Manuka

Alt om Manuka honning

Alt om Manuka honning

Honning er for mange noget sødt stads, der kommer i den varme te, når du er forkølet, eller bruges som sødemiddel i diverse kager. Men når snakken falder på Manuka honning, er det en helt anden sag. Manuka honning er nemlig meget mere end bare almindelig honning.

Manuka indeholder nemlig det effektive MGO, der er kendt for at være antibakteriel! Læs med her og bliv klogere på dets mange muligheder!

Hvad er Manuka honning?

manuka

Manuka honning er en speciel form for honning, der stammer fra New Zealands Manuka buske. Dog findes den specielle honning også i Australien, og produceres fra træerne Jellybush og Golden Tea Tree.

MGO Manuka honning er kendt som den eneste naturlige fødevarer, med et højt indhold af Methylglyoxal (MGO), hvilket giver honningen dets antibakterielle virkninger.

Manuka honning har som regel en Unique Manuka Factor (UMF) rating på pakken, hvilket betyder, at den er testet for antibakteriel aktivitet. Denne UMF, svarer til SPF nummeret du finder på solcreme – jo højere UMF jo større er de antibakterielle effekter.

MGO eller UMF?

Manuka honning fra New Zealand bærer en mærkning af enten MGO ratings eller UMF ratings. Begge er kvalificerede mærkninger der garanterer for den ægte varer, og viser i hvor høj en grad honningen er antibakteriel.

MGO måles i:

 • 83+
 • 263+
 • 356+
 • 514+

UMF måles i:

 • UMF 5+
 • UMF 10+
 • UMF 12+
 • UMF 15+

Vil du have en god antibakteriel virkning, bør du vælge en Manuka honning med et MGO-niveau på over 400+ eller over UMF 12+

Manuka honning vs. almindelig honning

Sammenlignet med almindelig honning ser Manuka honning mørkere og tykkere ud og er sværere at sprede ud. Dog er udseendet ikke det eneste der adskiller de to former for honning ad. Som nævnt tidligere er det selve indholdet af MGO der er den største forskel.

manuka
 1. Methylglyoxal (MGO) findes i normal honning, dog i en meget lille koncentration
 2. I aktiv Manuka honning kan der konstateres fra 100-1000 MGO
 3. Manuka honningen har en mere skarp og fyldig smag
 4. Manuka honning tåler i modsætning til almindelig honning opvarmning, og er velegnet i te og andre varme drikke

Hvordan virker Manuka honning?

Manuka honning bliver i visse kredse omtalt som medicinsk honning, fordi den netop har en høj antibakteriel virkning. Honningen har vist sig at være god til rifter og sår, dog er der endnu ikke nogen videnskabelige beviste virkninger, men vi har samlet alle de mulige anvendelser af honningen nedenunder:

1. Til sår & rifter

Manuka honning kan hjælpe dig til en hurtigere sårheling, da det ved påsmøring kan skabe en beskyttende hinde omkring såret.

Honning virker faktisk så godt som bakteriedræber, at det i dag bruges i medicinsk form på hospitaler til sårbehandling

2. Til fedtet og uren hud

Lider du af uren hud, fedtet hud eller måske tør hud? Så kan Manuka honningen være en naturlig hjælper, da den kan desinficere det berørte område.

Lav gerne en ansigtsmaske af honning, havregryn og lidt citron, og lad sidde i et par minutter

3. Til ømt tandkød

Den antibakterielle virkning Manuka har, kan være med til at berolige ømt tandkød. Smør gerne et tyndt lag honning på det ømme område, og lad sidde så længe du kan holde det ud.

Du kan også gurgle munden i lidt Manuka honning rørt ud i vand

4. Til ondt i halsen

Du har med garanti fået varm te og honning, når du har været ramt af en forkølelse. Med Manuka honning får du gavn af dets antibakterielle virkning, og i modsætning til honning mister den ikke sine gavnlige virkninger ved opvarmning.

Bland gerne Manuka honningen i din kamille te, eller spis en skefuld 1-2 gange om dagen, det vil smøre din hals

Personlig pleje med Manuka honning

Som nævnt tidligere kan honningen være med til at rense huden, og giver intens pleje til skadet, tør og irriteret hud. Derfor er Manuka honningen også en fast ingrediens i diverse skønhedsprodukter, og Dr. Organic har især fået øjnene op for honningens gode egenskaber.

Manuka Rescue Creme
Manuka Honey Rescue creme er en økologisk creme til tør, følsom og beskadiget hud. Kan også benytttes til sol eksponeret og irriteret hud. Huden vil efterlades fugtet, restaureret og synligt sundere.

Manuka Shampoo
Dr. Organics Manuka shampoo er specielt udviklet til tørt og glansløst hår. Manuka honning har en naturlig fugtgivende egenskab, der giver næring til alle typer af hår, og som bidrager til et sundt og rent hår.