COLOURBOX6764407 Kopi

Forstå Mælkesyrebakterier på 2 minutter

Forstå Mælkesyrebakterier på 2 minutter


Du har med garanti hørt om Mælkesyrebakterier før, men ved du egentlig hvorfor de har fået så stor opmærksomhed i medierne, og har de egentlig noget med mælk at gøre?

Vi har sat os for at give dig et komplet billede af hvad mælkesyrebakterier er, og hvorfor de er blevet så populære. 

Hvad er Mælkesyrebakterier?

mælkesyrebakterier

Vi forbinder ofte bakterier med sygdom eller infektioner, men faktisk findes der bakterier der er direkte gode for os. Der findes faktisk mere end 1000 forskellige “gode” bakterier i vores tarmsystem. Bakterierne er med til at stabilisere vores normale tarmflora.

Mælkesyrebakterier har fået deres navn, fordi bakterierne producerer mælkesyre, når de omsætter kulhydrater og andet organisk materiale. Det er netop denne proces vi kender som fermentering.

Mælkesyrebakterier fra mælk?

Umiddelbart skulle man tro, at mælkesyrebakterier ville være nemme at optage ved at spise mere yoghurt, drikke mere mælk eller den slags. Men faktisk forholder det sig slet ikke sådan. Mælkesyrebakterier har ikke direkte noget med mælk at gøre, men findes altså i syrnede og fermenterede mælkeprodukter. 

Når vi spiser yoghurt eller andre surmælksprodukter, som egentlig indeholder mælkesyrebakterier, er de ofte så fyldt med sukker, at det hæmmer eller dræber mælkesyrebakterierne.

Hvorfor er Mælkesyrebakterier så populære?

Det korte svar er at de ganske enkelt er nyttige for din tarmflora, fordi de blandt andet kan vedligeholde et normalt miljø i tarmene, og så kan de være med til at øge optaget af næringstoffer og vitaminer. De gode bakterier spiller altså en central rolle i hvor effektiv vores optagelse af fødevarer er. Du kan spise alverdens sunde næringsstoffer, men hvis din tarmflora er i ubalance, får du meget lidt gavn af dem.

Hvordan får jeg nok mælkesyrebakterier?

Du kan sagtens spise dig til flere af de gode mælkesyrebakterier, og især ved morgenbordet finder du syrnede mælkeprodukter som A38, kefir og Cultura.

Du kan også få de gode bakterier gennem den tyske Sauerkraut, den koreanske syrnede kål, kimchi, og den japanske soyabønnepasta, miso.

Alle disse produkter har fået deres karakteristiske smag ved hjælp af mælkesyrebakteriernes mælkesyregæring. Men du kan aldrig helt vide hvor mange levende bakterier de indeholder, og hvor gavnlig den enkelte type mælkesyrebakterie er. 

Mælkesyrebakterier som kosttilskud

Derfor kan det være en god ide at overveje tilskud med mælkesyrebakterier, der med garanti indeholder levende mælkesyrebakterier. Tilskud med mælkesyrebakterier er nøje sammensat af forskellige bakteriestammer, og kan indeholde flere milliarder bakterier.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen