Lykke

5 vigtige råd til et nyt år med mental sundhed og ro i sindet

5 vigtige råd til et nyt år med mental sundhed og ro i sindet

Er overskuddet i bund og fylder trætheden mere og mere? De fleste af os kender de dage, hvor energiniveauet er lavt og man allermest har lyst til at blive liggende i sengen. Vores mentale sundhed er ekstrem vigtig for vores generelle velbefindende – og føler du dig stresset, kan det få store konsekvenser for din krop.

Mental sundhed i det nye år

Mental sundhed er en tilstand som kort fortalt fortæller hvordan vi har det. Altså handler mental sundhed om at have det godt med sig selv og evnen til at kunne håndtere dagligdagens udfordringer og stress. Der er mange ting der kan påvirke vores mentale sundhed og det kan være små såvel som store problemer, der kan gøre os stresset og uoplagte.

Det kan være svært, at finde det mentale velvære tilbage, når stressen først har ramt og dagene er præget af træthed, tristhed eller udmattelse. Du kan med de rigtige tips styrke og støtte en god mental tilstand, hvor energi og overskud gør hver dag til en leg!

Vi har derfor samlet vores bedste tips, så du kan opnå mentale sundhed i det nye år!

1. God nattesøvn

Du har måske hørt den før – men det gør det ikke mindre vigtigt. En ordentlig nattesøvn og en god døgnrytme er nemlig afgørende for vores trivsel og psykiske tilstand. De af os der har oplevet en dårlig nattesøvn ved, hvordan det kan påvirke både humør, koncentration og ydeevne.

Vidste du, at hjernen rydder op i dine tanker når du sover? Det kan altså ikke understreges nok, hvor vigtig en god nattesøvn er for dit generelle velbefindende og livskvalitet. Det er forskelligt hvor meget søvn man har brug for, men man siger at det svinger mellem 6 og 9 timer for voksne.

Har du svært ved at falde i søvn? Bare rolig – der findes naturlige løsninger der hjælper kroppen med at slappe af, så søvnen bedre kan indfinde sig. Vi har et stort udvalg af naturlige kosttilskud til din søvn, hvor især Natur Drogeriet TryptoNAT hjælper til en bedre søvn.

2. Spis sundt og varieret

Ja, den er heller ikke overraskende for de fleste. Mad er kroppens benzin og hvad du spiser har stor betydning for din mentale sundhed. Det er forskelligt hvordan man opfatter sund og varieret kost, men én ting er sikkert. For meget sukker – og fedtholdigt mad kan give humørsvingninger, hvilket i værste fald kan udvikle sig til en depression.

Ved at spise sundt og varieret giver du din krop den rette næring, så fordøjelsen kan danne det vigtige stof serotonin, der er forudsætningen for godt humør.

Fuldkorn, grøntsager, frugter, nødder, fed fisk og syrnede mejeriprodukter er nogle af de mange madvarer der er omfattet af sund og varieret kost. Helsebixen tilbyder et stort udvalg af fødevarer som blandt andet omfatter Superfoods, Nødder, Bønner & Linser og mange flere til en sund og varieret kost.

3. Frisk luft

Vidste du, at naturen har en positiv effekt på humøret? Forskning viser, at natur, frisk luft og sollys spiller en vigtig rolle når det kommer til mental sundhed. Om det er udendørsaktiviteter, en gåtur i skoven eller noget helt tredje er underordnet – så længe du er udenfor i den friske luft er dit mentale velvære tilfreds! Nu hvor du alligevel er ude i den friske luft og tage en dyb indånding, er det den perfekte anledning til lidt motion.

Når vi motionerer bliver der frigivet serotonin (som bla. giver lykkefølelse) i visse hjerneområder, hvilket bidrager til godt humør. Alle anbefales mindst 30 minutters motion om dagen – og det er der god grund til.

Udover humøret, bliver overskuddet og energiniveauet også løftet af motion. Hvis du føler dig træt og uoplagt er det en god ide at lade sengen vente lidt længere, og dyrke en halv times motion!

4. Drik vand!

Den skal med, selvom vi ved, at de fleste forstår vigtigheden af at drikke vand – men ved du hvorfor det er vigtigt for vores mentale sundhed?

Vores hjerner består af mindst 85% vand, som er en essentiel del af den kognitive funktion. Det er altså ikke overraskende, at det er ekstremt vigtigt at holde sig hydreret – for lidt vand kan nemlig give gener som hovedpine og kognitive vanskeligheder som koncentrationsbesvær og korttidshukommelse.

For lidt vand dagligt kan altså have konsekvenser for din mentale sundhed, så det er vigtigt at huske at få nok vand – men ikke for meget!

For meget vand kan nemlig ødelægge saltbalancen i blodet og desuden få hjernen til at svulme op. Men hvor meget vand skal man så have, for at undgå for lidt og for meget vand?

Det handler om balance og alt efter forskellige faktorer som fx. alder bestemmes dit væskebehov. Man siger, at en rask voksen med god nyrefunktion skal have alt fra 1,5-2 liter vand om dagen, for at vedligeholde væskebalancen.

5. Pust ud

Ligeså vel som det er vigtigt for mental sundhed at trække vejret dybt, er det også vigtigt at puste ud og lytte til dig selv.

En god måde at puste ud på er ved at meditere. Sæt dig ned i stilhed og øv dig i at lytte til dig selv. Meditation handler i stor grad om at give slip på den mentale kontrol og lade sindet falde helt til ro. Alt du skal gøre er at sætte dig ned og lukke øjnene, hvor det eneste du fokuserer på er din vejrtrækning. 10-20 minutters meditation om dagen sørger for at holde stress væk og give ro i sindet.

Ro i sindet

Ro i sindet = fri for stress, negative tanker og unødvendige bekymringer – og hvem ønsker ikke det? Det virker måske urealistisk – for ro i sindet kan være svært at opnå hvis man døjer med negative tanker og stress. Men ro i sindet er hele essensen i mental sundhed og er afgørende for både indre og ydre velvære!

Har du nogensinde hørt om Rosenrod? Den anerkendte urt har længe været kendt i traditionel folkemedicin for dens mange virkninger – blandt andet evnen til at mindske stressniveauet og følelsen af udmattelse. Du finder et stort udvalg af Rosenrod kosttilskud hos Helsebixen – prøv eksempelvis Pureviva Rosenrod som indeholder 200 mg Rosenrod ekstrakt.

Med en travl og stresset hverdag, er det er de færreste der har fuldkommen ro i sindet som er nøglen til mental sundhed. Så hvordan får du ro i sindet og dermed mental sundhed og velvære?

Følg de råd vi har listet i løbet af artiklen – så er du allerede godt på vej til et sind i ro og en hverdag med overskud. Så kan det nye år bare komme an – og husk: Rom blev ikke bygget på én dag, så lad vejen til mental sundhed være en process du nyder.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen