Sund Fordøjelse

Probiotika – Alt du har brug for at vide

Probiotika – Alt du har brug for at vide

Vi kigger i dette blogindlæg nærmere på probiotika, også kendt som mælkesyrebakterier, og underssøger hvad det egentlig er de kan og hvorfor de er så vigtige for mave- og tarmfloraen samt fordøjelsen.

Hvad er probiotika / mælkesyrebakterier?

Probiotika i tarmene

Probiotika stammer fra græsk og betyder ‘for livet’. I daglig tale kaldes probiotika ofte for mælkesyrebakterier, og det er derfor også et navn vi bruger gennem resten af indlægget. Mælkesyrebakterier findes i flere fødevarer, herunder især i mælkeprodukter som yoghurt og surmælk. Det kan dog være en udfordring at få nok mælkesyrebakterier gennem kosten alene til at de kan påvirke tarmfloraen betydeligt. Derfor vælger mange at supplere med kosttilskud. Disse har ofte et koncentreret indhold af levende mikroorganismer, som er tilstrækkeligt til at fremme en naturlig og sund bakteriesammensætning i maven og tarmen.

Hvordan virker mælkesyrebakterier?

Mælkesyrebakterier omdanner mælkesukker (laktose), som er et kulhydrat, til mælkesyre. Dette er en proces, der hjælper med at reducere pH-værdien i maven og tarmen. Mælkesyrebakterier kan bidrage til at skabe en balanceret bakteriesammensætning, som understøtter mave- og tarmfloraens normalfunktion og fordøjelsen. Fordøjelsen i mavetarmkanalen spiller en vigtig rolle, da det er her, næringstoffer optages, og ubrugt mad omdannes til affald.

Fibre og mælkesyrebakterier

Det er en god idé at supplere sit kosttilskud med mælkesyrebakterier med masser af fibre. Det skyldes at fibre binder væske og stimulerer tarmbevægelserne. I samarbejde med mælkesyrebakterier, kan fibre være med til at styrke din mave- og tarmflora samt fordøjelsen. Kostfibre kendes også under navnet præbiotika, og har altså en anden funktion end mælkesyrebakterier, som også kaldes probiotika.

Hvad er forskellen på præbiotika og probiotika?

Probiotika og præbiotika er ikke det samme. De bliver dog tit forvekslet med hinanden, og det er trods alt også kun et bogstav der skiller dem ad. Selvom de ikke er det samme, så hænger de uløseligt sammen.

”Præbiotika og probiotika er komponenter, og når de tages sammen fungerer de som en strukturel base i dine tarme.”

Probiotika er bakterier, som findes i den klassiske almindelig yoghurt, kefir og sauerkraut. Mens Præbiotika er en form for kulhydrat/fibre, der er et underliggende lag til probiotika, og som kan findes i fødevarer som artiskokker, løg og porrer.

Præbiotika

Artiskok

Præbiotika er en fødevarekomponent, der ikke kan nedbrydes af menneskers fordøjelsesenzymer, men som understøtter væksten af bakterier i fordøjelsessystemet. Dette skyldes, at probiotika “spiser” præbiotika for at overleve.

Fødevarer med Præbiotika

Det har vist sig, at de fleste af de fødevarer der har præbiotisk effekt i vores tarm, er komplekse kulhydrater, altså det vi kender som fibre. Den største fødevaregruppe der indeholder præbiotiske fibre er Inulin.

Inulin er et kulhydrat (fiber), der findes i planters rødder. Der findes over 36.000 planter der indeholder de præbiotiske fibre, bl.a:

  • Jordskokker
  • Løg
  • Hvidløg
  • Porre
  • Asparges
  • Cikorie

Præbiotika findes altså generelt i grøntsager og rødder, men også kornprodukter som byg, rug, havre og hvede fungerer som præbiotiske komponenter for din tarm, dog ikke i en ligeså høj grad.

10 fødevarer med Probiotika

Fødevarer, der indeholder levende mikroorganismer kaldes probiotiske fødevarer. En god huskeregel er at probiotika især findes i fermenterede mælkeprodukter og fødevarer som kefir, sauerkraut og yoghurt. Vi har samlet 10 fødevarer der indeholder probiotika, dog grundet mangel på undersøgelser, vides der ikke hvor meget hver fødevarer indeholder af mælkesyrebakterierne.

Fødevarer der indeholder probiotika

  1. Yoghurt og andre syrnede mælkeprodukter
  2. Kombucha
  3. Sauerkraut
  4. Kimchi
  5. Kefir
  6. Tempeh
  7. Miso suppe
  8. Pickles
  9. Mørk ren chokolade
  10. Grønne ærter

Probiotika som kosttilskud

Det er bedre at prøve sig frem med en lille mængde flere gange om dagen, end at indtage en stor mængde på én gang.

For at opnå det bedste resultat, anbefales det at du bør indtage dit kosttilskud med probiotika en halv time før du spiser morgenmaden og inden sengetid igen, det vil sige lige når du står op, og så igen inden du skal i seng. På den måde vil du sikre dig, at have skabt de bedste betingelser for, at de levende kulturer kan komme forbi mavesyren og ind i dine tarme. 

Dette bør du kigge efter

Vi anbefaler at du kigger efter følgende når man skal vælge sit næste kosttilskud med mælkesyrebakterier. Du vil altid kunne finde mere information om det specifikke produkt på produktsiden.

  • Hvor mange forskellige bakteriestammer de indeholder
  • Antallet af levende bakterier
  • Hvilke bakteriestammer de indeholder
  • Prisen og antallet af tabletter

Hvor meget probiotika bør jeg indtage

Det er vigtigt, at prøve sig frem med mængden af naturlig probiotika som kosttilskud. Da nogle kan være mere sensitive og sarte i tarmkanalen end andre, og derved kan få problemer med maven. Dog skulle disse problemer gerne forsvinde i takt med at mælkesyrebakterierne gør deres arbejde.