Raw Food

Hvad er Raw food?

Hvad er Raw food?

Raw Food er meget oppe i medierne for tiden. Det er en videreudvikling af vegetar og veganer livsstilen. Raw Food tager det næste skridt mod det at leve sundt og samtidig være i harmoni med vores planet. Læs mere om hvad det egentlig er og om det kan betale sig nedenunder.

Hvad er Raw Food?

Raw Food er beskrivelsen af bestemte typer mad og den måde maden tilberedes, raw food skal nemlig være helt uforarbejdede fødevarer eller sagt simpelt, mad du spiser på den måde du får det fra naturen. Den ubehandlede måde uden varmebehandling (ikke over 48oC), uden kemikalier & uden tilsætningsstoffer.

Meget lig vegetarisk og vegansk mad, må man ikke spise kød, fisk, fjerkræ, skaldyr eller andre former for kød. Det er også forbudt at spise animalske produkter såsom mælk, ost, smør, yoghurt og andre produkter, der er fremstillet af eller fra dyr.
Med det store udvalg af madvare, der kan findes på markederne, kan dette være en stor udfordring – specielt hvis man som person er glad for alle former for mad.

Raw Food/Rå Mad?

Raw Food er i teorien rå mad, hvor grønsager og frugt er hovedparten af kosten. Ideen bag er, at det skal være levende mad, mad der vil blomstre/vokse, hvis du plantede det i jorden igen. Levende mad bærer ensymer i sig; ensymer som vores krop selv danner. Men ved at spise ”dødt” mad, hæmmer det kroppen i at producere ensymer. Raw Food livsstilen mener, at hvis du spiser ”dødt” mad dræber du dig selv langsomt (hurtigere end meningen er), men fylder du din krop med liv og levende mad, vil du automatisk leve længere, sundere og din krop vil føles og se yngre ud.

Både veganere og Raw Food er enige om, at ensymer er kilden til ungdommens skønhed, vitalitet og har anti-aging effekter.

Levende mad

Sund og nærende mad, der fremmer sundhed og energi. Økologi er et nøgle ord i denne sammenhæng; økologisk mad er godt for kroppen.

  • Grønsager
  • Frugt
  • Nødder
  • Frø
  • Tang
  • Alger
  • Spirer
  • Hvedegræs

Dette er nogle af de mest essentielle madvarer i Raw Food livsstilen. Udover at man skal spise levende mad, betyder det også, at man ikke skal dræbe den levende mad ved opvarmning. Du må nemlig ikke varme mad eller spise noget der har været varmet over 40 – 42 grader. Hvis du overskrider disse grader, begynder du nemlig at dræbe de ensymer, der findes i madvaren.

”Død mad”

Den døde mad; hvordan er maden død, og hvorfor er det så dårligt for din krop og din sundhed? Død mad er betegnelsen for mad, der enten bogstaveligt er blevet dræbt såsom kød og animalske produkter, og ikke selv er i stand til at producere noget selv. Derudover er det mad, der er blevet opvarmet over 42 grader, og derfor er fri for ensymer.

Syg med Raw Food?

Der går flere teorier om at leve en livsstil med Raw Food kan gøre dig syg, fordi du ikke får alle de vitaminer, mineraler og generelt energi som mennesker der spiser kød gør. Den samme debat har eksisteret omkring den vegetariske og veganske livsstil. Man har dog senere fundet ud af, at det ikke er et problem at få alle de nærringsstoffer, der er behov for gennem grønsager, frugt og andre former for kosttilskud, hvis det er nødvendigt.
Raw Food er en sund livsstil at føre, hvis man gør det korrekt og sørge for at kroppen ikke får underskud af noget.

Generelt får danskerene også alt for meget protein i deres normale kost, da de netop får det fra grønsagerne og frugten.

Sund & nem hverdag med Raw Food?

Raw Food repræsenterer simpelthen alle de sunde byggesten vores krop stræber efter. Det er en livsstil man kan vælge at leve efter. Raw Food livsstilen har i visse tilfælde vist sig at have imponerende effekter hos nogle mennesker, men det er en stor beslutning at tage. For at hjælpe dig lidt på vej i den retning har brandet RawFood sørget for et udvalg af kosttilskud, der overholder reglerne inden for Raw Food.
Her kan man blandt andet finde ris protein – natural, vanilje eller chokolade smag.

Rawfood har gjort det en kende nemmere for dig, hvis du er interesseret i at afprøve eller starte op på Raw Food livsstilen. Rawfood har nemlig lavet et par introduktions dvd’er til dig. En opstarts dvd hvor du bliver præsenteret for livsstilen af en der guider dig igennem opstarten. Der er også en dvd, der indeholder optagelserne fra et seminar omkring Raw Food, der blev afholdt i Danmark. Der findes en masse hjælpsomt materiale at hente, hvis man ønsker at afprøve denne livsstil.

Er Raw Food – galskab?

Set i bakspejlet er det måske forståeligt nok at flere forskere og diætister snakker dårligt om Raw Food livsstilen. Vi har jo altid lært, hvor vigtigt det er at spise varieret – og at man skal spise ud fra madpyramiden. Men det er ved at være mange år siden, man ikke kunne få sit daglige protein tilskud uden kød samt andre vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Der er kommet så mange forskellige alternativer til kød, fisk og skaldyr som samtidig er naturbaseret.

Selvom det virker en smule absurd at skulle forkaste størstedelen af den mad, vi er vokset op med, giver det god mening at kroppen vil trives bedre uden færdiglavet produkter, død mad og kunstige produceret produkter.

Uden alle de tunge, døde og kunstige ting i dit system vil kroppen nok vågne op igen, som har den været på standby de sidste mange år. Hvis kroppen ikke skal kæmpe med at omsætte, usunde madvare, giftstoffer der findes i største delen af madvarerne i supermarked og død mad, må den i teorien have uanede mængder af energi at gøre godt med.

Gode tips til at praktisere Raw food

Har du lyst til at prøve Raw Food, men stadig har brug for nogle gode råd med på vejen? Nogle gode tips og tricks der vil gøre det nemmere og mere overskueligt at komme ordenligt i gang – hvis man skal gøre det på Raw Food måden, skal det gøres rigtigt.

1. De rigtige madvare

Alle ”død madvarer” skal ud af hjemmet – det er en svær overgang til levende mad, hvis der hele tiden gemmer sig nogle ”lækkerier” i skabene. Du skal fokusere på levende mad; frugt, grønt og korn.

2. Drikkelse

Accepter at vand, frisk juice (hjemmelavet eller juice der lige er blevet presset af friske frugt og grønt) og grøn te (i visse mængder) er din kilde til hydrere. Din krop består ¾ vand og det kan derfor hæmme din hukommelse, energi, præsentation med mere, hvis du ikke har nok vand i kroppen. Så drik gerne mere en normalt anbefalet.

3. Elsk Solen

Sollys giver nærring. Det handler ikke om at blive lækker solbrun, men det handler om at være ude i solen, bevæge sig i solen og suge så meget D-vitamin til dig som overhovedet muligt.

4. Gode fedtstoffer

Elsk det gode fedt. Din krop lever af gode fedtsyrer – avokado, nødder og kokos er smørelse til kroppen. Det mætter og hjælper din krop.

5. Krydderurter frem fra krydderier

Krydderier vil du gerne bruge og har du brug for, men bordsalt er ikke din ven her. Gør i stedet for brug af havsalt og rå krydderurter.

6. Farvel til færdiglavet dressing og smørelse

Alle de smørelser og dressinger du har brugt før i tiden er fyldt med sukker, så de skal lægges på hylden.

7. Sov dig til naturlig velvære

Søvn. Hvis ikke din krop får lov til at hele i det rigtige tidsrum, vil den løbe tør for energi og blive døsig i løbet af dagen. Kroppen er designet til at sove om natten. Derfor er det vigtigt at få 8 timers søvn om natten og gerne i tidsrummet 22 – 06, da det giver kroppen en ultimativ måde at regenerere på.

8. Bevægelse skal der til

Motion skal der til. Kroppen er som sagt skabt til at bevæge sig og til at bruges; det er vores ypperste redskab. Den kan præstere voldsomt, når den skal, og hvis den bliver behandlet rigtigt. Motioner og bevæg dig så meget som muligt, men på en naturlig måde.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen