folinsyre?

Grunden til at man råder kvinder til at tage folinsyre før og under graviditeten er, at vitaminet bidrager til kroppens normale dannelse af celler, der er vigtig for hjernens funktion. Da ens krop arbejder ekstra meget og bruger ekstra meget energi, når man er gravid, er det vigtigt at få nok af dette vitamin.

Mangel under graviditet

Hvis du er i folsyremangel både inden og under graviditet kan det have konsekvenser for fosteret i form af fosterskader, som f.eks. neuralrørsdefekter, også kendt som rygmarvsbrok. Mangel på folinsyre kan også i visse tilfælde øge risikoen for hjertefejl hos fosteret.

Grunden hertil er, at fostrets neuralrør normalt lukkes omkring 22-29. dagen efter befrugtningen er sket. Neuralrøret udvikler sig herefter til rygmarven og hjernen. Lukkes neuralrøret ikke rigtigt, medfører det til en medfødt misdannelse. Disse misdannelser kan variere fra kosmetiske fejl, til svære handicaps og i værste fald dødsfald. Derfor spiller folinsyre en vigtigt rolle i processen de første måneder af graviditeten.

Hvor meget skal jeg have?

Selvom der sjældent ses bivirkninger ved overdosering af folinsyre, findes der selvfølgelig anbefalinger i forhold til den anbefalede daglige mængde indtag af vitaminet.

Anbefalet daglig dosis:

  • Børn: 75 mikrogram
  • Mænd og kvinder: 200-300 mikrogram
  • Kvinder mellem 18-30: 400 mikrogram
  • Kvinder, der ønsker at blive gravid: 400-500 mikrogram

Hvem har brug for ekstra folinsyre?

Nogle kvinder har brug for et ekstra indtag af folinsyre. Det gælder de kvinder, der selv er født med en neuralrørsdefekt eller har en partner, der er født med dette. Disse kvinder anbefales at tage 5 mg dagligt fra graviditeten planlægges indtil 2 måneder ind i graviditeten.

Symptomer ved folinsyremangel

Det er sjældent at kroppen er i underskud af folsyre, hvis man spiser sundt og varieret. Vitaminet findes naturligt i mange fødevarer og derfor optages store mængder af folinsyre igennem en normal kost.

Der kan dog stadig forekomme folinsyremangel, hvor de mest udbredte årsager er:

  • Alkoholisme
  • Graviditet
  • Ensidig kost (både hos unge og gamle)
  • Underlødige slankekure
  • Rygning

Mangel på folinsyre viser sig oftest i form af symptomer som nedsat smagssans og afføringsforstyrrelser som diarré. I nogle tilfælde ses der sammenhæng mellem hårtab og mangel på B12-vitamin og folsyre.

Kan jeg få for meget?

Da folinsyre er et vandopløseligt vitamin, ser man meget sjældent en overdosering af dette vitamin. Det overskydende folinsyre, der er i kroppen og som kroppen ikke skal bruge, udskilles automatisk gennem urinen. Du skal derfor ikke være bange for at indtage for meget folinsyre.

Selvom folinsyremangel heldigvis er sjælden, er det altså vigtigt at opretholde og indtage den anbefalede daglige dosis af folinsyre. Dette kan gøres ved at spise en normal og varieret kost eller ved hjælp af kosttilskud.

Kilder til folsyre

Folinsyre er den syntetiske form for folsyre og fås i kosttilskud hvor det virker med at sikre, at man opnår den anbefalede daglige mængde af vitaminet. Er du i tvivl om du får nok af det vigtige vitamin gennem din kost, kan du med fordel supplere med et kosttilskud med Folinsyre som du kan få på Helsebixen. Her finder du både folinsyre som enkeltstående og kombineret kosttilskud i tabletter eller sugetabletter – alt efter behov og præference.

10 fødevarer med der indeholder folsyre

Man kan nemt spise sig til at dække kroppens behov for folsyre. Vitaminet findes nemlig i en del fødevarer, hvor man med en alsidig sund kost kan få dækket kroppens behov naturligt. Der findes flere madvarer der indeholder en høj mængde folinsyre, så du kan spise dig til folinsyre.

  1. Bladgrøntsager, b.la. spinat, grønkål og romaine salat
  2. Asparges
  3. Citrusfrugter. Såsom hindbær, jordbær, appelsiner og grapefrugt
  4. Avocado
  5. Bønner
  6. Kornprodukter, som hørfrø, mandler, solsikkefrø og peanuts
  7. Ærter
  8. Linser
  9. Fuldkornsprodukter, bla. fuldkornshvedemel og brune ris
  10. Brød

Folinsyre i fødevarer

Har du gjort dig nogle erfaringer med folinsyre? Så er du velkommen til at smide en kommentar nedenunder :-)

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen