Kreatin - Alt Der Er Værd At Vide

Kreatin – Alt der er værd at vide

Kreatin – Alt der er værd at vide

Du har måske hørt om kreatin, især hvis du allerede har taget de første skridt ind i træningsverdenen. Og netop træningsverdenen kan føles som lidt af en jungle – fuld af valgmuligheder og forvirrende information. Det er meget nemt at fare vild og man kan hurtigt føle sig overvældet. Derfor har vi skrevet en lille artikel, som giver dig masser af nyttig info om kreatin. Hvem ved, måske er kreatin lige den træningsmakker, som du har ledt efter.

Hvad er kreatin?

Kreatin er ikke et ukendt stof for kroppen – det findes allerede naturligt i vores muskler og knogler. Her spiller kreatin en vigtig rolle, når du udfører hård fysisk aktivitet. Kreatin bidrager nemlig til, at dine muskler kan trække sig sammen og at impulser kan sendes igennem dine nerver på en normal måde. 

Hvad gør kreatin?

Kreatin fungerer som et lille reservelager af energi for kroppen. Når du udfører kortvarig, intens aktivitet, kan dine muskler have brug for et lille energiboost. Dette lager af energi bliver dog hurtigt udtømt og effekten af kreatinen forsvinder. Derfor er kreatin mere brugbart ved bestemte former for træning – dem kommer vi til om lidt.  

Hvor får man kreatin fra?

Kreatin dannes naturligt af aminosyrer i kroppen. Derudover kan kroppen optage yderligere kreatin fra fødevarer som kød og fisk. Derfor er det ikke sikkert, at du har brug for et kreatintilskud, da din krops kreatinlagre muligvis allerede er fyldte helt op. Kreatintilskud kan dog være værd at overveje, eksempelvis for veganere, vegetarer eller dem, der gerne vil maksimere deres træningsresultater. 

Hvorfor bruge kreatin?

Kroppen producerer som sagt selv kreatin og den typiske danske kost indeholder mange fødevarer, som er rige på kreatin. Derfor er det ikke alle, som oplever en effekt fra et kreatintilskud. Der kan dog være mange undtagelser. Kreatin kan nemlig have en positiv effekt på fysisk aktivitet, især hård og intens fysisk aktivitet. Derfor kan kreatin være værd at prøve, hvis du dyrker ekstremsport eller styrketræning. Her skal dine muskler nemlig yde korte, men intense kraftudladninger – og her kan kreatin have en præstationsfremmende effekt. Derimod har kreatin ikke en stor effekt på løb og svømning – altså aktiviteter, som foregår over længere tid og ved lavere intensitet. Dette afhænger selvfølgelig af intensiteten i disse øvelser. Hvis du f.eks. dyrker HIIT-træning eller cykler på mountainbike, vil træningsintensiteten typisk være høj, og her kan kreatin være værd at prøve.

Hvor meget kreatin skal man bruge?

Du har ikke brug for meget kreatin for at dække kroppens behov. De fleste forhandlere af kreatintilskud anbefaler omkring 3 til 4 gram om dagen. Det kan tage en uges tid før kreatinniveauet i din krop er hævet i tilstrækkelig grad til at du kan mærke en forskel i dine sportspræstationer. Når du indtager kreatin som kosttilskud igennem længere tid, bliver din krop gradvist mere og mere tolerant overfor kreatin. Når det sker, bliver der lagret mindre kreatin i musklerne og effekten af kosttilskuddet bliver mindre. Derfor er det en god idé, at du efter 2-3 måneders brug tager en lille pause på en måned. På den måde falder kroppens tolerance og evnen til at lagre kreatin øges på ny. Du kan derefter gentage processen igen og igen, og får således det maksimale potentiale ud af dit kreatintilskud.  

Er der bivirkninger?

Der er ingen dokumenterede bivirkninger ved brugen af kreatin, og derfor kan du med trygt sind benytte dig af et kreatintilskud. Du bør dog stadig ikke indtage mere end den anbefalede daglige dosis. 

Hvordan finder du det rette tilskud med kreatin?

Det var alt det vigtigste info om kreatin. Lyder det som noget for dig? Så er spørgsmålet nu, hvilket tilskud, du skal vælge. Her er det let at fare vild, især hvis du aldrig har prøvet et kreatintilskud før. Heldigvis har vi lavet en stor bedst-i-test om kreatintilskud – her kan du se de mest populære kreatintilskud på markedet og få den info om kreatin som du skal bruge for at træffe det rette valg. Eller kontakt vores Kundeservice, som vil forsøge at besvare alle de spørgsmål du har.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen