Mangan

Mangan – alt der er værd at vide

Mangan – alt der er værd at vide

Mangan er et ukendt navn for rigtig mange og det er de færreste der har hørt om det før. Men hvad er Mangan egentligt helt og hvad kan det gøre godt for dig og din krop? Samt hvilke fødevarer der indeholder Mangan?

Alt du har brug for at vide omkring Mangan, har vi samlet i dette dybdegående indlæg.

Hvad er Mangan?

Mangan er et grundstof som har nummer 25 i det periodiske system. Det har ikke den store betydning at det er et grundstof, eftersom mængden din krop har brug for, er så lille, at det betragtes som et sporstof. Sporsoffer udgør sammen med blandt andet vitaminer og mineraler gruppen der hedder mikronæringsstoffer.

Her en intro til hvad Mangan er, for hvad kan det egentligt gør for dig og din krop?

Kroppen bruger Mangan til at indgå i to enzymer som er pyruvatkarboxylase og superoxiddismutase. Disse to enzymer hjælper stofskiftet med omsætningen af kulhydrater og fedtstoffer ved at de neutralisere de frie radikaler.

Og hvad betyder alt dette så? Det betyder blandt andet at:

 • At Mangan bidrager til at du har en normalt energistofskifte
 • At Mangan bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress
 • Derudover bidrager det også til:

 • At vedligeholde normale knogler
 • At bidrage til en normal dannelse af bindevævet

Har du mangel på Mangan?

Det er ikke muligt at have mangel af Mangan på grund af en ensformet kost eller andet. Der findes et enkel tilfælde med en forsøgsperson der var i underskud Mangan hvilket førte til symptomer som:

 • Vægttab
 • Ændringer i negle
 • Ændringer i hårvæksten
Berthlsen Mangan

Du kan dog også indtage for store mængder af Mangan, hvis du har bestemte typer af erhverv. Dette omhandler blandet folk der har arbejdspladser hvor at det er muligt at indånde det. Risikoen findes i blandt andet minedrift, forskellige industrierhverv eller gennem den sprøjtegift, som bliver anvendt i landbruget.

Måden Mangan kan være farligt for kroppen på, er at den ophober sig i en bestemt type nerveceller og ødelægger dens funktioner.
Ofte ses forgiftning ved nogen af de samme symptomer som parkinson har:

 • Muskelstivhed
 • Rysten, som ved hvile
 • Langsomme bevægelser
 • Fødevare med et naturligt indhold af Mangan

  Først skal vi finde ud af hvad det daglige indtag af Mangan ligger på. Man kender dog ikke kroppens præcise behov af Mangan, dog menes et indtag på 2.5-5 mg at være tilstrækkelig for at dække dit daglige behov. Hvis du har det vi forbinder med en dansk naturlig kost, indtager du ca. 4.5 mg. om dagen.

  Så hvis du er i tvivl om hvor meget Mangan du indtager, er du nok alligevel ikke i farezonen for at indtage for lidt. Der findes ingen restriktioner på hvilken medicin du må tage og ikke tage sammen med Mangan, dog viser det sig at Mangan kan nedsætte effekten af antibiotikaen tetracykliner med op til 50%, derfor anbefales det, at de to tilskud indtages med et mellemrum på mindst 3 timer. Søg altid læge hvis du overvejer et kosttilskud med Mangan og samtidig tager medicin.

  10 fødevarer der er indeholder mangan
  Der findes Mangan i rigtig mange fødevare, derfor kunne vi også lave en liste på langt over 100 forskellige fødevare, vi har dog blot udvalgt dem med det højeste indhold, samt dem som de flest har mulighed for at indtage igennem deres “almindelige” kost.
  Du får her 10 fødevare du kan indtage i din dagligdag for at du er sikker på at du får dækket dit behov af Mangan:

  1. Te blade – 71 mg
  2. Hvedeklid – 15 mg
  3. Tørret pinjekerner – 8.80 mg
  4. Tørret Hasselnødder – 7.20 mg
  5. Havregryn – 5.80 mg
  6. Hyben pulver – 5.50 mg
  7. Pecannødder – 4.50 mg
  8. Ris – 3.90 mg
  9. Knækbrød – 3.60 mg
  10. Bulgur – 3.60 mg

  Kilde: http://frida.fooddata.dk/

  Hvad er dine erfaringer med Mangan? Deltag endelig i debatten nedenfor.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen