Boswellia

Hvad er Boswellia?

Hvad er Boswellia?

I flere år har Boswellia været væk fra de danske helsekosthylder, men er så småt ved at vende tilbage. Boswellia er en slags harpiks, og har vist sig at have positiv effekt på inflammatoriske lidelser, dette er dog ikke videnskabeligt bevist endnu.

Vi har undersøgt alt om den anderledes gummiharpiks, og hvorfor den er vendt tilbage til helsekostbutikkerne.

Hvad er Boswellia?

Gummiharpiks fra Boswellia

Boswellia er et træ, også kendt som et indisk røgelsestræ, da man udvinder dens duftende harpiks til røgelse. Træet vokser i store dele af Indien og i Punjab, som strækker sig ind i Pakistan.

Når man snakker om kosttilskud, er det faktisk også træets gummiharpiks der er interessant.

Hvordan virker Boswellia?

Det er syren der findes i boswellia harpiksen, som har vist sig at kunne virke anti-inflammatorisk. Undersøgelser viser at Boswelliasyre kan mindske dannelsen af leutrokinerne, som er en del af immunsystemets komponenter, som netop ved betændelsestilstande har det med at løbe løbsk.

Vi har brug for dem i et vist antal, men for mange leutrokiner i immunsystemet, kan lede til forskellige betændelsestilstande. Det er her Boswelliasyre kommer ind i billedet, da det kan være med til at skabe balance i leutrokin-niveauet. Der er dog ikke nok videnskabeligt bevis for denne effekt endnu, og det er derfor ikke en godkendt anprisning for boswellia alene.

Hvad er Boswellia godt for?

Udtræk af Boswellia serrata er blevet klinisk undersøgt for slidgigt og ledfunktion, specielt ledgigt i knæene, og undersøgelserne viser en let forbedring både over for smerter, gribefunktion og ledfunktionen i sammenligning med en placebo.

Igen bliver vi dog nødt til at oplyse, at der endnu ikke findes nok understøttende og godkendt bevis, for denne effekt.

Er der bivirkninger ved Boswellia?

De mest almindelige bivirkninger af Boswellia omfatter kvalme, sure opstød, diarré og mave smerter. Listen er dog kort i forhold til gigtmedicinens mange bivirkninger.

OBS: Dog frarådes det gravide og ammende, at tage Boswellia.

Ved de svære gigtlidelser bruges der ofte biologiske lægemidler med mange bivirkninger. Mange kan ikke tåle biologiske lægemidler, da de nedsætter modstandskraften mod infektioner og ikke virker ret længe. Derfor er naturens egen Boswellia et forsøg værd.