Overgangsalder

Guide til overgangsalderen

Guide til overgangsalderen

Hvad er overgangsalder?

Overgangsalderen er overgangen fra de månedlige og regelmæssige menstruationer til livet uden blødninger. Alle kvinder vil på et tidspunkt komme i overgangsalderen, men det er forskelligt hvilke symptomer, man vil opleve.

Nogen opdager næsten ikke, at de går igennem overgangsalderen, mens andre mærker til den hver eneste dag. Samtidig er det også forskelligt, hvornår den starter. Nogen går tidligt i overgangsalderen, mens andre først oplever den senere i livet. Der er derfor ikke noget regelsæt for, hvornår man kan forvente, at den gør sit indtog.

Derfor har vi lavet en guide, der kan hjælpe dig til at forstå overgangsalderen, og de symptomer der kommer med den.

Hvornår går man i overgangsalderen

Overgangsalderen, også kaldet menopause, er en naturlig proces og en hel normal del af livet. Ordet “menopause” kommer fra græsk – mĕn eller menos betyder “måned” og pausis betyder “at stoppe”. Dette stemmer ret godt overens med den forståelse, vi har af overgangsalderen i dag.

Overgangsalderen kan opdeles i premenopause, perimenopause, postmenopause.
Premenopausen er perioden op til perimenopausen, som er den egentlige overgangsalder. Mange oplever de allerførste, milde symptomer allerede i premenopausen for eksempel uregelmæssig blødning.
Hvornår premenopausen indtræffer, er som sagt meget forskelligt, men det er ikke unormalt at opleve den, når man er omkring 45-50 år. Postmenopausen er tiden efter ”overgangen”, hvor de månedlige blødninger er ophørt.

Tegn på overgangalder

Symptomerne kan som sagt variere meget fra kvinde til kvinde. Dette er en oversigt over nogle af de mest almindelige symptomer. Men husk på, at selvom du er i den typiske alder for at opleve overgangsalderen, kan det godt skyldes andet. Er du i tvivl, bør du altid konsultere din læge.

Ændringer i menstruationscyklus
Menopausen begynder, når den månedlige blødning ikke længere indtræffer. Men det er dog sjældent, at den ophører fra den ene dag til den anden. Det er mere almindeligt, at cyklussen bliver uregelmæssig, og at der kan optræde kraftige og lange menstruationer. Nogle gange kan en kvinde også opleve at gå flere måneder uden menstruation, og så pludselig vender den tilbage med fuld styrke.
Hvis du oplever, at menstruationerne er unormale og ualmindelig kraftige, bør du snakke med din læge om det.

Ændringer i humør mm.
Det er ikke ualmindeligt for kvinder, at opleve at humøret ændrer sig, når de gennemgår overgangsalderen. Det kan være særlig udpræget omkring menstruationerne, men det kan også være, at det generelle humør ændrer sig.
Nogen oplever også, at vægten bliver sværere at holde, slimhinderne bliver tørre, at de får spændinger i muskler og led, samt ændret sexlyst.

Hedestigninger
Hedestigninger er klassiske tegn på overgangsalderen. Ofte bruger kvinder helt tilfældigt termer som hedestigninger, hedeture og svedeture om den samme oplevelse.
Det er specielt i den sidste del af perimenopausen og den første del af postmenopausen, at disse hedestigninger kan opleves.
Man har længe troet at overgangsalderens hedestigninger, skyldes hormonelle forandringer, men i dag ved man, at det skyldes, at den indre temperaturregulering påvirkes. Temperaturreguleringen styres af hypofysen, som er en lille kirtel, der sidder i hjernen og styrer mange af kroppens processer. I overgangsalderen tror hypofysen fejlagtigt at kvinden fryser, og skruer derfor op for varmen, hvilket resulterer i en hedestigning.

Nattesved
En hedestigning er ofte ledsaget af sved, og for mange kvinder er de natlige svedeture de værste. Nattesved er ganske enkelt overdreven svedning i løbet af natten. Kvinder udtrykker, at de vågner ”badet i sved”, og bliver nødt til at skifte både nattøj og sengetøj i løbet af natten. Der er ingen tvivl om at dette forringer livskvaliteten, da både søvn og sexliv kan forandre sig i denne periode.

A.Vogel Menosan hæmmer forøget svedsekretion
A.Vogel Menosan er et kosttilskud, som hæmmer øget svedsekretion. Menosan indeholder udtræk af friske økologiske salvie blade. Anvendelse af friske planter er i øvrigt et særkendetegn for hele A.Vogel serien.

Menosan

Salvie gror i mange køkkenhaver og har traditionelt været anvendt til at afhjælpe øget svedsekretion i forbindelse med overgangsalderen. Med kun én Menosan tablet dagligt, kan disse gener måske blive mindre, dog er det meget individuelt fra kvinde til kvinde hvad der lige virker.

Vær også opmærksom på at pludselige skift af stuetemperatur, krydret mad og øget pres kan udløse hedeture og svedeture.

Du er ikke alene

For dem hvor overgangsalderens symptomer er mere fremtrædende, kan det være en svær periode. Men det kan være en stor hjælp at huske på, at du ikke er alene.

For det første er der tusindvis af kvinder, som hver dag går igennem det samme som dig. Og så har du naturligvis din familie og omgangskreds omkring dig, som vil støtte dig i alt. Tal åbent med dem om det du oplever. Det vil tage presset fra dig, da du så ikke skal gå og skjule en hedestigning, men bare sige tingene, som de er. Forklar hvad der sker – det vil helt sikkert også gøre det nemmere for dem at forstå, hvis din adfærd ændres, eller at du pludselig forlader rummet for at blive kølet ned.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med eksperterne fra A.Vogel – som har mange års erfaring indenfor området.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen