Betacaroten

Betacaroten – Spis dig til en smuk kulør

Betacaroten – Spis dig til en smuk kulør

Er du også træt af selvbruneren, uendelige timer i den farlige sol og at gå i de usunde solarier? Så findes der en nemmere og mere naturlig løsning til en smuk kulør. Du kan nemlig spise dig til den og samtidig beskytte dig mod solskoldning.

Vi guider dig til en smuk kulør ved hjælp af det populære Betacaroten.

Hvad er Betacaroten?

Betacaroten tilhører gruppen af carotenoider, som er et af naturens vigtigste og mest udbredte pigmentstoffer. Kroppen omdanner betacaroten til A-vitamin (retinol) efter behov, og det vil sige at betacaroten er et forstadie til A Vitamin.

Hvis kroppen ikke har behov for mere betacaroten, lagres det blandt andet i fedtvævet. Man kan derfor ikke overdosere vitamin A ved at indtage betacaroten, da kroppen selv kan regulere efter behovet, og selv stopper med at danne A Vitamin, hvis der ikke er behov for det.

Spis en kost der indeholder de gode betacarotener eller suppler med kosttilskud året rundt for at holde en smuk, naturlig teint og en finere hudnuance.

Sådan bliver du hurtigere brun

Betacaroten har den egenskab, at den absorbere en stor del af de ultra-violette stråler, som vi får fra solen, så de frie radikale giftige substanser ikke får den samme indflydelse på bl.a. hudens ældningsprocesser og solskader. Når man indtager fødevarer eller tilskud med et højt indhold af betacaroten, får man en gylden farve i huden, og du får nemmere ved at blive solbrun. Betacaroten udnytter altså solens stråler samtidig med at den beskytter dig mod at blive solbrændt, så din farve ikke skaller hurtigt af.

OBS. Husk at betacaroten ikke erstatter solcreme, og du skal altid anvende solcreme når du solbader!

Fødevarer med et naturligt indhold af Betacaroten

Fødevarer med betacaroten

Du kan spise dig til betacaroten og det naturlige pigmentstof, især indeholder grøntsager, specielt den røde og gule slags betacaroten. Et for højt indtag af kosttilskud over længere tid kan dog gøre huden orange, hvilket er helt ufarligt, og farven forsvinder i takt med, at man skærer ned på indtaget. Vi har samlet 8 fødevarer der kan indeholde betacaroten:

 1. Gulerødder
 2. Græskar
 3. Mango
 4. Abrikoser
 5. Peberfrugter, røde og gule
 6. Søde kartfoler
 7. Rød grapefrugt
 8. Tomater

*Det vides dog ikke med sikkerhed hvor meget hver fødevare indeholder af det effektive pigmentstof, og derfor kan det være svært at vide hvor meget betacaroten man i virkeligeheden får gennem grøntsagerne og frugterne.

Hvordan beskytter Betacaroten dig mod solen?

sol betacaroten

På grund af manglende forskning, ved man faktisk ikke helt præcis hvorfor et øget indtag betacaroten kan beskytte dig mod solskoldning. Men vi har undersøgt det nærmere, hvorfor vi har opstillet 3 teorier:

 1. Muligvis fungerer den farve, man får via betacaroten og andre carotener, på samme måde som hudens melanin, men det vides ikke.
 2. En anden mulighed kan være carotenernes antioxidante effekt, og at de kan være med til at stimulere melaninet.
 3. En tredje mulighed kan være, at betacarotenerne øger niveauet af vitamin A i kroppen, og at det er det, der giver beskyttelsen. Det eneste vi ved, er at det kan have en effekt på din solbadning, og ekstra beskyttelse har aldrig skadet nogen.

Pigmentet melanin beskytter huden mod uv-stråler og gør hudtonen mørk.

Tilskud med Betacaroten

Den daglige dosis betacaroten bør ikke være under 3 milligram, hvis der skal være en effekt, men selv ved lavere doser ændres hudens farve noget. Spiser du ikke altid orange og rødlige grøntsager nok, kan det være en god idé at give kroppen et ekstra skud betacaroten i form af tilskud. Skal du på en længere rejse, eller på solferie, kan det være en god ide at begynde med kosttilskudet i op til 4 uger inden, da du derved forbereder din krop til solens stråler.

1. New Nordic – Perfect Tan

Soltabletten er med til at bidrage til en normal hudpigmentering efter du har opnået den solbrune farve. Tabletten indeholder kobber som bidrager til en normal hudpigmentering hvorimod C-vitamin bidrager til en normal dannelse af kollagen og derudover også beskytter mod oxidativt stress samt fotoaldring.

Værd at vide om Perfect tan:

 • Bidrager med dannelse af ny collagen i huden
 • Beskytter dig imod oxidantivt stress
 • Giver din hud de bedste forudsætninger for at blive smuk brun

Få en perfekt tan med New Nordic perfect tan >>

2. Imedeen Tan Optimizer

Tan Optimizer giver din hud den ekstra pleje den har behov for, blot ved at du tager 1 tablet dagligt. Du vil derfor forberede din hud til solens stråler. Tabletterne indeholder A, C og E vitaminer og en blanding af karotenoider, herunder lycopen, betakaroten og naturligt lutein.

Værd at vide om Tan Optimizer:

 • Bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stess forårsaget af UV-lys.
 • Bidrager til at bevare huden sund
 • Bidrager til at forberede huden til solen

 
Optimer din tan med Imedeen Tan Optimizer >>

3. Beauty Bear – Tan Vitamins

Beauty Bear TAN Vitamins er et gummie kosttilskud med ferskensmag, som forbereder huden til sommerens sol. TAN Vitamins indeholder bl.a. betacaroten og acerola ekstrakt som er en naturlig kilde til C-vitamin.

Værd at vide om Beauty Bear Tan Vitamins:

 • Hjælper med dannelsen af ny kollagen i huden
 • Beskytter huden mod oxidativt stress
 • Mindsker chancen for solskoldning og du opnår en længerevarende farve efter solbadning.

 

4. Natur Drogeriet – Solklar

Solklar indeholder A-vitamin, som bl.a. sikrer at din hud ikke tørrer ud, og så gør den din hud mere modstandsdygtig overfor den skarpe sol.

Værd at vide om Solklar:

 • Et pro A-vitamin tilskud, der er med til at vedligeholde din hud
 • Indeholder også granatæble med ellaginsyre
 • Gør din hud mere modstandsdygtig over for den skarpe sol