Hampefrø

Alt om Hampefrø

Alt om Hampefrø

Du har nok hørt om hampefrø og hamp før, men vidste du, at der findes forskellige hampplanter, og at hampefrø kan bruges som kosttilskud?

Hampefrø har nemlig en interessant ernæringsprofil. Du kan læse meget mere om frøets fordele og næringsindhold længere nede.

Hvad er hampefrø?

hamp

Hamp er en af verdens først dyrkede planter og blev dyrket allerede for 12.000 år siden. Det er en utrolig bæredygtig plante, fordi den gror nemt alle vegne, nærer vores jord, og så tiltrækker den ikke nogen plantesygdomme. Hamp har også den egenskab at den absorberer mineraler fra jorden, så den udnytter naturens energi og næring til din fordel.

Det lille frø kommer fra planten Cannabis sativa, som er i familie med den Cannabis der giver en euforiserende effekt.

Bliver man høj af hampefrø?

Selvom hampefrø kommer fra planten, Cannabis sativa, så indeholder den kun meget få spor af stoffet TLC, som er det der giver den euforiserende effekt. Frøene kommer altså fra en anden art af cannabis, og stammer derfor ikke fra den samme plante som det stof der gør dig “høj”.

 

Hampefrø som kosttilskud

Hampefrø indeholder cirka 30 gram protein pr. 100 gram, og er derfor en kilde til protein. Hampefrø kan bruges i alt fra salater, smoothies, mysli og i bagværk (prøv helsebixens kerneboller). De har en dejlig nøddeagtig smag, og kan derfor inkorporeres i de fleste madretter.

“Hampefrø har en lækker nøddeagtig smag, og kan derfor bruges i både sødt og almindeligt bagværk


hampefrø køb

Næringsindhold i afskallede hampefrø

Der tages udgangspunkt i almindelige afskallede økologiske hampefrø, og næringsindholdet er målt pr. 100 g:

  • Energi 2527 kJ/610kcal
  • Fedt 50,0 g,
  • Mættet fedt 5,3 g
  • Kulhydrat 5,0 g, heraf sukkerarter 2,0 g
  • Protein 30,0 g
  • Kostfibre 8,0 g
  • Salt 0,5 g

Hampefrøolie som kosttilskud

hampefro

Det er plantens frø, der bliver koldpresset for at udvinde olien. Olien kan anvendes til mange forskellige formål i sin rene form og som æterisk olie, da den er let og meget tør.
Mange bruger den som madolie, og i deres smoothies, juice eller morgenmad.

Sådan udvindes hampefrøolie

Koldpresning er en form for presning, som gør at olien ikke skal opvarmes for at udvindes. På den måde undgår man, at olien gennemgår kemiske processer der ødelægger gode næringstoffer og vitaminer. Den koldpressede olie får en nøddeagtig duft og mørk kulør.

Fordele ved hampefrø

  • Hampefrø- og olie er et optimalt supplement for vegetarer og veganere
  • Er nem at bruge i morgenmad, bagværk, salater eller som madolie
  • Indholder så få spor af THC (stoffet der virker euforiserende), at der ikke er nogen chance for at blive “høj”

Bivirkninger

hampefrø

Der er ingen kendte bivirkninger ved hampefrø. Det er endnu ikke set at de har forårsaget bivirkninger når det tages samtidig med almindelige medicin. Hvis du tager antikoagulantia medicin, skal du være forsigtig med at bruge det, fordi de hæmmer blodplader og kan medføre blødende risiko. Hvis du har bekymringer over mulige interaktioner med anden medicin, skal du altid kontakte din læge.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen