Rosenrod

Rosenrod – mod træthed og uro i kroppen

Rosenrod – mod træthed og uro i kroppen

Når du føler dig presset, når du føler dig træt eller når din mentale aktivitet trænger til et løft – så kan Rosenrod være vejen frem. Undersøgelser har nemlig vist, at Rosenrod er en fantastisk plante, som kan være med til at lette stressede eller nedtrykte perioder og give ny energi, dog er dette ikke videnskabeligt bevist.

Hvad er Rosenrod?

rosenrod

Rosenrod – eller også kaldet Rhodiola Rosea – er en plante, der oprindeligt stammer fra bjergrige områder i Europa og Asien. Igennem flere århundreder er den effektive plante blevet brugt som naturmedicin.

Stofferne i planten kaldes ”adaptogener” og er en udholdenhedsforstærker, fordi de øger kroppens respons på en række fysiske, kemiske og biologiske stressfaktorer. Forskning har vist, at rosenrod har en naturlig virkning mod træthed, nedtrykthed og uro.

Hvad er adaptogene urter?

Adaptogene urter har egenskaber, der støtter din krops funktioner, og kan derved forstørre din krops evne til at modstå forskellige former for belastninger, dvs. alt der leder til træthed, dårlig ydeevne, ulyst og nedsat livskvalitet.

Adaptogener anvendes altså ikke til at behandle sygdom men for at bringe balance, og skabe overskud.

Hvilke egenskaber har Rosenrod?

Rosenrod har endnu ikke nogen beviste virkninger, da der ikke er nok forskning til at understøtte disse. Dog siges det at roden kan have en positiv effekt på dit humør og energiniveau, og vi har derfor valgt at se nærmere på de ikke videnskabeligt beviste egenskaber.

1. Mere Energi

Mere energi

Flere undersøgelser har vist, at kun 150 mg Rosenrod dagligt hjælper mod træthed, udmattelse og koncentrationsbesvær, dette er dog ikke videnskabeligt bevist.

2. Bedre humør

Rosenrod siges at kunne hjælpe din hjerne med at producere serotonin, dopamin og norepinefrin. Alle tre stoffer er med til at løfte dit humør og giver din krop mere overskud, dette er dog ikke videnskabeligt bevist.

Rosenrod hjælper kroppen med at regulere vigtige funktioner og genoprette ubalancer af enzymer og hormoner.

3. Skaber balance

Rosenrod siges at berolige nervesystemet i vores krop og gør, at vi fungerer bedre i stressede situationer. Det skyldes, at Rosenrod ændrer den måde, vores krop reagerer på ydre stressfaktorer. Der er dog ikke nok forskning der understøtter dette, og det er derfor ikke en godkendt virkning.

4. God til overgangsalderen

Rosenrod kan være med til at mindske gener ved overgangsalderen, og skaber balance i dit hormonniveau, både for mænd og kvinder. Dette er dog ikke videnskabeligt bevist, men er et forsøg værd.

5. Øger din sexlyst

Ydermere kan rosenrod gøre underværker for dit sexliv. Den lille urt kan nemlig give dig din manglende sexlyst tilbage. Da du automatisk også vil blive gladere og få dit gode humør tilbage, vil din sexlyst helt naturligt også blive større.

Er der bivirkninger ved Rosenrod?

Til trods for flere undersøgelser, har Rosenrod vist sig ikke at have nogle bivirkninger. Det anbefales dog ikke at indtage Rosenrod under graviditet eller ved amning, da man ikke har undersøgt effekterne ved dette.

Hvor meget Rosenrod bør jeg tage?

Hvor meget og hvor ofte du bør tage Rosenrod afhænger meget af den effekt, du forventer at opnå. Derudover er det også forskelligt fra produkt til produkt, hvor høj koncentration af rosenrodsekstrakt produktet indeholder. Ifølge flere er den gennemsnitlige dosis 200-400 mg pr dag. Dog behøver nogle mindre, mens andre behøver helt op til 6-800 mg. Afhængigt af ens fysiske størrelse og afhængigt af helbredsproblemets art.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen