God Fordøjelse

Er din mave i balance? Sådan får du en god fordøjelse

Er din mave i balance? Sådan får du en god fordøjelse

Det er faktisk slet ikke en dårlig ide at interessere dig for dine tarme og din fordøjelse. De er nemlig et af fundamenterne for kroppens balance – og ikke mindst vores velvære! Læs med her og bliv klogere på fordøjelsen, vores tarmflora og probiotika, og lær hvordan du bliver gode venner med din mave.

Vidste du, at op mod 70% af vores immunforsvar sidder i tarmene? En velfungerende tarmflora har altså stor betydning for vores helbred, da det bl.a. er det første sted vores krop nedkæmper nogle af de bakterier og vira, som vi konstant møder i vores hverdag.

Men ikke nok med at en god fordøjelse er vigtig for vores sundhed, så er den det sandelig også for vores velvære! Vi har alle prøvet at have bøvl med maven og ved, hvor stor betydning en forstoppet eller besværet fordøjelse kan have på vores humør.

Men det er faktisk slet ikke så underligt at vores fordøjelse har så stor betydning. Vores tarmsystem er ca. otte meter langt, det har en indre celleoverflade på hele 400 kvadratmeter, og så huser det 30% flere bakterier, end vi har celler i hele vores krop. Der er derfor en rigtig god mening i at pleje vores fordøjelse og nogle af de over 500 forskellige bakteriearter, som vores tarmflora består af.

Din tarmflora er sit eget økosystem 

Faktisk har vi ikke nogen tarmflora, før vi bliver født. Men under fødslen overføres fordøjelsesbakterier fra moderen til barnet, og så snart barnet får sin første modermælk, får bakterierne samtidig den perfekte næring til at opformere sig i barnets tarm. Og hermed skabes grundlaget for det økosystem af bakterier, som vi kalder tarmfloraen. Og gudskelov for den! 

Vores tarmflora hjælper os nemlig med at nedbryde og optage alle de næringsstoffer, der er i vores mad. Ja, uden vores tarmbakterier kunne vi faktisk slet ikke nedbryde og omsætte al vores mad ordentligt, og vi skulle spise langt mere, end vi gør i dag, bare for at få næring nok! Og som om at det ikke var nok, så danner vores tarmbakterier endda også en række vigtige næringsstoffer til os, mens de arbejder – hvis vi vel og mærke giver dem den mad, de godt kan lide. 

For eksempel er der nogle tarmbakterier, der er særligt glade for fuldkornsprodukter, og de er som de eneste i stad til at nedbryde de grove fibertyper. Og når de gør det, danner de samtidig vigtige K- og B-vitaminer samt en række fedtsyrer, som vi alle kan optage direkte fra tarmen. 

Grøntsager og god kost er vigtig for fordøjelsen.

Men ingen af os spiser ens, og derfor er vores tarmflora heller ikke ens. Den afspejler nemlig vores kost. Når vi spiser mange grøntsager og fuldkornsprodukter, så har man typisk overvægt af én type tarmbakterier, mens bakteriefloraen ser anderledes ud, hvis vi eksempelvis spiser meget rødt kød, mættet fedt eller er glade for rødvin.    

I disse år bliver der forsket meget i hvilken betydning bakteriesammensætningen i vores tarmsystem har for vores sundhed. Men selvom forskningen stadig træder sine barnesko, er der dog noget, der tyder på, at vores bakterieflora faktisk indvirker på alt lige fra vores immunforsvar, vores forbrænding og udviklingen af nogle sygdomme.

Hvad videnskaben finder frem til, må vi vente og se, men allerede nu kender vi til en række fødevarer, som alle ser ud til at bidrage til en normal tarmflora. Og vi ved også at tilstedeværelsen af probiotika, også kaldet mælkesyrebakterier, hjælper med at holde maven i balance. 

Spis dig til en mave i balance

Selvom forskningen som nævnt er på et tidligt stadie, er der nogle fødevarer, som vi ved både skaber og vedligeholder nogle af bakteriestammerne i vores tarmsystem. Så hvis du gerne vil få en mave i balance, kan du prøve nogle af disse tips:

  • Spis fibre! Spis fuldkornsprodukter med masser af kostfibre. Det giver dine tarmbakterier masser at arbejde med, det holder dig mæt længe, og som en bonus udløser nedbrydningen af dem bl.a. vitaminer. Du skal bare lige huske at drikke rigeligt med vand i løbet af hele dagen.
  • Spis masser af løg, kål og grove grøntsager: De er nemlig, hvad dine tarme anser som præbiotika. Altså den optimale ‘mad’ til probiotika, deres opformering og tilstedeværelse i tarmen. Så plej dine egne probiotika, ved at give dem deres livret hver eneste dag. Jordskokker, løg, hvidløg, alle typer kål er derfor et rent festmåltid!
  • Spis surt: Det vil sige fødevarer, der er fermenterede (gælder ikke alkohol) som yoghurt og kefir, kombucha, surkål og kimhci og lignende. De indeholder probiotika, som din mave vil elske dig for.
     
  • Begræns indtaget af alkohol: Ligesom alle andre bakterier er tarmbakterier altså heller ikke vilde med alkohol. Så hold dig til sundhedsmyndighedernes anbefalinger for indtag af alkohol. 

Hjælp til julemaven

Vi kender det alle, det er jul, og du har måske spist liiiidt mere end hvad godt er. Hvert år er der danskere, der ender med at søge lægehjælp pga. forstoppelse efter overspisning, og for at du ikke bliver en af dem, har vi samlet nogle gode råd til hvordan du undgår forstoppelse.

Undgå forstoppelse

Din mave er typisk på en hård prøve i julen, for store måltider, fed mad og alkohol er hård kost. Vi har samlet 5 gode råd til hvordan du undgår ondt i maven til jul:

1. Spring ikke morgenmad eller frokost over før et stort julemåltid. Når du er skrupsulten, mister du lettere kontrollen og fornuften.

2 Drik en masse vand, og især skal du ikke slukke tørsten med eller vin.

3. Få dig noget motion, lange gåture med familien er både godt for din mave og resten af din krop.

4. Suppler den fedtholdige mad med fibre som grøntsager, frugt og rugbrød.

5. Spis langsomt, tyg maden ordentligt, nyd omgivelserne, og deltag i samtalen. Så spiser du mindre, fordi mætheden får tid til at indfinde sig.

Føles det ikke som helt nok, kan Aloe Vera hjælpe med at få din mave tilbage på sporet. Aloe Vera normaliserer fordøjelsen og stabiliserer din mave. Den fås i kapselform uden konservering eller andre tilsætningsstoffer.

Avivir

Gaven til maven: Køb Avivir Aloe Vera >>

Kan jeg bidrage til min tarmflora med tilskud?

Nu vi har fået slået fast, at probiotika kendetegner en normal tarmflora, så kommer vi heller ikke udenom, at de er nogle lidt sarte størrelser. Og når vi spiser dem, eksempelvis gennem fermenterede fødevarer, så er det aldrig til at vide, hvor mange af dem, der reelt overlever turen igennem mavesyren. 

Så hvis du eksempelvis har været syg, har fået antibiotika, eller på anden måde har haft problemer med maven, så kan det i en periode være en rigtig god ide målrettet at tilføre dine tarme et tilskud af probiotika – for ligesom at sætte det hele i gang igen.

Vil du være sikker på hver dag at få et stabilt indtag af probiotika, hvor du sikres stor overlevelse, da kan danske NANI’s tilskud Præ+Probiotika være en løsning for dig.

NANI Præbiotika og Probiotika er mælkesyrebakterier til en normal mave/tarm flora.

Det er et bredspektret tilskud med hele syv forskellige stammer af mælkesyrebakteriestammer, og hver kapsel indeholder minimum en halv milliard bakterier – og også præbiotika.

Altså små fibre og kulhydrater som dine probiotika er vilde med, og som hjælper bakteriernes opformering og overlevelse i tarmen. Derudover er NANI’s tilskud indkapslet i en banebrydende kapsel lavet af plantefibre, som opløses med forsinkelse. Den kan derfor nå at passere forbi maven og videre til tarmen før dine probiotika frigives – der hvor de gør gavn. 

Så får du det optimale ud af dit tilskud. 

Gør maven ondt? Sådan får du gang i maven igen

En ting er at skabe en varieret bakteriesammensætning i tarmene, men en anden er at håndtere en fordøjelse, der gør ondt eller driller. Måske du bliver oppustet og har luft i maven, eller måske lyder sure opstød, mavekramper og forstoppelse bekendt? 

Uanset hvad så fylder fordøjelsesproblemer bare rigtig meget i hverdagen, og det gør det svært at slappe af eller koncentrere sig om alt det, der er vigtigt for dig. Heldigvis er her et par tips til både kost og livsstil, som kan hjælpe maven godt i gang igen.

  • Endnu en gang – spis mange kostfibre: De holder tarmen i gang og modvirker forstoppelse, som kan give en slem omgang mavepine og bare er rigtig ubehageligt.
  • Drik vand: Og gerne ca. 2 liter vand hver dag for at holde dig hydreret og tilføje fordøjelsen nok væske. Hvis du dyrker motion, så drik endnu mere.
  • Begræns de hurtige kulhydrater: Undgå for meget slik, sukker og fint forarbejdet mad som hvidt brød og kager. Det er hurtig energi, der ikke giver maven særlig meget af arbejde med, de hjælper ikke din bakterieflora og kan bidrage til forstopning. 
  • Gå på toilettet når du skal: At holde sig medfører bare mavesmerter og kan i sidste ende bidrage til forstoppelser. 
  • Dyrk regelmæssig motion: Det sætter gang i hele systemet og dermed også din fordøjelse.

Få styr på maven igen med hjælp fra naturen

Er uheldet alligevel ude og har du bøvl med maven? Det sker med garanti for os alle sammen indimellem.

NANI Fordøjelse kurpakke til en sund fordøjelse.

Derfor har de i NANI udviklet deres holistiske urtetilskud og kurpakke ”Fordøjelse”. Den er specialdesignet til, at du kan tage den målrettet i en periode for at få dine mave på rette køl igen eller i mindre doser som et dagligt tilskud, der hjælper ed at vedligeholde en norma fordøjelse. 

Kurpakken Fordøjelse indeholder fire nøje udvalgte og 100% naturlige urteekstrakter af artiskok, kamille, rød elm og ingefær, som tilsammen kan hjælpe med at berolige maven og understøtte en normal fordøjelse på hver sin måde. Se her hvordan:

  • Artiskok understøtter vores lever- og galdefunktionen. Det er disse to systemer, der sørger for at vi nedbryder og omsætter vores mad optimalt. 
  • Kamille kan afhjælpe luft i maven og ubehagelige opstød.
  • Ingefær bidrager til en normal fordøjelse.
  • Rød elmebark indeholder planteslim, der understøtter tarmenes slimhinder og dermed beroliger fordøjelsen. 

NANI’s kurpakke indeholder 30 praktisk pakkede dagsdoser med de fire urter, så det er nemt for dig at hjælpe din krop hver dag. Hver dagsdosis består af seks urtekapsler, som gerne deles op, så du spiser halvdelen til morgenmåltidet og den anden halvdel til din aftensmad. 

Hvis du starter op på kurpakken, er det en god ide at starte ud med halv dosis, for at se hvordan din mave reagerer. Nogle kan opleve en let kvalme i starten, netop på grund af artiskokkens effekt på galdesystemet, men det burde aftage med tiden. På samme måde kan du efter en kurperiode (1-2 måneder) også halvere din dagsdosis, for blot at vedligeholde og bidrage til den gode fordøjelse fremadrettet. 

Du kan med fordel kombinere din NANI kurpakke Fordøjelse med NANI’s Præ+Probiotika, så du sammen med urterne, også hver dag tilfører tarmen mælkesyrebakterier.  

Hvis du derudover spiser fornuftigt og sørger for at dyrke regelmæssig motion, ja så har du snart udsigt til en mave i balance. 

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen