C-vitamin

C vitamin – alt der er værd at vide

C vitamin – alt der er værd at vide

C vitamin eller askorbinsyre som det også kaldes er blandt de vitaminer, hvor der foreligger den største forskning bag. Derudover muligvis også det mest velkendte vitamin. Måske fordi man ofte har hørt det i forbindelse med en forkølelse eller lignende – ”bare spis noget c vitamin, så går det over”.

Men er denne påstand rigtig? Hvilke fødevarer indeholder meget c vitamin? Hvad er symptomerne for c vitamin mangel? Alt dette finder du svar på i denne artikel.

Viden om: C vitamin

Som nævnt i indledningen kaldes c vitamin også for askorbinsyre og den form af c vitamin man oftest ser kaldes askorbat – det som anvendes i de fleste vitaminpiller.

Er du i underskud af C vitamin?

Menneskekroppen kan, modsat dyr, ikke selv danne c vitamin. Derfor er det vigtigt at sikre et fornuftigt indtag af dette igennem din kost. Har du svært ved at få nok c vitamin igennem kosten, så kan et kosttilskud med c vitamin også være en god løsning, til at supplere din kost med.

Hvordan ved du om du er i underskud af c vitamin? Det kan du finde ud af lige nedenfor.

Symptomer på C vitamin mangel

Symptomerne ved for lidt c vitamin er ikke så åbenlyse til en start som det er med andre ting. Får du for lidt magnesium f.eks. så kan du få hovedpine eller virke overdrevet træt. Med c vitamin er det en lidt anden snak. Her kan det oftest kun opdages ved blodprøve.

Derfor er det også vigtigt af få nok igennem din kost eller supplere med et tilskud. Og som du kan læse om i det efterfølgende afsnit, så er det meget svært at få for meget c vitamin.

Nogle symptomer kan dog være manglende energi, blodmangel eller tendens til lette blå mærker. Men disse ting kan skyldes og forårsages af rigtigt meget, så det er ikke en sikker indikation på c vitamin mangel.

I de værste tilfælde kan det føre til skørbug, hvor du vil opleve blødninger i tandkødet, svage tænder, hudblødninger og appetitløshed.

5-10 mg. c vitamin er dog nok til at holde skørbugen væk, så hvis du bare spiser sundt og varieret er dette ikke noget du skal være bekymret for.
Så du skal i stedet blot sørge for at få nok c vitamin pga. dets egenskaber.

Kan jeg så få for meget og er det farligt?
Det korte svar er groft sagt: nej, det kan du ikke. C vitamin er nemlig vandopløseligt og din krop kan derfor udskille det gennem urinen.

Du kan dog ved et rigtigt højt indtag opleve diarré eller oppustet mave.

Anbefalet dagligt indtag af c vitamin

Indtaget varierer alt efter om du er voksen, barn og igen hvis du er gravid eller ammende. Det er dog på ingen måder farligt at indtage c vitamin under graviditeten.

Voksne: 75 mg
Børn: 40-50 mg
Gravide: 85 mg
Ammende: 100 mg

Egenskaber ved C vitaminet

Her kommer først lige en hurtig oplistning af de egenskaber. Derefter kan du nedenunder læse lidt mere uddybende omkring det.

 • Bidrager til immunsystems normale funktion under og efter intensiv fysisk træning.
 • Skærmer dine celler mod oxidativt stress.
 • Hjælper til normalt energistofskifte.
 • Bidrager til at nervesystemet fungerer som det skal
 • Mindsker træthed og udmattelse.
 • Øger optagelsen af jern.
 • Bidrager til re-genereringen af den reducerede form af E vitamin
 • Normal dannelse af kollagen, der har betydning for velfungerende blodkar, knogler, brusk, tandkød, tænder og hud.

C vitamin spiller en vigtig rolle i optagelsen af jern. Så hvis du f.eks. også tager et tilskud af jern, kan c vitamin bidrage til en bedre optagelse af dette – også bare den generelle optagelse af jern i dagligdagen fra andre fødevarer.

C vitamin er også rigtig godt for dit immunforsvar – i forlængelse af dette også et yderst vigtigt antioxidant. Antioxidanter er med til at udstøde de frie radikaler i kroppen.
Hvis man skal lave en lidt mere billedlig forklaring af det, så kan det forståes som at det hjælper kroppen med ikke at oxidere – deraf anti-oxidant. På en måde kan det bidrage til at kroppen ikke ”ruster”.

C-vitamin er nødvendigt for den normale dannelse og funktionen af kroppens bindevæv.
Både jern og c vitamin indgår i dannelsen af de 20 essentielle aminosyrer, som bruges til at opbygge protein i kroppen.

Sammen med jern er C-vitamin nødvendigt for dannelsen af en af de 20 aminosyrer, kroppen bruger til at opbygge protein. Denne aminosyre indgår i proteinet kollagen, der er den trækstærke bestanddel i sener, brusk, tandkød og knogler.

Fødevarer med et naturligt indhold af C vitamin

C vitamin igennem din kost, så tænker du sikkert appelsin som noget af det første. Det kender jeg hvert fald mange som gør. Det er altid det man har fået afvide. Men appelsin ligger faktisk langt nede på listen, når det kommer til indholdet af c vitamin.

Bliv lidt klogere på hvilke fødevarer som er indeholder c vitamin lige nedenfor.

fødevarer med c vitamin

10 fødevarer der indeholder c vitamin:
Mængden af c vitamin er angivet pr. 100 gram af den givende fødevare.

 • Hyben: 840 mg.
 • Havtorn: 400 mg.
 • Persille: 308 mg.
 • Rød peberfrugt: 191 mg.
 • Solbær: 181 mg.
 • Grønkål: 169 mg.
 • Peberrod: 152 mg.
 • Citronskal: 129 mg.
 • Broccoli: 121 mg.
 • Appelsin: 60 mg.

Plej din indre og ydre skønhed med C vitamin

Som nævnt tidligere, så stimulerer c vitamin hudens dannelse af elastiske fibre og bindevæv og dette medvirker til bedre heling af sår og skader på huden. Så din hud bliver fin og elastisk. Det er bl.a. nedbrydelsen af kollagen som er med til at danne rynker.

Sandt eller falsk: Er C vitamin godt mod forkølelse?

Min mor plejede altid at sige til mig som lille, at jeg bare skulle spise noget c vitamin, når jeg var ramt af forkølelse. Så jeg spiste en masse citrusfrugter, bær og tog et ekstra tilskud af c vitamin. Og jeg følte rent faktisk det virkede. Men er det ren placebo eller har det rent faktisk noget på sig?

Der er ikke nogle officielle studier som direkte beviser at c vitamin skulle bekæmpe forkølelse direkte. Men man ved dog at c vitamin, som nævnt længere oppe, spiller en vigtig rolle for et velfungerende immunforsvar. Så selvom det ikke direkte kurerer din forkølelse, så skader det hvert fald heller ikke.

Så hvis du føler det virker godt for dig, så er der ingen grund til at stoppe med det – men alt med måde ☺

Læs også:

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen