Blutdruck Messen Beim Hausarzt

Dårligt blodomløb

Dårligt blodomløb

Hvad er et dårlig blodomløb?

Hvis du har et dårlig blodomløb, også kaldet blodkredsløbet eller det kardiovaskulære system betyder det at ilt, hormoner, næringsstoffer osv. ikke transporteres ordentlig ud til kroppens organer og væv.

Når blodomløbet begrænses i nogle dele af kroppen kan du opleve symptomer på dårligt blodomløb. Det vil meget ofte være benene, hænderne og fødderne der bliver påvirket.

Symptomer på dårligt blodomløb

Symptomer på dårligt blodomløb kan vise sig på forskellige måder.

Hjernen:  20% af vores ilt går direkte til hjernen – derfor kan hjernen blive påvirket hvis blodomløbet er dårligt. Hvis hjernen ikke forsynes med den rette mængde blod, vil du kunne opleve hukommelsesproblemer, uklare tanker, være omtåget. Men du vil også kunne have hovedpine samt opleve svimmelhed.

Nyrerne:  medvirker til at kontrollere blodtrykket og de vil derfor blive påvirket at et dårligt blodomløb, hvilket vil kunne resulterer i hævede ankler, fødder og hænder. Derudover kan blodtrykket blive påvirket.

Hjertet:  hvis dit hjerte er påvirket af et dårlig blodomløb, vil du kunne opleve at det er hårdt at gå op ad trapper. Derudover vil det kunne resultere i et forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk og du vil kunne opleve smerter i brystet.

Leveren:  ved et dårligt blodomløb kan leveren blive påvirket og du vil kunne opleve en manglende appetit samt uforklarlig vægttab.

Benene, fødderne, hænderne osv.:  hvis du har et dårligt blodomløb, vil det kunne gå hårdt ud over dine ben, fødder og hænder, da der er lang vej for blodet ud til disse områder. Symptomerne vil være følelsesløshed og du vil kunne opleve, at disse områder er kolde.

Det vil også kunne medføre åreknuder samt ændring af hudfarven, dette vil ses som, at huden bliver blå, sort, rød eller bleg. Du vil også kunne opleve kramper, typisk om natten eller når du ligger ned.

De to kredsløb

Det systemiske kredsløb:  er det største kredsløb og det forsyner din krop med iltmættet blod.

Lungekredsløbet:  er det mindste kredsløb, hvor blodet løber til og fra lungerne. Blodet der kommer til lungerne, er det der er drænet for ilt og næringsstoffer. Det blod der løber fra lungerne er blevet mættet med ilten, som du har indåndet.

Hjertet sidder mellem de to kredsløb. Den højre halvdel af hjertet pumper det iltfattige blod ud i lungekredsløbet hvorimod den venstre hjertehalvdel pumper nyt iltet blod ud i det systemiske kredsløb.

 

Faktorer der kan være årsagen til dårlig blodomløb

Den hyppiste årssag til dårligt blodomløb er perifer ateriesygdom.

Faktorer der medvirker til udviklingen af perifer ateriesygdom:

  • Diabetes
  • Usund kost
  • Overvægt
  • Graviditet
  • Alderdom
  • Genetik
  • Stress
  • Et forhøjet blodtryk
  • Et forhøjet kolesteroltal
  • Rygning
  • Oftere får mænd perifer ateriesygdom

Men der er også andre årsager der medvirker til et dårligt blodomløb.

  • Kardiovaskulær sygdom
  • Cerebrovaskulær sygdom

Kardiovaskulær sygdom er en sygdom der rammer hjertet og karrene. Den opstår typisk som følge af en usund livsstil, herunder manglende bevægelse, usund kost og rygning. Sygdommen viser sig ved, at fedt og plak bliver aflejret på indersiden af blodårene, hvilket medfører at blodgennemstrømmen bliver mindske og blodomløbet vil blive dårligt, da kroppen ikke bliver forsynet med tilstrækkelig ilt.

Cerebrovaskulær sygdom er en sygdom, der rammer hjernen. Her er den hyppigste årsag åreforkalkning. Dette vil kunne påvirke blodomløbet negativt og hjernen vil ikke få den nødvendige ilt.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen