Præbiotika

Forstå præbiotika på 2 minutter

Forstå præbiotika på 2 minutter

Du har med garanti hørt om probiotika før du hørte om præbiotika, men faktisk er de lige vigtige for dine tarme. De arbejder nemlig sammen, og kan være med til at gøre din optagelse af nærringsstoffer og vitaminer bedre.

Bliv klogere på hvad præbiotika er, hvordan du spiser dig til præbiotika, og forskellen mellem pro- og præbiotika.

Hvad er præbiotika?

Præbiotika er kostfibre, også kendt under navnet inulin. Præbiotisk inulin er altså en slags fibre, der har til formål at fremme udviklingen af bakterier i tarmene. Det vil altså sige, at præbiotika ikke indeholder levende bakterier i sig selv. De er i højere grad mad for de bakterier, som lever i tarmene.
‘Præ’ betyder før, og ‘biotika’ betyder noget der er levende. Præbiotika betyder altså: “før det levende”.

Hvor findes præbiotika?

Du finder præbiotisk inulin i et hav af fødevarer, især i fuldkornsprodukter og grøntsager, der har et naturligt indhold af kostfibre. Der findes forskellige fibertyper, der virker som præbiotika, fx inulin som tidligere nævnt, og FOS og GOS.

Vi har samlet en liste over de fødevarer med det største indhold af præbiotika:
5 fødevarer med præbiotisk inulin, pr. 100 gram:
  1. Jordskokker: 12,2 gram
  2. Mælkebøtte rod: 12 gram
  3. Cikorierod: 5,2 gram
  4. Hvidløg: 9,8 gram
  5. Artiskok: 2,2 gram
Hvis man øger mængden af fibre i sin kost, er det en god idé at drikke mere væske, så du hjælper fordøjelsen mest muligt.

Hvad er forskellen på præbiotika og probiotika?

Som nævnt tidligere er præbiotika ikke levende bakterier, men er det brændstof, som probiotika lever af. Den direkte forskel er netop det faktum, at den ene er levende, og den anden er en slags “mad”. Du har måske hørt udtrykket “fodr dine tarme”, og det er lige præcis det præbiotika gør.

Præbiotika som kosttilskud

Der findes forskellige tilskud med præbiotika, og det kan altså være en god ide at se nærmere på disse, hvis du gerne vil hjælpe din mave med at holde sig i balance.

Du finder især præbiotika i kosttilskud med probiotika, da dette vil gøre optagelsen af disse bakterier mere effektiv.

Et andet populært produkt er HUSK-kostfibre, der har et indhold af kostfibre.