Rød Solhat

Rød Solhat – Alt om den effektive urt

Rød Solhat – Alt om den effektive urt

Du har måske hørt om rød solhat i forbindelse med forkølelse og snue? Men hvad er det, og er det rigtigt, at den kan hjælpe dig ud af forkølelsen?

Vi har undersøgt alt om rød solhat, og du kan blive klogere på urten lige nedenunder

Hvad er rød solhat?

Rød solhat er en blomstrende urt, der tilhører Kurvblomstfamilien, og er faktisk mindst lige så kendt under dets latinske navn echinacea purpurea. Urten er især populær inden for naturmedicinen, og anvendes især i naturlægemidler og tilskud mod forkølelse og til generel vedligeholdelse af immunforsvaret.

Selvom mange mennesker anvender rød solhat medicinsk, er der endnu ingen beviste virkninger for, at urten eller dens ekstrakter har nogen effekt mod forkølelse.

De forskellige dele af den røde solhat der anvendes til at fremstille naturmedicinen er

 • Roden
 • Blomsterne
 • Bladene

Hvorfor er rød solhat så populært?

Rød solhat er blevet en meget populær blomstrende urt, da den både forebygger, samt virker akut ved forkølelse og influenza.

I en forskning udført på St. Andrews University i Skotland, hvor de undersøgte immunforsvarets TNF-alpha celler, viste det sig at rød solhat har en effekt overfor bakterie-angreb i kroppen.

Med sine forebyggende egenskaber er der altså god grund til dens popularitet. Det har aldrig været sjovt at være forkølet eller at have influenza. Det kan vi vidst alle sammen nikke genkendende til.

Hvilke egenskaber har rød solhat?

En ny forskning viser, at den har en regulerende effekt, så immunforsvaret yder det mest optimale. Det er blandt andet de egenskaber, som gør at den virker forebyggende mod influenza og forkølelse.

Hvis man først er blevet forkølet, kan rød solhat virke lindrende, og vil derfor kunne nedsætte symptomer i forbindelse med sygdomsperioden.

Rød solhats tre populære egenskaber

 • Dæmper symptomer på forkølelse eller influenza
 • Virker forebyggende på immunforsvaret
 • Bekæmper influenza og bakterier

Alkylamiderne som er et aktivt stof, der findes i plantens rod viser sig at have en bestemmende effekt af, hvor stærkt ens immunforsvar er.

Faktisk så hvis du har et stærkt immunforsvar, så vil rød solhat have en lille effekt, da det ikke vil tvinge immunforsvaret til at yde mere end 100 pct.
Hvorimod hvis man har et svækket immunforsvar, som kan være følge af bakterier i kroppen, stress eller dårlig kost, så vil effekten være stor.

Det skyldes at rød solhat regulerer immunforsvaret i stedet for at stimulere det, og derved understøtter immunforsvaret for optimal ydelse.

Er der bivirkninger ved rød solhat?

Da der stadig herskes tvivl omkring hvor vidt rød solhat har en medicinsk effekt, så er det endnu uklart, hvilke bivirkninger der rent faktisk er.

Dog kan nogle bivirkninger være:

 • Ledsmerter
 • Astma-anfald
 • Mavesmerter
 • Allergisk reaktion, hvor kroppen reagerer (anafylaktisk shock)
 • Kvalme eller svimmelhed

Hvis man i forevejen modtager immunundertrykkende behandling (gælder også medicin og strålebehandling) eller skal opereres enten med lokalbedøvelse eller under fuld narkose bør man være påpasselig ved indtagelse af rød solhat.

7 gode råd til at undgå forkølelse og influenza

Forkølelse og influenza rammer oftest omkring efterårs- og vintermånederne. Og det kan virke fuldstændig uoverskueligt og skal til at ligge syg.

Derfor har vi samlet 7 gode råd til, hvordan du undgår forkølelse eller bakterier i kroppen.

 1. Spis sund og varieret
 2. Sørg for at have varmt med tøj på
 3. Vask dine hænder jævnligt (undgå bakterier)
 4. Motionér regelmæssigt (en gåtur tæller også)
 5. Prioritér din søvn, og husk at få hvile – det styrker dit immunforsvar
 6. Styrk immunforsvaret med rød solhat
 7. Styrk immunforsvaret med D-vitamin

GRATIS opskrifter og sunde tips?

Gør som 50.000 andre og få vores gratis e-mail med de bedste sundhed tips, træningsideer, lækre opskrifter og meget mere.

Du er nu tilmeldt! Hold øje med indbakken.