Hvad-er-dehydrering

Hvad er dehydrering?

Hvad er dehydrering?

Vi prøver det alle sammen igennem vores liv. Nogen af os i en højere grad end andre.

Derfor mener vi også at dette blogindlæg omkring dehydrering, er meget væsentlig for rigtig mange, som godt kunne have brug for at kunne deres forholdsregler i forhold til væskemangel eller som det også kaldt “dehydrering”

Håber dette indlæg kan give dig lidt inspiration til dette. :-)

Hvad er dehydrering egentligt?

Men hvad er dehydrering egentligt?
Der findes mange forskellige stadier af dehydrering, og det kan være svært at mærke på kroppen hvilket stadie man er kommet til, og hvor meget væske din krop egentlig mangler.

Din væskebalance i kroppen kan påvirkes af mange ting, men især motion og meget kraftig sol, er store syndere.

Fakta
Vand udgør omkring 80% af hjernen hos en voksen.

De fleste bliver automatisk mere tørstige når de dyrker fysiske aktiviteter. Derimod kan det at opholde sig i solen, på en evt. ferie godt overrumple mange. Da kroppen har brug for mere væske jo mere sol den bliver udsat for, det er også derfor man oftest oplever at en alvorlig dehydrering når man færdes mere i solen end man plejer.

Din krop har nogen gange brug for hjælp til at holde sig hydreret. Der kan du anvende Elete sammen med mad eller drikke. Dette hjælper med at støtte hydrering, muskelfunktion, energi og varme tolerance. Derfor er den perfekt til ferien. Både for dig selv og dine børn. Produktet kan tilsættes så det passer til ens smag og præstations behov. Det er vigtigt at pointere at Elete smager af salt, da dette kan komme som en overraskelse for mange. Men der tilføjer Elete også minimal smag, så når de blandes overensstemmelse med elektrolyt vand retninger.

Elektrolytter

Dehydrering betyder egentligt, at din krop er i væskemangel, i forhold til den mængde væske som den har brug for.

Som tidligere nævnt indeholder kroppen rigtig store mængder vand, derfor kan det også være svært helt at mærke hvornår kroppen er i underskud.

Dog er en god huskeregel at den ikke kan få meget vand. Hvis din krop har tilstrækkeligt med vand i sig, vil den blot udskille dette igennem dit urin.

Fakta
Vand udgør omkring 60 % af kroppen hos en voksen.

Det vil også være tydeligt på dit urin, at se hvilken fase du er i iforhold til dehydrering.
Man kan sige at der er tre forskellige typer af urin der kan afgøre din væskebalance:

 • Klar farve
 • Gult
 • Orange, med et brunligt skær


Disse farver viser hvor din væskebalancer ligger.
Den klare farve indikere at din væskebalance er rigtig god. Du bør i denne tilstand ikke tænke så meget over dit væskeindtag. Det er dog altid vigtigt at drikke moderat med vand, så den forbliver god.

Den gule farve indikere at din væskebalance er i mangel. I denne tilstand er din krop allerede dehydreret, og derfor er det også vigtigt, at indtage masser at væske, for at genvinde væskebalancen og igen få det godt i kroppen igen.

Fakta
Man mister normalt en halv liter væske om natten, så husk at drik væske inden du går i seng.

Den orange farve indikere at din væskebalance er meget stor. Du vil i denne tilstand være nødsaget til at indtage store mængder vand. Kroppen er på dette tidspunkt så dehydreret at dette kan være farligt.

Det er også i denne fase hvor at man skal gå i skygge eller stoppe aktiviteter ind til ens væskebalance er stabil igen.

Det er i den fase at mange kan opleve bl.a. besvimelse , her er der tale om en alvorlig dehydrering, som kan have farlige konsekvenser. Dette kan blandt andet indebære indlæggelse på sygehus, for at modtage væske via drops, da kroppen ikke kan tage imod så store mængder væsken som den har brug for.

Fakta
Mange oplever en mørk urin om morgen hvilket skyldes en hel nat uden væske. Det er dog en god ide hver eneste morgen at indtage et stort glas vand, til at få skyldte alle affaldsstofferne ud af kroppen, du har dannet igennem natten.

Mange tager meget let på dehydrering, fordi der er så mange forskellige stadier, men dehydrering kan i meget slemme tilfælde betyde at man besvimer, og i hvis dehydrering er så stor, kan dette være livsfarligt.

Hvad sker der ved dehydrering?

Men hvad sker der egentligt når din krop bliver dehydreret?
Mange oplever det på forskellige måder, og det kan for mange være svært at beskrive, men der er også meget stor forskel på hvor

Som tidligere nævnt indeholder kroppen store mængder af vand, faktisk helt op til 70 % af den menneskelig krop består af vand. Omkring 80 % af hjernen er også vand. Dette er også derfor det er så vigtigt at få tilstrækkeligt med væske.

Hvad gør man hvis man er dehydreret?

Dehydrering af ældre

Jo ældre man er, jo mindre vand består kroppen af. Ved ældre kan væskeniveauet komme helt ned på 45 % af kroppen, hvor at den for en normal voksen, ligger på omkring 60 %.

Dehydrering af små børn

Jo yngre man er, jo mere vand består din krop af. Hos et barn/baby består kroppen af 75% vand.
Vi oplever ofte at det er vores børn og små væsner som bliver ramt af dehydrering.

Dette skyldes at flere grunde, men en af de store er at de har en lav kropsvægt. Børn har behov for mere vand end voksne, samt at procent på børns dehydrering stiger meget hurtigere end hos voksne.
De omsætter bl.a. også elektrolytter og vand meget hurtigere end voksende.

For at hjælpe dine børn med at undgå at skulle dehydrer på blandet andet ferie, har vi gode råd til dig.
Vi ved alle at et stort indtag af væske medføre en utrolig store tissetrang, hvilket børn måske ikke altid er så gode til at styre.

Fakta
Dehydrering opstår, når kroppen har et for lavt indhold af væske/vand.

Derfor kan man med fordele på ferier sørger for at bade sine børn meget. Vandet hjælper deres kroppe med at holde en lavere kropstemperatur.

Dette sørger for at deres kroppe benytter sig af meget mindre væske til at holde den i gang. Derudover optager huden også fugten fra vandet, hvilket gør at kroppen har brug for endnu mindre væske.

Konsekvenser af dehydrering

Hvis du blot er 2 procent i væskeunderskud, kan din fysiske og mentale funktion falde med helt op til 20 %.

Dehydrering dræner nemlig kroppen for din energi, og den manglende væske, vil føre dig til træthed, og du vil føle dig uoplagt. Faktisk kan du opleve ved 4 % dehydrering at de fysiske præstations niveau falder med 20-40 %.

Men hvornår er jeg så 2 % dehydreret?

Hvis du føler dig tørstig, er du faktisk allerede dehydreret. Når du først begynder at føle at du er tørstig er din krop faktisk allerede dehydreret med 1-2 %. Så der skal i virkeligheden ikke særlig meget til. De fleste af os oplever nok at blive tørstig efter vand i løbet af en dag.

Fakta
Er du velhydreret vil din hud være og fremstå som smuk. Derudover vil dine øjne være klare, skinnende og lysende.

Som mange ved, kan et menneske klare sig i lang tid uden mad. Faktisk har undersøgelser vist at det er helt op til 2 måneder det er muligt at leve uden mad. Dette er dog taget i forbehold af nogle bestemte ting, blandt andet hvor stor en fedt procent og andet.

Dog er det meget svære at klare sig uden vand. Det afhænger meget af temperaturen, hvor at det kan afgøre at du kun kan overleve meget få dage.
Dette er fordi at vand indgår i millioner af forskellige processer i kroppen, og derved lukker disse ned, og gør at din krop ikke kan fungere mere.

De 3 grader af dehydrering

Mild

En mild dehydrering er på stadiet hvor at man mangler 1-2% for at være velhydreret. Du kan fornemme at dit urin er lyser gult, og du føler egentligt ikke det store underskud af vand.

Moderat

Moderat dehydrering indebærer et væskemangel på 2-4 %. På dette tidspunkt begynder din krop at have brug for mere vand, for at du blandt andet bedre kan koncentrer dig, eller udføre fysiske opgaver. Dit urin er meget gult på dette tidspunkt. Blandt andet den farve mange oplever om morgenen når de vågner og er på toilet.

Alvorligt

En alvorlig dehydrering kan være og er farligt for kroppen. Dette er tidpunktet hvor at din krop er i så stort et underskud af væske, at man har processer i kroppen som begynder at lukke ned.

Det kan blandt indebære at du besvimer fordi at din krop går i dvale, og beskytter sig selv. Dette kan dog være en rigtig ubehagelig oplevelse for personen. Det er tidligere set at det kan have dødelige konsekvenser at være alvorligt dehydreret.

Dette er dog noget som er meget fjernt og ret usandsynligt at det kan ske.

Årsager til dehydrering

Der kan være flere forskellige årsager til man dehydrerer, men den største synder er for mange enten fysisk aktivitet eller meget høje temperature og meget sol.

Her ser du nogen af de typiske årsager der kan være til at du bliver dehydreret:

 • Opkast – tømmer maven for væske
 • Diarre /Afføring
 • Vandladning – Men også en god indikator på din væskebalance
 • Sved – Noget som gør du hurtigt kan miste meget væske
 • Feber

Udover overnævnt kan der selvfølelig også være forskellige grunde til at ens væskeindtag ikke er tilstrækkeligt. Dette er ofte tilfælde man ser i forbindelse med sygdom.

Her ses en oversigt over tidspunkt du skal være opmærksom på. Disse kan forhindre dig og din krop i at få tilstrækkeligt med væske:

 • Kvalme
 • Halsonde
 • Sår i munden
 • Appetitløshed

Symptomer på degydrering

Det kan være svært at sige hvilke symptomer der er, da det også handler om den følelse du har i kroppen. Er du utilpas? Måske tørstig? Der kan være mange forskellige tegn på, at du er i væskemangel.

Vi har herunder fundet 7 tegn, som kan hjælpe dig med at vide om du er dehydreret. Disse er ikke nødvendigvis altid grundet dehydreringen, men mange vil opleve at symptomerne mindskes ved et højere indtag af væske.

7 tegn på du er dehydreret

1. Er du tørstig?
Dette er en af de første indikator på at din krop er i væskemangel. Når du begynder at føle du er tørstig ved blandt andet at dyrke fysisk aktivitet, er din væskebalance faktisk allerede i “uorden”.

Ved tørst siges det at kroppen på det tidspunkt allerede er dehydreret med 1-2%, som tidligere nævnt betyder det at din koncentrationsevne falder med op til 20%. Dette er også gældende for din fysiske præstation.

2. Har du tør hud?
Dette omhandler ikke at du har tør hud som et overordnet problem. Dog så kan en god væskebalance, hjælpe din hud til at blive mere sund og fugtig.

Dette er ofte noget som ses ved personer, som oplever tør hud i forskellige perioder. Mange kan opleve det efter at have været en dag i solen, på en evt. Ferie, at huden kan virke tør. Her er det en god ide at indtage masser af vand.

3. Mørk urin/lugtende urin
Som tidligere nævnt er dit urin en tydelig indikator på, hvor at din væskebalance er henne.
Der findes disse 3 indikator:

 • Klar farve
 • Gult
 • Orange, med et brunligt skær

Læs mere lige her om de 3 indikator >>

4. Hovedpine
Vi kender det alle sammen, og mange af os oplever det måske helt op til flere gange om ugen. Det skyldes ikke altid et lavt væskeniveau, men eftersom at hjernen består af 80 % vand, skal der heller ikke meget til før at den er i mangel.

Prøv at drik et til to store glas vand, og vent en halv time.I rigtig mange tilfælde vil dette hjælpe med at mindske din hovedpine.

Alkohol er med til at medføre dehydrering. Derfor oplever mange dagen efter de har været i byen at de er meget tørstige, selvom det ikke kan ses på deres urin. Så betyder dette stadig at de er væskemangel.

5. Dårlig ånde
Den dårlige ånde kan også være et tegn på dehydrering. Det kan nemlig være et tegn på at din mund indeholder mange bakterier, som fremhæves ved mangel på væske. Dette sker ved en såkaldt “dårlig ånde” lugt.

Vandet forfrisker din mund og hjælper langt hen af vejen med at fjerne din dårlige ånde.

6. Slik trang
Hvis din krop er dehydreret, vil din krop og lever være i underskud af væske. Leveren bruger vand til at kunne frigive glycogener og andre energikilder. Derfor kan mange opleve en øget sukkertrang, da kroppen gerne vil have energi i form af glycose.

7. Muskelkramper
Når kroppen sveder, bruger den energi på at nedkøle kroppen igen, og så mister vi store mængder væske samt natrium. Disse to ting er en central del i dannelsen af nervesignaler. Lige præcis dette får dine muskler til at trække sig sammen, fordi den er i underskud af væske.

Hvordan undgår jeg dehydrering?

Der findes stort set kun en måde at gøre dette på. Drik rigeligt med væske.

Der findes dog forskellige måde, hvor at du holder det på et normalt niveau.
Vi oplever helt sikkert alle sammen, hvad der sker hvis vi indtager rigtig store mængder væske. Så skal man hele tiden løbe på toilet, og dette kan også være utrolig upassende og træls.

Det er vigtigt at påpege at, mange mennesker ikke er vant til at indtage tilstrækkelig store mængder væske. Som udgangspunkt siges det at man skal drikke to liter vand om dagen (dette indebærer ikke danskvand, sodavand, juice, te, øl kaffe osv.).

Ved fysisk aktivitet

Ved sport eller fysisk aktivitet i løbet af en dag, er to liter vand ikke nok. Afhængig af hvilken type sport/aktivitet du udfører, vil det optimale være at indtage tre-seks liter vand om dagen.

Hvis det er sommer, samt en varm en, er to liter vand heller ikke tilstrækkeligt. Her bør man indtage en-to liter væske ekstra om dagen, dvs. 3-4 liter i alt.

En god måde at vide om du selv har indtaget nok væske, er ved at ens urin bør være klar i farven, på alle tidspunkter af døgnet undtagen om morgenen. Hvis urin ikke er klar, kan dette være et tegn på at, der er en for høj koncentration af affaldsstoffer i, og derved at kroppen er i underskud af væske.

Hvis du/i har problemer med at kunne drikke tilstrækkeligt mange liter væske om dagen, er det muligt at drikke forskellige typer af sammensatte sportsdrikke, for at kunne undgå dehydrering.

Kokosvand

At undgå dehydrering er nemt, hvis man er indstillet på at skulle indtage nok væske, samtidig med at man er bevidst om hvilken type væske man indtager.

Om
Dehydrering
Artikel Navn
Dehydrering
Beskrivelse
Dehydrering er noget stort set alle mennesker prøver. Dehydrering opstår ved at din krop har modtaget/har for lidt væske i sig, eller hvis du har været aktiv og fået et stort væsketab.
Forfatter
Udgiver
Helsebixen
Udgiver Logo

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen