Hvilken Olie Er Bedst

Hvilken olie er bedst? Kokosolie vs. Olivenolie

Hvilken olie er bedst? Kokosolie vs. Olivenolie

Fedt skal der til. Din krop har brug for det, det er faktisk livsnødvendigt, og så er det vigtigt at du vælger den rigtige slags. Du har måske længe hørt at kokosolien er langt sundere end olivenolien, men er det virkelig sandt?

Vi har sat os for at undersøge hvilken olie der er bedst for din krop, og hvordan deres indhold af fedt har en stor betydning.

Hvilket fedt er sundest?

Som med alt andet i helseverdenen, skifter forskere og fagfolk konstant mening. Først var olivenolie den sundeste at stege i, men så kom kokosolien og overhalede den indenom. Men er den ene olie virkelig sundere end den anden.

Hvis man til en start kigger på deres indhold af fedt, vil du se en betydelig forskel. Kokosolien indeholder nemlig meget mere mættet fedt end olivenolien:

Olivenolie fedtindhold:

  • Mættet fedt: 13 %
  • Enkeltumættet fedt: 78 % 
  • Flerumættet fedt: 9 %

Kokosolie fedtindhold:

  • Mættet fedt: 92 %
  • Enkeltumættet fedt: 6 %
  • Flerumættet fedt: 2 %

1. Mættet fedt vs. umættet fedt

Hjerteforeningen anbefaler, at højst 30 procent af det daglige energiindtag kommer fra fedt, heraf maksimum ti procent fra mættet fedt. For meget mættet fedt kan nemlig øge dit kolesteroltal og fremme åreforkalkning og i værste tilfælde blodpropper. Hvorimod umættet fedt har en god indvirkning på dit kolesteroltal og kan modvirke åreforkalkning samt blodpropper.

Dog er alt mættet fedt ikke dårligt, og vælger du planteolier, kan disse faktisk have gode egenskaber, på trods af deres indhold af mættet fedt. Det er her kokosolien kommer ind i billedet, det mættede fedt i kokosolie er nemlig ikke sammenligneligt med mættet fedt i fx. ost eller bacon.

Kokosoliens mættede fedtsyrer er de såkaldte mellemkædede triglycerider. De fleste fedtsyrer du får gennem kosten er de langkædede fedtsyrer, og de mellemkædede er langt nemmere for kroppen at håndtere. De stryger mere eller mindre direkte i leveren, hvor de omdannes til ketonstoffer, som igen omdannes til energi i muskler eller hjerne.

2. Formen

Mens olivenolie er flydende, er kokosolien fast ved stuetemperatur. Hvad betyder dette, tænker du måske? Jo nu skal du høre på grund af kokosoliens høje indhold af mættede fedt, vil den kunne tåle opvarmning til høje temperaturer, uden at danne transfedtsyrer.

Olivenolien vil også kunne tåle opvarmning, men er ikke lige så varmeresistens som kokosolien. Det vil derfor være oplagt at bruge kokosolien når du steger ved meget høje temperaturer i længere tid, eller bager ved over 200 grader.

3. Kalorieindhold

Som med enhver anden fødevare er mængden af ​​kalorier pr. portion vigtig. Selv sunde fødevarer kan blive usunde, hvis du indtager for store mængder, og det samme gælder for de 2 olier. Når der kommer til kalorieindholdet er olivenolie og kokosolie faktisk meget ens.

En spiseskefuld olivenolie indeholder 120 kalorier.

En spiseskefuld kokosolie indeholder 130 kalorier.

4. Smagen

Mens de fleste olivenolier har en intens smag af oliven, så er det muligt at købe kokosolien smagsneutral. Hvis du er træt af at stege pandekager, eller smøre kageformen med olivenolie eller smør, så er kokosolien et godt alternativ.

5. Kvalitet

Den bedste kvalitet findes i ekstra jomfruolivenolie, EU-lovgivning fastslår, at ekstra jomfruolivenolie er olivenolie af bedste kvalitet, der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer. Ekstra jomfruolivenolie må altså ikke have fejl eller afvigelser, og er en god rettesnor for god kvalitet.

Det samme er gældende for kokosolien, for her er jomfru kokosolie også af den bedste kvalitet. Oftest hænger prisen også sammen med kvaliteteten, og det er altså derfor en god ide at vælge en af de lidt dyrere kokosolier.

Konklusion: Hvilken olie er bedst?

Så er den ene olie bedre end den anden? Svaret er tildels ja, for hvis du bruger meget olie i hverdagen, så er olivenolien klart at foretrække. Men din krop har også brug for mættet fedt, derfor er kokosolien ikke den store taber.

Selvom kokosolien indeholder mættet fedt, så er det ikke ensbetydende med, at du skal vælge den helt fra. Kokosolien består nemlig af mellemkædede triglycerider, som kroppen har nemmere ved at nedbryde end fx. almindelig smør. Og som en ekstra bonus, så tåler kokosolien meget høj opvarmning, uden at danne transfedtsyre.

Når det kommer til olie skal du bruge din sunde fornuft, brug kokosolien i ny og næ, og byt gerne den almindelige smør ud med olien. Det vil også være oplagt at bruge kokosolien, til når du steger pandekager, til at smøre bageformen med, og til når du gerne vil gøre din kage lidt sundere.

Derudover kan kokosolien også bruges til et hav af andre ting, både som hårkur, makeup fjerner eller som barberskum.

Ellers anbefaler vi at du holder fast i olivenolien, da dit olieindtag gerne hovedsageligt skal komme fra umættet fedt, og så indeholder den gode antioxidanter og det “gode” fedt.