Kokosolie

35 fantastiske grunde til at bruge kokosolie

35 fantastiske grunde til at bruge kokosolie

Kokosolie har vist sig at være et yderst alsidigt produkt og der er virkelig mange ting du kan anvende det til.
Kokosolie kan og bliver også anvendt på mange forskellige måder, dette indebære bl.a. til brug som personlig pleje, i madlavning, og mange andre ting. Alle disse anvendelsesformål kan du læse meget mere omkring i dette indlæg.

Hvis du vil gøre dig selv og din krop en tjeneste, så se med her hvor vi viser hvorfor at din krop vil være dig taknemmelig for det.

Kokosolie til skønhed og huden

10 ting der hjælper din hud og din ydre skønhed, ved at benytte kokosolie.

1. Make-up fjerner

Kokosolie er et meget anerkendt produkt til at fjerne make-up med. Dette er især fordi at den også kan fjerne vandfast make-up. Udover at kokosolien er meget drøj i brug i forhold til andre produkter til at fjerne make-up med, så fugter kokosolien samtidig din hud i ansigtet, og giver den et frisk pust.

2. Kokosolie som balsam

Kokosolie kan bruges som balsam, der kan være med til at give dit hår en frisk og ny fornemmelse.
Tag et par fingerspidser og dæk dem til med kokosolie, derefter stryger du dem gennem håret, og det giver den samme effekt som balsam gør. Blødt og lækkert! :-)

3. Hjælp til gravide maver

Kokosolie har ved visse undersøgelser vist sig, at kunne hjælpe med en mere ensformig hudtone, dette er dog ikke videnskabeligt bevist. Hvis du under og efter graviditeten smøre områderne der er i fare for at få strækmærker, vil kokosolien fugte huden, og dette kan bidrage til at gøre den mere elastisk, samt gøre at den heler hurtigere.

4. Kokosolie som barberskum

Hvis du har indgroet hår, hudirritation efter du har barberet dig, så skal du overveje og begynde at anvende kokosolie som barberskum. Kokosolien fugter huden og er med dens cremede konsistens også essentiel at bruge som barberskum, da den også blødgør din hud.

5. Den mest naturlige fugtighedscreme

Kokosolie er som tidligere nævnt meget god til at fugte huden og gøre den blød, derfor er kokosolie også en af de mest effektive naturlige fugtighedscreme der findes.
OBS: Nogle hudtyper kan ikke særligt godt tåle kokosolie og olie generelt tilført direkte på huden. Men oftest kan du smøre en lille smule på og se efter en dag hvordan din hud reagerer. Har du i forvejen meget fedtet hud er det heller ikke en god idé at bruge olie på huden.

6. En naturlig deodorant

Kokosolie kan være med til at holde sved lugten i skak. Derudover er den ikke skadelig for din hud, og er 100% naturlig.

7. Solcreme

Faktisk har kokosolie en blokerende effekt, som gør at den kan sammenlignes lidt med en mild solcreme. Et lag kokosolie svarer dog kun til faktor 5 cirka, og kan blokere for UV-strålerne, og er også god imod tørre læber.

8. Aftersun

Kokosolie kan udover at anvendes til solcreme, også anvendes som aftersun. Dette er både pga. dets i forvejen beskyttende effekt. Men derudover også at kokosolie er anerkendt for at have en kølende effekt, der oftest er dejlig hvis maner lidt solbrændt.

9. Som sårsalve

Hvis du har et lille sår eller en skramme kan du prøve at smøre kokosolie på, for at forhindre bakterier udefra at trænge ind i dit åbne sår.

10. Behandling af forkølelsessår

Hvis du døjer meget med forkølelsessår, kan du duppe dem med kokosolie flere gange om dagen, for at sikre dig at bakterien ikke spredes.

Kokosolie som Creme

Kokosolies mange anvendelsesmåder

5 fordele ved at bruge kokosolie

1. Fedtforbrænding

Kokosolie indeholder MCT, der kan bidrage til at øge din forbrænding. Triglyceriderne i kokosolie lagrer sig nemlig ikke som fedt, men går direkte i leveren og bliver omdannet til energi.

2. Immunforsvarets gode ven

Kokosolie indeholder laurinsyre, caprinsyre, caprylsyre, der arbejder sammen for at vedligeholde dit normale immunsystem – samt sørger for at det er udrustet til at reagere når der kommer et angreb.

3. Husdyr

Husdyr som katte samt hunde, drager selvfølgelig også fordele af de samme gode egenskaber kokosolien har på mennesker. Du kan blot tilføre kokosolien til dit kæledyrs mad, og deres tarmsystem vil drage store fordele af de gode ting den indeholder.

Ligesom det er nemt at anvende som sårsalve er det også meget anvendeligt på dyr med sår eller ligende. I forhold til andre salver er kokosolie ikke skadeligt for dyrene at slikke af.

4. Urenheder

Kokosolie kan smøres på urenheder – i visse tilfælde er det med til at beskytte dig mod yderligere urenheder, da det blokerer for snavs og skidt fra luften, telefonen eller puden.

5. Blodsukker

Kokosolie kan i visse tilfælde være med til at skabe balance i blodsukkeret. Olien bliver frigivet over flere timer, hvilket bidrager til et mere stabilt blodsukker sammenlignet med mange andre olier.

Kokosolie til brug i madlavning

10 ting der kan prøves i hverdagen

1. Alternativ for koffein

De mellemstore triglycerider i kokosolien, blandet sammen med chiafrø, kan have samme effekt som koffein, og du vil måske opleve en opkvikkende effekt, når du sidst på eftermiddagen er træt.

2. Toastsmør

Istedet for den klassiske med at bruge smør på alt dit brød, som kan være en noget usund løsning. Prøv istedet muligheden med at benytte kokosolie som pålæg. Du får en dejlig frisk smag til dit brød, samt at du får en masse god næring igennem kokosolien.

3. Opgrader din kaffe – kokosolie som coffeecreamer

Hvis du tilføjer en skefuld kokosolie til din sædvanelige kop kaffe smager din kaffe dejligt af kokos. Ellers er det muligt at blende din varme kaffe med kokosolien, så den får en mere tyk og cremet smag, ligesom hvis der var mælk eller fløde i den.
Mange idræts atleter blender kokosolie og andre tilskud i deres kaffe for at få mere af den gode olie, til enten træning eller blot hverdagen.

Dette er noget vi vidst alle ved hvad er. Men har du nogensinde tilsat kokosolie til den smeltende chokolade? Dette gør at din chokolade får en bedre konsistens, men samtidig gør du også det lille måltid, til et lidt sundere alternativ til den tidligere metode.

5. Plej dine pander

En god støbejernspande skal plejes og smøres med olie. Her kan du sagtens bruge kokosolie. Det vil bidrage til at kød, grøntsager osv. slipper panden lettere.

6. Madlavning ved høj varme

Kokosolie er en af de mest essentielle madlavnings olier, og mest anerkendte. Kokosolie kan ikke oxidere som mange andre olier kan ved at opnå høje temperaturer. Men eftersom at kokosolie består af sunde mættede-fedtsyre der forbliver stabile under høj varme er den ofte at foretrække.

7. Kokosolie til bagning

Ja du kan nemlig benytte dig af kokosolie til din bagning.
Benyt dig af samme mængde kokosolie, som anvist mængde smør.
Det kan også sagtens bruges som smørelse til pander, bageplader eller tærteforme, for at få brød eller kager til at falde lige ud af formen.

8. Smør halsen

Ved indtagelse af 3 skeer med kokosolie, kan du undgå unødvendige smerter i halsen, og du smører halsen, så maden har lidt lettere ved at glide ned i sygdomsperioden.

9. Mæthedsfornemmelse

Indtagelse af en teske kokosolie, eller to inden dit næste måltid, vil give dig følelsen af, at du er mere mæt og derfor “overspiser” du ikke. Dette trick kan også anvendes med andre fødevarer som er rigt på sundt fedt eller mange fibre.

10. Kokos smoothie

Lige så vel som at kokosolie er et tilskud der er godt at tilføje i næsten alt, så er det ligeledes helt essentielt at bruge i smoothie.
Det tilføjer din smoothie ekstra gode fedtsyrer, og udover alle de andre gode ting som det gør, giver det dig også en god mæthedsfornemmelse.

Kokosflager

Kokosolie til husholdningsbrug

10 ting som du kan bruge kokosolie til i husholdningen der hjemme.

1. Hjemmelavede stearinlys

Istedet for at gå ud og købe en bunke stearinlys der er fyldt med kemikalier, duft samt farvestoffer, kan du lave dit eget, hvor du brænder ren olie, der kan blandes med æteriskeolier, som kan give den ønskede duft. Lyset skal laves i en olie diffuser.

2. Skopudsning

Kokosolie er anvendelig i så mange forbindelser, en af dem er skopudsning. Hvis du nu lige står og mangler skopudsningsgrejet, eller ikke vil bruge tid/penge på at bringe dem til et værksted der kan lave dem. Så smør blot skoene med et tyndt lag af kokosolie, og de vil begynde og skinne igen som var de nye eller kom lige fra værkstedet af, hvor du ville skulle betale i dyre domme i forhold til dette lille hus tricks.

3. Bekæmper støv

Hvis du f.eks. har sorte hylder eller skabe, vil du opleve at de meget hurtigt kommer til at se meget beskidte ud, eftersom at støvet er meget tydeligt. Smør et meget tyndt lag af kokosolie på de overflader der samler støv, og lad det tørre ind. Oplev det gode resultat efter noget tid. Du behøver ikke at tørre laget af eller være bange for at det giver mærker eller pletter.

4. Fjern tyggegummi fra håret

Har du oplevet at tyggegummiet sidder fast i håret, eller at der er blevet tabt et tyggegummi på tæppet der hjemme.
Så er kokosolie en rigtig god måde at få det fjernet på. Den efterlader ingen pletter eller mærker og er meget nem og rede igennem håret og få tyggegummiet ud.

5. Lynlås løseren

Har du også oplevet at din yndlings jakkes lynlås sidder fast? Eller i dine yndlings jeans? Kokosolie fungerer lige som et naturligt smørermiddel, og hjælper derfor med at løse situationen uden at give nogle mærker eller andet, og genvinde dine yndlings bukser eller jakke.

6. Rust reducering

Kokosolie er ikke en rustfjerner, men den er derimod rigtig god til at reducere rusten og hjælpe dig med at arbejde hen mod et resultat der er helt rustfrit.
Smør de ønskede ting ind i et lag kokosolie og lad det sidde i 1-2 timer, og derefter skyld eller tør det af og allerede her se et forbedret resultat af det.

7. Lus er ikke glade for kokosolie

Lus kan ikke lide den tykke kokosolie. Det er meget anvendeligt både inden du får lus, men også som hjælp i kampen mod dem. Lusene får sværere ved at holde fast i håret, og kan derfor nemmere vaskes væk. Brug det i forbindelse med en lusekur for den mest effektive løsning.

8. Polering til møbler

Kokosolie er godt at anvende på træoverflader, det hjælper dine møbler med at få et skinnende look. Derudover får dine møbler en opdatering på farvefronten og et lidt renere look. Hjælper også med at skjule eventuelle skrammer eller slag på møblerne.

9. Pletfjerner

Har du en plet som du ikke kan få fjernet? Så prøv at bland kokosolie og bagepulver. Det kan tage selv de værste pletter.

10. Brug kokosolie som erstatning for tandpasta

Du kan evt. prøve at skifte din almindelige tandpasta ud med kokosolie. Så slipper du også for flour, hvis du ikke er så vild med det.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen