Design Uden Navn

Optimer din træning

Optimer din træning

Hvad enten du er elitesportsudøver, fritids eller opstarter motionist – så har kroppen brug for ressourcer og energi for at kunne præstere sit optimale. Du kender det selv, hvor udmattende kroppen kan blive, hvis ikke den har fået tilstrækkelig næring og energi, inden man er fysisk aktiv. Optimer din krop med denne vejledning om kost og træning.

Hvorfor skal tilskud ind i den optimale træning?

Hvad enten målet er vægttab, sundhed eller muskelopbyggelse, kan resultatet hurtigt blive en anden sag med søvnbesvær, ømme muskler, generel træthed og humørsvingninger. Kan du relatere til disse følelser og irritationsmomenter? Så kan du ved hjælp af naturlige supplementer endelig nå dit oprindelige mål på en sund og sikker måde.

Kroppens brændstof og byggesten – Optimer din træning

Musklernes og hjernens fortrukne brændstof må være kulhydrater. Dette gør sig gældende både hvis du er elite sportsudøver eller motionist. Den eneste forskel er den mængde af kulhydrater, du bør indtage før og efter en hård træning.

Kroppens energiforbrug ligger på ca en kcal pr min. i hvile stand, men tallet kan tyvedobles.

Men man skal huske at kulhydrater ikke blot er kulhydrater. Hvis målet er at sænke vægten, skal du passe på de hurtige sukkerholdige kulhydrater, man ofte har lyst til efter en hård træning. Men derimod holde sig til stevia og birkesød til at stille den lyst.

Protein

Protein er en primær del i opbygningen af muskelvæv. Efter træning har dine muskler behov for at ”reparere sig selv” – hvilket ikke er så voldsomt, som det lyder. Musklerne kan også kun reparere sig selv, hvis kroppen indeholder nok væske og protein.

Det er heller ikke ligegyldigt hvilken form for protein du indtager efter træning for at få dine muskler til at restituere. Protein er nemlig også sammensat af forskellige byggesten såsom aminosyrer, som er en vigtig del i vores kost.

Det er muligt at få den nødvendige proteindosis krævet af dine muskler, efter træning, fra grøntsager såsom bønner, linser og korn – på trods af at grøntsager ikke indeholder den samme mængde som animalske proteinkilder gør. Animalsk protein kilder er mejeriprodukter, kød, fjerkræ, fisk. Hvis du er vegetar kan det være en problem for dig at få tilstrækkelige med aminosyrer, mere specifikt lysin. Lysin er hovedsageligt kun i animalske produkter, men gennem soya produkter kan du som vegetar få den tilstrækkelige mængde, som er nødvendig for dit helbred.

Den rette balance mellem hvile og træning

Det giver god nok mening at folk der er i god form har et stærkere immunforsvar, men hvor ligger den perfekte balance mellem den rette mængde træning og for meget træning. Træner du for meget og ignorere kroppens naturlige behov for restituering, kan det nemlig gå i den modsatte retning og din krop bliver mere modtagelig over for sygdomme såsom influenza, aldringsprocesser og forkølelse.

For at opnå den rette balance, skal man selvfølgelig følge din egen krops stemme. Stress kan være forskellige hos alle mennesker, og derfor skal man ikke blot følge en guide med specifikke tal – du skal nemlig også tage hensyn til dine individuelle behov.

Frugt og grønt – så kroppen ikke ruster

Den gyldne regel er jo, at man skal spise seks stykker frugt og grønt om dagen, men gør du det? Hvad er kroppens behov for frugt og grønt efter træning ? Behovet ligger i at kroppen både under og efter træning begynder at genopbygge og forny væv og organer.

Frie radikaler er molekyler med uparrede elektroner, som kan gøre skade på kroppens celler. De frie radikaler opstår for eksempel når kroppen dyrker fysisk aktiviteter eller oplever belastning. Derefter frigives radikalerne i skeletmuskulaturen og det kan derfor være nødvendigt for dig at indtage ekstra antioxidanter til bekæmpelse af nedbrydende radikaler. Derfor mindsker antioxidanter celleskade og tidlige aldersforandringer.

Hvor meget skal man træne?

Træner du 70 – 80% af din maksimale kapacitet har kroppen behov for hvile i et halvt til et helt døgn. Dit immunforsvar vil nemlig være svækket i den periode, og du vil derfor have større risiko for at blive ramt af sygdom i den periode. Træner du derimod 50 % af din krops maksimale kapacitet, vil restitueringsperioden være mindre og du vil have mindre risiko for smitte. Dit immunforsvar vil dog på sigt blive styrket gennem træning, hvis du følger de satte hvile perioder frem for at presse på når kroppen siger fra.

Optimer din træning og oprethold et normalt immunforsvar

Gennem et fornuftig og tilrettelagt træningsprogram kan du uden problemer styrke både din krops styrke og immunforsvar ved brug af disse tips og tricks. Samtidig kan du supplere din kost med tilskud, der fremmer kroppens naturlige energiniveau, kapacitet og udholdenhed.

Du kan selv undersøge vores mange kosttilskud, vitaminer, mineraler, urter og meget mere der kan hjælpe dig og din krop til en bedre hverdag, her.

Hurtigt vægttab

Der kan være flere forskellige årsager til et ønske om et hurtigt vægttab. Vi minder om, at et hurtigt vægttab ikke med nødvendigvis er et sundt vægttab, oftest er det faktisk det stik modsatte. Der kan dog være gode grunde til, at ville opnå et hurtigt vægttab.

Det kan være du holder bryllup om et par uger, har en vigtig fest hvor kjolen ikke lige helt passer længere, eller måske har du et vigtigt sportsstævne hvor du lige skal tabe et par hurtige kilo, for at bibeholde den rigtige vægtklasse. Ja, grundene kan være mange.

Gode råd til at tabe vægt hurtigt

Det bedste råd til et hurtigt vægttab er egentligt ganske simpelt: Undgå for mange kalorier! Specielt de tomme kalorier. I praksis betyder det blandt andet, at du helst helt skal stoppe med at spise kartofler, pasta og ris i perioden hvor man er på kur og ønsker et hurtigt vægttab. Derudover er det jo nærmest selv sagt at alt der hedder slik, snaks, chips og fastfood naturligvis barberes helt af, det er simpelthen forbudt område.

Stenalderkost

Stenalderkost kan være meget effektiv metode til et hurtigt vægttab. Stenalderkost bliver også kaldet paleo-kost med et fint ord, og går ud på princippet omkring naturlig mad. Stenalderkost går altså ud på, at finde frem til fortidens kostvaner og grundtanken er altså, at i stenalderen levede folket af vildt kød, grøntsager, nødder og bær – og det er herhen stenalderkosten vil tage dig igen.

Væk med fastfood, sodavand og andre kemisk fremstillede produkter. Stenalderkost er ikke en decideret kostplan man kan følge, det er mere en form for livsstilsændring. En anden fordel ved at benytte stenalderkost til hurtigt vægttab er, at du ikke må spise salt overhovedet – og det giver dig et hurtigt vægttab, da salt binder væske i din krop.

Med stenalderkost slipper du udenom sukker, brød, kartofler, ris, pasta og i det hele taget sukkerholdige samt kulhydratrige madvarer. Dette er netop grunden til, at mange opnår et hurtigt vægttab. Når du spiser stenalderkost, får man rigtig mange grøntsager, som indeholder mange kulhydrater.

Det gode ved grøntsagerne er, at de indeholder kulhydrater, men få kalorier. Dette gør, at man forbliver mæt i længere tid. Du får samtidig mange proteiner fra kødet, som igen giver en god mæthedsfornemmelse. Skal man have et hurtigt vægttab, skal man skære ned på nødderne da de indeholder meget energi, selvom de er en essentiel del af stenalderkost-teorien.

Filip Evaldsen

Filip er ansvarlig for Helsebixen.dk og fagekspert indenfor helsekost og har gennem sine mange år i branchen opbygget en dybdegående og bred viden inden for kosttilskud og sunde fødevarer.
Læs mere om Filip Evaldsen